Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması Çalıştayı

KKTC Meclis Başkanı Siber: "Çözüm sürecinden sonra iki toplumun birbirini anlaması, geçmişin acı olaylarından ders çıkarması, kısaca barışması çok önemli" "Bir gün kendi toplumsal kimliğimizle uluslararası toplumun bir parçası olma umuduyla çözüm ve barış yönündeki irademizi hep canlı tuttuk"

24.05.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, adadaki müzakere sürecinde çözümün liderler, barışın ise toplumlar tarafından yapılacağını söyleyerek, "Çözüm sürecinden sonra iki toplumun birbirini anlaması, geçmişin acı olaylarından ders çıkarması, kısaca barışması çok önemli" dedi.

Siber, EkoAvrasya tarafından düzenlenen " Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması" çalıştayında, Kıbrıs adasının güzellikleriyle değil, sorunlarıyla ön plana çıktığını söyleyerek, "Kıbrıs" ve "sorun" kelimelerinin yarım asırdır birbirini tamamlayan iki sözcük haline geldiğini ifade etti.

Adadaki iki toplum arasında 18 ay aradan sonra müzakerelerin yeniden başladığını hatırlatan Siber, müzakerelerden beklentilerin adil ve kalıcı bir çözümle sonuçlanması yönünde olduğunu vurguladı.

Siber, Kıbrıslı Türklerin yıllardır çözümsüzlüğün getirdiği sorunlarla yaşadığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir gün kendi toplumsal kimliğimizle uluslararası toplumun bir parçası olma umuduyla çözüm ve barış yönündeki irademizi hep canlı tuttuk. Varlık mücadelesi verdiğimiz, gettolarda yaşadığımız yıllarda da bizi ayakta tutan, bir gün bu haklılığımızın anlaşılacağı ve bir gün uluslararası toplumda yer alacağımız motivasyonuydu. Ambargo ve izolasyonlar altında yaşayan bir halkın, Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan bir devletin bireyi nasıl etkilenir sorusunu soracak olursak, ekonomik, kültürel, psikolojik olarak etkilenir. Daha da önemlisi gelecek belirsizliği yaşar."

"Çözümü liderler yapar, barışı toplumlar yapar" -

Siber, Kıbrıslı Türk toplumunda var olan çözüm yönündeki güçlü motivasyonun Kıbrıslı Rumlar'da ise Türk tarafı kadar güçlü olmadığının altını çizdi.

Şimdiki sürecin 2004 yılındaki referandum ile karşılaştırıldığında olumlu yönde birçok gelişmenin bulunduğunu kaydeden Siber, "Çözümü liderler yapar, barışı toplumlar yapar. Çözüm sürecinden sonra iki toplumun birbirini anlaması, geçmişin acı olaylarından ders çıkarması, kısaca barışması çok önemli" diye konuştu.

Siber, Kıbrıs Türk tarafının kendi kurumlarını mümkün olduğunca güçlendirmesinin önemine değinerek, "Bu sayede bireyin kendi ülkesiyle ve  kendi kurumlarıyla ilgili aidiyet duygusunu, özgüvenini o kadar yükseltmiş olacağız. Toplumun kendi kurumsal yapısıyla ilgili özgüveninin yükselmesi çözüm sürecine pozitif bir ivme katacaktır" ifadelerini kullandı.

"Çözüm iki toplum arasında olacak" diyen Siber, "Kıbrıs'ta iki toplum varsa izolasyon ve ambargo altında yaşıyor olmamız ayrı bir şey ama Kıbrıs Türk toplumunun sesine ambargo koymak ayrı bir şey. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Kıbrıs Türk toplumunun demokratik seçimle gelen temsilcilerinin sesine ambargo koyulamaz" şeklinde konuştu.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de Kıbrıs sorunun çözümü için gelinen noktada, önyargıların bir kenara bırakılıp diyalog yolunun benimsenmesinin önemine işaret etti.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş ise bölgedeki enerji kaynakları nedeniyle konunun uluslararası toplumun gündemine geldiğini belirterek, "Burada gözardı edilen ve geri planda kalan, Kıbrıs Türk halkının kültürel varlığının ve insani açıdan geleceğinin garanti altına alınması hususudur" dedi.

Çalıştaya KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil ve diğer davetliler katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıs'ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement