Kibele'nin Figürü Bulunan Kaide Bulundu - Son Dakika
Güncel

Kibele'nin Figürü Bulunan Kaide Bulundu

Kibele\'nin Figürü Bulunan Kaide Bulundu

Gölcük Yazlık Ilıcası'nda yapılan arkeolojik kazı sırasında Bereket Tanrıçası Kibele, Haberci Tanrı Hermes ve Herakles'in figürlerinin bulunduğu bir kaide ortaya çıkarıldı.

03.12.2012 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölcük Yazlık Ilıcası'nda yapılan arkeolojik kazı sırasında Bereket Tanrıçası Kibele, Haberci Tanrı Hermes ve Herakles'in figürlerinin bulunduğu bir kaide ortaya çıkarıldı.

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay tarafından Yazlık Ilıcası'nda yapılan arkeolojik kazı sırasında önceki çalışmalarda ortaya çıkarılan hamam ve sağlık merkezi içerisindeki havuzda mermer kaide bulundu. Kibele, Hermes ve Herakles'in figürlerinin bulunduğu kaidenin yanı sıra hamamın altına döşenmiş ve sıcak suların transferinin sağlandığı künkler de gün yüzüne çıkarıldı.

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, bölgede 2010 yılında kurtarma kazılarını başlattıklarını söyleyerek, çalışmalarda hamam kompleksini ortaya çıkardıklarını ifade etti. Bölgede, içinde kütüphane, havuzlar, saunalar bulunan büyük bir tesis bulunduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Özbay, bu eserleri gün ışığına çıkararak, açık hava arkeoloji müzesi oluşturmak istediklerini belirtti.

Daha önce yapılan kazılarda sütunlar ve sütun başlıkları buldukları ancak böyle bir kaideye ilk defa rastladıklarını kaydeden Özbay, şöyle konuştu: "Bulduğumuz kaidenin önünde

Kibele var. Kibele, Anadolu'ya özgü bir tanrıça. Çeşitli bölgelerde değişik isimlerle anılıyor. Bereket ve bolluk tanrıçası. Yanında Hermes'i gördük. Kaidenin diğer tarafında da bir genç bulunuyor. Herakles'in postunu başına almış ve asasını tutmuş. Bu çocuk bir Eros'a da benziyor. Bunun araştırmasını yapacağız"

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise bölgenin 2'nci yüzyılda Roma dönemine inen bir mazisinin bulunduğunu hatırlatarak, yıllardır bölgenin tekrar sağlık ve şifa dağıtması için çeşitli çalışmalar yapıldığını ancak çalışmaların hep nihayete ermeden sonlandırıldığını ifade etti. Yazlık beldesinin Gölcük Belediyesi sınırlarına dahil edilmesinin ardından bir çalışma başlattıklarını anlatan Ellibeş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştükten sonra ön protokol imzalanarak kazılara başladıklarını bildirdi.

Kültür, Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan ise böylesine bir keşfin kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti. Söz konusu eserlerin, kurtarma kazısının tamamlanmasıyla restorasyonu ve temizliği yapılarak yerinde gösterileceği ifade edildi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kibele'nin Figürü Bulunan Kaide Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement