Kıbrıs Şehitlerine 44 Yıl Sonra Cenaze Töreni - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs Şehitlerine 44 Yıl Sonra Cenaze Töreni

Kıbrıs'ta Rumlar tarafından 1974 yılında katledilen ve Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarıyla kimlikleri tespit edilen 15 şehit için 44 yıl sonra cenaze töreni düzenlendi.

20.12.2018 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kıbrıs'ta Rumlar tarafından 1974 yılında katledilen ve Kayıp Şahıslar Komitesinin çalışmalarıyla kimlikleri tespit edilen 15 şehit için 44 yıl sonra cenaze töreni düzenlendi.

Rumlar tarafından 14 Ağustos 1974'te Muratağa ve Sandallar köylerinde katledilen şehitlerden Rahme Hasan, Hasan Hüseyin, Nadire Süleyman Ruso, Sevim Arif, Şeniz Arif, Seval Arif, Rahme Hasan, Emine Bayram, Ayşe Hüseyin Osman, Emine Mehmet Salih, Serpil Mehmet, Sevgül Mehmet, Emine Halil Kasap, Fatma Erdoğan ve Emine Süleyman'ın naaşları, kimlik tespitinin ardından Muratağa Sandallar Şehitliği'nde isimlerinin yazılı olduğu mezarlara askeri törenle defnedildi.

Şehitlerin tabutuna sarılı bayraklar, şehit yakınlarına teslim edildi.

Duygulu anların yaşandığı törende, bazı şehit yakınları göz yaşlarına hakim olamadı.

Törene, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, bazı bakanlar, milletvekilleri ve şehit yakınları katıldı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, törende yaptığı konuşmada, 14 Ağustos 1974'te 26 günlük bebekten 95 yaşındakine kadar 126 masum ve savunmasız kişinin Rumlar tarafından katledilerek dozerlerle toprağa gömülmesini Kıbrıs Türk halkının unutamayacağını kaydetti.

Geçmişten ders çıkarılarak yeni acılar yaşanmaması temennisinde bulunan Benan, "Bugün varoluş ve özgürlük mücadelemizin başarıya ulaşmasında en büyük pay, hiç şüphesiz ki vatan, bayrak, sancak ve toprak uğruna canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizindir." şeklinde konuştu.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar'daki katliam

Kıbrıs'ta 14 Ağustos 1974'te Rum askerleri ile komşu köylerden gelen Rum fanatiklerden oluşan bir grup, Muratağa, Sandallar ve Atlılar adındaki üç Türk köyüne saldırmış, 126 Kıbrıslı Türkü köy meydanında toplayarak direnenleri ilk aşamada, geri kalanları ise araçlara bindirip katliam çukuruna gömerek öldürmüştü.

Burada şehit edilenlerin en genci 26 günlük Selden Ali Faik, en yaşlısı ise 95 yaşındaki Hüseyin Osman olmak üzere çoğu kadın ve çocuktan oluşuyor.

Bu katliamdan sadece Sandallar köyünden bir aile ve Muratağa köyünden altı kişi, Atlılar köyünden de iki kişi gözleri kör ve yaşlı oldukları için kurtulabilmişti.

Bugünkü definlerle Muratağa ve Sandallar şehitlerinden kimlik tespiti yapılıp toprağa verilen şehitlerin sayısı 35'e ulaştı.

Kıbrıs'taki Kayıp Şahıslar Komitesi, 1963-1974 yıllarında kayıp olarak listelenen şahısların naaşlarının gömüldükleri yerlerden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve yakınlarına iade edilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs Şehitlerine 44 Yıl Sonra Cenaze Töreni - Son Dakika

  • Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü
    10:03 Mersin Silifke'de Çilek Fiyatları Düştü

    Mersin Silifke'de açıkta çilek hasadının başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü. Çilek üretimi, yüzlerce kadına ekmek kapısı olurken, Türkiye'nin her tarafına ve bazı ülkelere ihraç ediliyor.

  • Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi
    10:02 Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi

    Kartal Belediyesi'nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı konu alan 'Sanatın Çocukları' adlı resim sergisine imza attı. Sergi, büyük beğeni topladı.

  • Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı
    10:02 Uşak'ta Ruhsatsız İşletmeler Kapatıldı

    Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde ruhsatsız işletmeler tespit edildi ve kapatıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, halkın huzurunu bozabilecek hiçbir duruma izin vermeyeceklerini belirtti.

  • Kadirli'de çocuğa motosiklet çarptı
    09:59 Kadirli'de çocuğa motosiklet çarptı

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan çocuğa motosiklet çarptı. Çarpmanın etkisiyle hem çocuk hem de motosiklet kullanıcısı yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Mersin'in ilk kadın muhtarları mazbatalarını alıp göreve başladı
    09:58 Mersin'in ilk kadın muhtarları mazbatalarını alıp göreve başladı

    Mersin'in Mut ilçesinde iki kadın muhtar adayı seçimleri kazanarak göreve başladı. Fatma Ayan ve Fatma Dorla, mazbatalarını alarak Tuğrul Mahallesi ve Çömelek Mahallesi'nde muhtarlık görevine başladı. Ayan ve Dorla, kadınların seçme ve seçilme hakkını kullanarak bu başarıyı elde ettiklerini belirtti. İkinci sıraya yerleşen Dorla, köyünde eksikliklerin giderilmesi için çalışacağını ifade etti.


Advertisement