Kestane Dalı Kanseri"Ne Karşı Biyolojik Mücadele - Son Dakika
Güncel

Kestane Dalı Kanseri"Ne Karşı Biyolojik Mücadele

Kestane Dalı Kanseri"Ne Karşı Biyolojik Mücadele

Artvin'de "kestane dal kanseri" ile biyolojik mücadele kapsamında, 2015 yılından itibaren bin 100 hektarlık alanda çalışma yapıldı.

22.07.2017 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'de "kestane dal kanseri" ile biyolojik mücadele kapsamında, 2015 yılından itibaren bin 100 hektarlık alanda çalışma yapıldı.

Yapılan çalışmalar kapsamında, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarlarda üretilen "hypovirülent virüsü" ile 2015-2016 yılları arasında 550 hektar alandaki kestane ağaçları tedavi edilirken, 2017 yılında da 550 hektarlık alanda kestane dal kanseri ile mücadele çalışmaları devam ediyor.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane dal kanseriyle en iyi mücadele yönetimin doğaya hiçbir zarar vermeyen biyolojik mücadele olduğunu söyledi.

Kestane dal kanserinin 20 ila 25 yıldır kestane ormanlarına zarar verdiğini dile getiren Gurbetoğlu, kestane ölümlerinin eski yıllara oranla azaldığını söyledi..

Gurbetoğlu, bölge müdürlükleri dahilinde 2015 ve 2016 yıllarında 550 hektar alanda biyolojik mücadele çalışması gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "2017 yılında da kestane ormanlarında yaygın olarak görülen kestane dal kanseri ile mücadele amaçlı 550 hektar sahada biyolojik mücadele yapılarak, hastalıklı ağaçlara hypovirülent virüsü verilecek. Bu amaçla 4 proje hazırlanmış olup Borçka, Arhavi ve Artvin Orman İşletme Müdürlükleri sınırları dahilindeki ağaçlara, laboratuvar aşamasında üretilen hypovirülent virüsü verilecektir." diye konuştu.

Konuyla ilgili bir eğitim semineri de düzenlediklerini belirten Gurbetoğlu, "Kestane dal kanseri konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadarki çalışmalarımızda ciddi oranda bir başarı elde ettik. Bu başarılı sonuçları almaya bundan sonra da devam edeceğiz ve ormanlarımızdaki doğal dengeyi koruyacağız." dedi.

Yurt dışından heyetler geliyor

Gurbetoğlu, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün orman zararlılarına karşı artık çok tecrübeli olduğunu vurgulayarak, Yurt dışından Honduras, Meksika, Ukrayna, Kırgızistan, Azerbaycan'dan heyetlerin gelip tecrübe birikimlerinden yararlandığını söyledi.

Ormanları koruma çalışmalarının sadece orman vatandaş ilişkisinden ibaret olmadığını da işaret eden Gurbetoğlu, şöyle devam etti:

"1966 yılında Gürcistan'dan Artvin'e giriş yapan dev kabuk böceği 700 bin metreküp ladin ağacına zarar vermiş, bununla ilgili başlatılan mücadelede 3 milyon 555 bin yırtıcı üretilerek ormana bırakılmıştır. Bir biyolojik mücadele sonrası ormanda doğal denge sağlanmıştır. Yine 1980'li yıllarda ülkemize Gürcistan'dan giriş yapan 8 dişli kabuk böceği, Karadeniz ormanlarında 1 milyon metreküplük bir zarara sebebiyet vermiştir. Buna karşı da kimyasal, biyoteknik, mekanik mücadele verilmiş ve en sonunda 1998 ila 2016 tarihleri arasında verilen biyolojik mücadeleyle başarılı elde edilmiş ve doğal denge sağlanmıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kestane Dalı Kanseri'Ne Karşı Biyolojik Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi
    08:14 Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.


Advertisement