Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesini Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesini Ziyaret Etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısının 142'ye ulaştığı söyleniyor.

10.11.2016 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, " Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısının 142'ye ulaştığı söyleniyor. Dünyada bizim kadar gazetecisi hapiste olan ikinci bir ülke yok. Bu çok ağır bir tablodur. Hani şairin dediği gibi 'Hava kurşun gibi ağır...' Medya açısından, demokrasimiz açısından, özgürlükler açısından 'hava kurşun gibi ağır'." dedi.

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu, kızı Zeynep Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Ali Şeker, Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Dursun Çiçek, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile Cumhuriyet gazetesine geldi.

Binanın 5. katında Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazar Hikmet Çetinkaya ile gazete çalışanları karşıladı.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet çalışanları ve yöneticilerle yaklaşık 1,5 saat görüşerek, gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesinden ayrılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 10 Kasım'ın Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sonsuzluğa uğurlandığı gün olduğunu hatırlatarak, "Onu minnetle, şükranla yad ediyoruz. Onun koyduğu ilkelerin ne kadar önemli olduğunu bugün çok daha iyi biliyoruz." ifadesini kullandı.

Bir ülkede medya özgür değilse, medya üzerinde baskılar varsa, gazeteciler hapisteyse, o toplumda demokrasiden, özgürlüklerden söz edilemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer bir toplumda medya özgürlüğü yoksa, halkın haber alma kanalları tıkanmış demektir. Kuşkusuz, medya derken, medyadan söz ederken, medyadaki çeşitliliğe özenle vurgu yapıyoruz. 'İktidarın yanında veya karşısında' diye bir ayrımdan özenle kaçınmamız gerektiğini de biliyoruz. Hapiste gazeteci olmaz. Gazetecinin elinde kalemi, önünde kağıdı vardır; dünyaya, halka bakar, yorumlar ve yazısını yazar. Arzu ederseniz katılırsınız, arzu etmezseniz katılmazsınız." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, medya özgürlüğüne herkesin ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de hapisteki gazeteci sayısının 142'ye ulaştığı söyleniyor. Dünyada bizim kadar gazetecisi hapiste olan ikinci bir ülke yok. Bu çok ağır bir tablodur. Hani şairin dediği gibi 'Hava kurşun gibi ağır...' Medya açısından, demokrasimiz açısından, özgürlükler açısından 'hava kurşun gibi ağır'. Bu ağırlık sadece medyayı vurmuyor. Bu ağırlık esnafı da vuruyor, turizmciyi de vuruyor, sanayiciyi vuruyor, taciri vuruyor, çiftçiyi vuruyor, ürününü satamıyor. Dolayısıyla demokrasi eksikliği, özgürlük eksikliği toplumun her kesimine kademe kademe yansıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kim tutukluysa onun yanında olmaya özen gösterdik"

Cezaevindeki gazeteciler açısından hiçbir ayrım yapmadıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Kim tutukluysa onun yanında olmaya özen gösterdik. Bakın, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Musa Kart, Hakan Kara, Güray Öz, Turhan Günay, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Nazlı Ilıcak, Murat Aksoy, Ali Bulaç, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Atilla Taş... Sayabileceğim 142 isim. Hiçbir ayrım yapmıyorum. 'Bu, bizi destekledi, şu karşı çıktı' diye bir ayrımı yapmıyorum. Eline kalem alıp gazetecilik yapan herkese ama herkese saygı gösteriyorum. Bunu Cumhuriyet'in önünde, Cumhuriyet'le yaşıt bir gazetenin önünde söylemekten de gurur duyuyorum. Keşke bunları söyleyebilecek bir ortam olmasaydı. Özgürlükler olsaydı, gazeteciler özgürce yazabilselerdi ve bizler de gelip gazeteleri ziyaret edebilseydik, onlara kendimizi, sorunlarımızı aktarabilseydik, onlar bizim sorunlarımızı geniş kitlelere aktarsınlar diye. Cumhuriyet dar bir alandan geçiyor biliyorum."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, medyanın esnaf, sanayici, çiftçinin yanı sıra yargı için de önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yargı da kendi sorunlarını medya aracılığıyla geniş kitlelere aktarır. Dolayısıyla medyanın özgür olması, kendisine oto sansür uygulayabilecek bir konuma taşınmaması yargı açısından da çok önemlidir. Yargı, Türkiye'nin önünü açmalıdır. Baskıya direnmelidir yargı. 12 Eylül, 12 Mart askeri dönemlerinde bile yargıçlar daha bağımsızdı. Hukukun üstünlüğüne daha fazla bağlıydılar. Bugün de aynı tabloyu görmek isteriz. Baskıya direnmeli, vicdanının sesini dinlemeli, hukukun üstünlüğüne bakmalı, Anayasanın kendisine verdiği güvenceye bakmalı ve yargı bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanarak demokratik kurallar içinde uluslararası sözleşmelere de bakarak kararını vermelidir. Yargıya açık ve net çağrımdır bu. Bugün Cumhuriyet'e uygulanan, bugün pek çok yazara uygulanan baskıcı, özgürlükleri kısıtlayıcı uygulamalar yarın yargı için de geçerli olabilir. O nedenle herkes demokrasi konusunda, özgürlükler konusunda duyarlılığını korumalıdır."

Bu arada gazetenin önünde, medya mensuplarının rahat çalışabilmesi için düzenleme yapan Cumhuriyet çalışanları ile korumalar arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik, Gürsel Tekin'in araya girmesiyle sona erdi.

Cumhuriyet gazetesine destek vermek için binanın önünde toplanan vatandaşlar, "Özgür basın susturulamaz", "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" şeklinde sloganlar attı.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesini Ziyaret Etti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.


Advertisement