Kılıç: Devlette Küslük Olmaz - Son Dakika
Güncel

Kılıç: Devlette Küslük Olmaz

Haşim Kılıç, Yargıtay ve Danıştay'dan katılım olmamasıyla ilgili "Yargıtay ve Danıştay'a tören davetimizi yaptık takdir onların.

25.04.2011 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 49 Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 49. Kuruluş Yıldönümü törenlerine Yargıtay ve Danıştay'dan katılım olmamasıyla ilgili "Yargıtay ve Danıştay'a tören davetimizi yaptık takdir onların. Devletin kurumları arasında küslük olmaz" dedi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 49. Kuruluş Yıldönümü için düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in törene katılmamasını hatırlatması üzerine Kılıç, "Biz gerekli davetlerimizi yaptık. Takdir kendilerinindir. Devlette hiçbir zaman küslük olmaz, dargınlık olmaz. Tabii ki eleştireceğiz, tabii ki konuşacağız. Ama sonuçta doğruyu bulacağız. Bu ülkenin hukuk devleti olması için ne gerekiyorsa hiçbir şeye kapılmadan bütün gerçekleri ortaya koyacağız. Bunlardan alınmak gücenmek bence devlet gelenekleriyle çok da uyuşmuyor. Tabi ki Danıştay ve diğer yargı organlarımızın tercihlerini saygıyla karşılıyorum" dedi.

-"BEN HERKESİ UZLAŞMAYA ÇAĞIRIYORUM"-

"Yeni Anayasa için toplumsal mutabakat çağırısı yaptınız, bir önceki Anayasa çalışmalarında bunu göremediğiniz için mi böyle bir çağrı yaptınız" şeklindeki bir soruya Kılıç şöyle yanıt verdi:

"Demokrasinin uzlaşma ve diyalog kurma niteliklerini ve özelliklerini hayata geçirebilmemiz gerekiyor. Bunu geçiremediğimizden dolayı, maalesef toplumun bir bölümü bu Anayasa yapımında, dışarıda kalıyor. Bu da toplumsal sözleşme diye nitelendirdiğimiz bir belge için ciddi bir eksikliktir. O nedenle ben herkesi uzlaşmaya çağırıyorum. Bu uzlaşmadan kasıtta, tabiî ki çok küçük bir azınlık gruba sahip olan bir siyasi partimizin eğer ona ihtiyaç duyuluyorsa, büyük bir toplumu, büyük bir siyasi grubu bloke etmesini, onu çalışamaz hale getirmesi gibi bir anlayışı da asla kabul etmiyorum. Benim temennim tamamen siyasilerimizin bir araya gelerek, bu işi müzakere etme imkânını sağlamalarıdır. Bu konuda umutluyuz. Son gelişmeler bunun sinyallerini de veriyor. Eğer Anayasa konusunda bir yeni süreç başlayacaksa, seçimden sonra, bu konuda önceki dönemlere göre daha olumlu ve şanslı bir davranış içerisine gireceklerinin sinyallerini alıyoruz. "

-MECLİS DIŞINDA KALANLARIN DA GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINMALI-

Bir gazetecinin "Yüzde 10 barajını eleştiriyor muzunuz" şeklindeki bir sorusuna ise Kılıç, yüzde 10 seçim barajı nedeniyle Meclisin dışında kalan çok büyük bir kitle olduğunu ifade etti. Kılıç, "2007 yılındaki rakamlara bakacak olursanız çok büyük bir kitlenin Meclis'te temsil edilmediğini görüyorsunuz. Anayasa bir toplumsal mutabakat ve sözleşmeyse bunların da bu sürece dâhil edilmesi gerekir. O nedenle de ben eğer yüzde 10 barajı azaltılmıyorsa, en azından Meclis dışında kalan siyasi partilerimizle de iyi bir diyalog kurularak onlarında düşünceleri, görüşleri ve önerileri dikkate alınmalıdır" dedi.

-YENİ ANAYASA İÇİN UMUTLUYUM-

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bir gazetecinin "Yeni Anayasa çalışmalarında parti kapatmaların zorlaştırılması görüşünde misiniz" şeklindeki sorusuna işe şu yanıtı verdi:

"Son yapılan Anayasa değişikliklerinde de gördüğümüz gibi siyasi parti kapatma aslında oldukça zorlaştırıldı. Siyasi partilerin kapatılma sebepleriyle ilgili, özellikle mevcut Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrasında sayılan kapatma sebeplerinin çok daha net, anlaşılabilir ve yargı organlarının yorumuna da çok fazla ihtiyaç duyurmayacak şekilde bir netlikte ve açıklıkta yapılması gerektiğini düşünüyorum. Belki bu konu düşünülebilir. Hak ve özgürlüklerle ilgili yapılan sınırlamalarla ilgili çok muğlak ve açık olmayan her tarafa çekilebilecek nitelikte hükümler var. Bunların açıklığa kavuşturulması lazım. Çok kısa net anlaşılabilir bir Anayasa yerine belki, önemli konuları çok daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacak bir Anayasa'nın uygun olacağı kanaatini taşıyorum. "

"Yeni dönemde yeni Anayasa için umudunuz var mı" şeklindeki bir soruya Kılıç, "Yeni Anayasa konusunda siyasi gelişmeleri dikkatle izliyorum ve umutluyum. Mevcut siyasi partilerimizin Anayasa değişim sürecinde bir araya gelerek, en azından müzakere etme imkânını sağlayacaklarını düşünüyorum" yanıtını verdi. (ANKA/SON)

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kılıç: Devlette Küslük Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement