Kıbrıs Rum Basınına Göre Downer Belgesi Masada - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs Rum Basınına Göre Downer Belgesi Masada

Kıbrıs Rum Basınına Göre Downer Belgesi Masada

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in adıyla anılan ve eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında sürdürülen çözüm müzakerelerinde varılan uzlaşı noktalarıyla anlaşmazlık...

17.11.2013 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in adıyla anılan ve eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında sürdürülen çözüm müzakerelerinde varılan uzlaşı noktalarıyla anlaşmazlık unsurlarını içeren belgenin müzakere masasındaki yerini koruduğu ve müzakerelerin yeniden başlamasıyla taraflara sunulacağı iddia edildi.

Kıbrıs Rum Kesiminin en çok satan Fileleftheros gazetesi "Downer Belgesi Masada - BM Tepkileri Es Geçiyor ve Uzlaşı Noktalarının Değerlendirilmesinde Israr Edecek" başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Rum tarafının, 2008-2012 tarihleri arasında sürdürülen müzakerelerin uzlaşı/uzlaşmazlık belgesini, müzakere zemini olarak kabul etmeyeceğini duyurmasına karşın BM'nin bu belgeyi müzakere masasına getireceğini iddia etti.

Gazete, BM'den bir kaynağa dayandırarak verdiği haberinde, BM'nin "bunca çalışmanın çöpe atılamayacağına" inandığını, bu yüzden de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan, dört yıllık müzakere sürecinde üretilen malzemeyi kullanmalarını isteyeceğini öne sürdü.

BM'nin bu tavrıyla, "her şey üzerinde uzlaşılmadan hiçbir şey üzerinde uzlaşılmış sayılmayacağı" ilkesini bertaraf ederek "uzlaşılmış şeylerin sürecin kazanımı olduğunu ima ettiğini" savunan gazete, yabancı bir diplomatik kaynağın ise, "uzlaşı noktaları kullanılsa bile Kıbrıs sorunundaki büyük konulara ilişkin önemli anlaşmazlık noktaları bulunduğunu vurguladığını" yazdı.

Gazete, müzakerelerin başlaması durumunda BM'nin "ekspres süreç, gayrı resmi takvimler ve 2014 yılının ilk aylarında olası bir anlaşma öngördüğünü" iddia etti.

Downer'in adadan ayrılmadan önce, ortak açıklamada uzlaşıya varmaları için taraflara birkaç haftalık süre tanıdığını savunan gazete, tarafların müzakerecileri arasında bu hafta yapılacak görüşmelerin süreç için belirleyici olacağını vurguladı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kıbrıs Rum Basınına Göre Downer Belgesi Masada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement