Kıbrıs'ta Cumhuriyet Sergisi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kıbrıs'ta Cumhuriyet Sergisi Açıldı

Kıbrıs\'ta Cumhuriyet Sergisi Açıldı

YAKIN Doğu Üniversitesi Kıbrıs Sanat Merkezi'nde, 38 sanatçının farklı tekniklerle hazırladığı 103 eserden oluşan Cumhuriyet Sergisi açıldı.

16.11.2018 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAKIN Doğu Üniversitesi Kıbrıs Sanat Merkezi'nde, 38 sanatçının farklı tekniklerle hazırladığı 103 eserden oluşan Cumhuriyet Sergisi açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi'nde bulunan Kıbrıs Modern Sanat Merkezi'ne bağlı Kıbrıs Sanat Merkezi'nde 38 sanatçının farklı tekniklerle hazırladığı 103 eserden oluşan Cumhuriyet Sergisi Başbakan Tufan Erhürman tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 35'inci kuruluş yıl dönümü anısına 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla açıldı.

Etkinliğe, başta KKTC Başbakanı Tufan Erhürman olmak üzere Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, rektör yardımcıları, dekanlar, sanatçılar, sanatseverler ve davetliler katıldı.

Küratörlüğünü Doç. Dr. Erdoğan Ergün'ün yaptığı, farklı tekniklerle hazırlanan resim, heykel, seramik, baskı resim ile fotoğraf gibi eserlerden oluşan Cumhuriyet Sergisi, 30 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacak.

"VAROLUŞUMUZU ÜRETTİKLERİMİZLE BELGELEYEBİLİRİZ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünde sergi fikrinin çok anlamlı olduğu dile getiren Başbakan Tufan Erhürman, "Halklar ürettikçe var oluyor. Sanat Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde asli unsurlardan biridir. Varoşlumuzu ancak ürettiklerimizle belgeleyebiliriz. Bir halkın var oluşu ne ürettiği ile ilgilidir. Üreten hiçbir zaman yok olmaz. Üretim de çoğu zaman maddi olarak değil, sanatsal kültürel üretim olarak da var olmalıdır. Kıbrıs Türk halkı her alanda daha çok üretmek, daha kaliteli üretmek, ürettiklerini dünyayla daha çok paylaşmak ve ben varım demek yükümlülüğü altındadır. Bu sorumluluğu hep birlikte daha fazla çalışarak yerine getireceğimize inancım tamdır" dedi.

"SANAT GERÇEKLİĞİ YANSITIR"

Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç ise,  sergiyi üniversitede resimle uğraşan 38 farklı dil, farklı kişiliklerin bir araya gelerek farklı teknikler kullanarak karma oluşturduğunu söyledi. Sanatın gerçekliği yansıttığını söyleyen Prof. Dr. Aygenç, "Ancak bizim her gün karşı karşıya kaldığımız ve herkesin bir anda algıladığı bir gerçeklilik değildir. Sanatın gerçekliği görünenin ötesindeki gerçekliğin peşinde koşmak ve onu algılamaktır. Sanatı anlamak da anlatmakta sözcüklerle mümkün değil, duyarlılıkla mümkündür. Duyarlılığımızı sergide yaşayalım" diye konuştu.

"RESSAMLARIN İÇ DÜNYASI VE DUYGULARI ANLATILDI"

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu da, Cumhuriyet Sergisi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı anısına açıldığını belirterek, sergide ressamların iç dünyası, düşünceleri ve duygularının anlatıldığını belirtti.  Serginin Yakın Doğu Üniversitesi'nde kurulan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi çerçevesinde yapılan bir etkinlik olduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadıkoğlu, sergilenen eserlerin hepsinin özel olduğunu ve bu eserlerin ilk kez bu sergide sergilendiğini kaydetti.

MÜCADELE TARİHİ LİDERLERİ ANISINA SERGİ AÇILACAK

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi etkinlikleri çerçevesinde Kıbrıs Türk mücadele tarihi liderlerinden olan Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Raif Denktaş anısına da sergiler açılacağını belirterek ilk serginin 15 Ocak tarihinde gerek Yakın Doğu Üniversitesinde çalışan gerekse de ülkemiz sanatçılarının katılımı ile Kıbrıs Türk Mücadele tarihi liderlerinden Dr. Fazıl Küçük'un ölüm yıldönümü nedeni ile bir sergi açılacağını da ifade etti. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Kıbrıs'ta Cumhuriyet Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement