Kılıçdaroğlu: Hortumcu Piyasa Ekonomisinin Aktörlerine Devletin Fabrikaları Verilir - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Hortumcu Piyasa Ekonomisinin Aktörlerine Devletin Fabrikaları Verilir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sokak ekonomisinin aktörlerinin tümü hemen hemen büyük kentlerin varoşlarında yaşayıp hayata tutunmaya çalışırlar.

15.02.2019 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sokak ekonomisinin aktörlerinin tümü hemen hemen büyük kentlerin varoşlarında yaşayıp hayata tutunmaya çalışırlar. Ama hortumcu piyasanın aktörleri milyon dolarlık plazalarda yaşarlar. Sokak ekonomisinin aktörleri rant gelirleri elde etmezler. Ama hortumcu piyasa ekonomisinin aktörlerine devletin en önemli fabrikaları, Sakarya'daki tank palet fabrikası dahil ihaleli ve ihalesiz verilir" dedi.

CHP Emek Büroları tarafından Ankara'da otelde düzenlenen 'Sokak Ekonomisi ve Güvencesizler Çalıştayı'na, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çok sayıda CHP milletvekili ile parti meclisi üyelerinin yanısıra birçok vatandaş ve seyyar satıcı katıldı. Kılıçdaroğlu, salona girişte seyyar satıcılar tarafından kurulan standları gezdi. Kılıçdaroğlu, meyve tezgahının önüne geldiğinde bir gazetecinin "Tanzim satış merkezi var galiba burada" demesi üzerine "Daha güzeli var. Doğrudan üretici satıyor. Fiyatlar her zamanki gibi, değişen bir şey yok. Burası daha uygun" dedi. Tezgahta duran kadının, "Fiyatlar uygun, daha da uygun vermek isterdik; ama çiftçiye destek yok, çiftçiye destek olsa daha da uygun veririz size" demesi üzerine de Kılıçdaroğlu, "Benim söyleyeceğimi o söyledi zaten" diye karşılık verdi. Kılıçdaroğlu, Gaziantep'ten gelen davulcuların sahne gösterimi ve Hacivat-Karagöz adlı ortaoyununu izledi.

'SOKAK EKONOMİSİ VE HORTUMCU PİYASA EKONOMİSİ AKTÖRLERİ'

Daha sonra kürsüye çıkarak konuşan Kılıçdaroğlu, siyasetçi ve aydınların seyyar satıcıların sesi olması gerektiğini söyledi. Bir sokak ekonomisi ve aktörleri ve bir de hortumcu piyasa ekonomisi ve onun aktörlerinin olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Birisi gerektiğinde 12 saat çalışıyor, gerektiğinde bir arkadaşından borç alıp o gün satabileceği malzemeleri almaya çalışıyor. Size siyahla beyazı anlatacağım. 'Beyaz' tarafını sokak ekonomisinin aktörleri olarak düşünün, 'siyah' tarafını da hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri olarak düşünün. Sokak ekonomisinin aktörlerini simitçi, bozacı ya da seyyar köfteci olarak tanımlarız. Ama hortumcu piyasa ekonomisinin aktörlerini saraya yakın, saraydan beslenenler olarak adlandırırız. ve bunların en meşhur olanını da toplum '5'li çete' olarak tanımlar" dedi.

'MİLYON DOLARLIK PLAZALARDA YAŞARLAR'

Sokak ekonomisinin aktörlerinin hem belediye hem de valiliğe vergi ödediğini, hortumcu piyasa aktörlerinin ise Türkiye'de vergi ödememek için 1 sterline vergi cennetlerinde şirket kurup oradan getirdileri paralarla 5 kuruş vergi ödemediklerini savunan Kılıçdaroğlu, "Sokak ekonomisinin aktörlerinin tümü hemen hemen büyük kentlerin varoşlarında yaşayıp hayata tutunmaya çalışırlar. Ama hortumcu piyasanın aktörleri milyon dolarlık plazalarda yaşarlar. Sokak ekonomisinin aktörleri rant gelirleri elde etmezler. Zaten 'rant nedir' bunu da çoğu bilmez. Ama hortumcu piyasa ekonomisinin aktörlerine devletin en önemli fabrikaları, Sakarya'daki tank palet fabrikası dahil ihaleli ve ihalesiz bunlara verilir. ve bunlar saray ve damada yakınlıklarıyla devletin en önemli ihalelerini alırlar. Dolar bazında ihaleleri alırlar hazine de bunlara dolar bazında garanti verir" diye konuştu.

'SİYASİ OTORİTE BUNLARI DESTEKLER'

Sokak ekonomisinin aktörlerinin toplumun yoksul kesimlerinin günlük veya anlık ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Çocuğuna balon alacaksa gider oradan alır. Lokantaya gidecek parası yoktur. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri toplumun geniş kesimlerinin gelirlerini siyasal yandaşları aracılığıyla hortumlarlar. Gelir adaletsizliğinin temel nedenlerinden biri de budur. Sokak ekonomisinin aktörleri faaliyetlerini sürdürürlerken dayandıkları herhangi bir güç yoktur. Ama hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri sürekli varlıklarını artırırlar ve sürekli varlıklarının arttırılmasını sağlayan siyasal otoriteyi desteklerler ve siyasi otorite de bunları destekler. Bunun en somut söylemi 'hırsız bizim hırsızımız' söylemidir. Sokak ekonomisinin aktörlerinin sayısının Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişi olduğu söyleniyor; ama hortumcu piyasa ekonomisinin sayısı çok sınırlıdır. Rant gelirlerinin yüzde 90'ını bu kesim elde eder ve bunların 'geçim' diye bir derdi yoktur" dedi.

'754 LİRA SOKAKTA PARA KAZANAN BİRİSİ İÇİN YÜKSEK BİR RAKAM'

Bu ülkede yaşayan herkesin emekli olma hakkının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ama emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim yatırması lazım. En az rakamı söylüyorum. SGK'ya sokak ekonomisinin aktörleri emekli olmak istiyorlarsa her ay en az 754 TL prim yatırmaları gerekiyor. 754 liranın sokakta para kazanan birisi için ne kadar yüksek bir rakam olduğunu takdirinize sunuyorum. Ama hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri de işveren sayılıyor ki sokakta geçimini sağlayan kişinin elde ettiği gelir dolayısıyla o da işveren sayılıyor. Hortumcu piyasa ekonomisinin aktörleri de emekli olmak için onlar da en az 754 TL para yatırmak zorundadır. Burada sosyal adalet kavramı var mı? Simit satan da 754 TL yatıracak milyar dolarlık ihaleler alan da, dolarla geçimini sağlayan ve her türlü güvencesi dolarla verilen kişi de 754 TL sosyal güvenlik primi yatıracak. ve şu gerçeği de hepimizin bilmesi lazım. Sokak ekonomisi aktörlerinin yüzde 90'ının sosyal güvencesi yoktur. Çünkü her ay götürüp 754 TL yatırmaya gücü yoktur. Zaten zor geçiniyor."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-CHP çalıştayından detaylar

-Kılıçdaroğlu'nun tanzim satışlr ile ilgili yorumu

Haber-Kamera: Kaan ULU/ANKARA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Hortumcu Piyasa Ekonomisinin Aktörlerine Devletin Fabrikaları Verilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sokak satıcılarına darbe: Uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptılar
    18:27 Sokak satıcılarına darbe: Uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptılar

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen 2 şüpheliyi yakaladı. Şüphelilerin dikkat çekmemek için uyuşturucu ticaretini kaldırımda yaptıkları tespit edildi ve 142 adet hap ele geçirildi. Güvenlik kameraları tarafından kaydedilen o anlar da inceleniyor.

  • Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek
    18:25 Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bekin, seçim öncesi çıkan asılsız haberlere sandıkta cevap verileceğini belirtti. Bekin, medyanın partiye eşit yaklaşmadığını ve bazı kamu kurumlarının tarafsızlığını kaybettiğini ifade etti.

  • Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'
    18:25 Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Beypazarı'nda düzenlediği mitingde, rakibi Altınok'un çocuklarını KPSS sınavına girmeden istisnai kadroyla memur yapmasını eleştirdi ve mülakat sisteminin hala kaldırılmadığını belirtti. Yavaş, hükümeti değiştirmenin tam zamanı olduğunu söyledi.

  • Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı
    18:24 Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Antalya'da partisinin mitinginde konuşarak İstanbul adaylarının çekilmesi için 3 şartını tekrarladı.

  • Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı
    18:23 Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı

    Hatay'da polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda 25 göçmen yakalandı. Aracın bagaj kısmına saklanan 2 şahsın yakalanma anı kameraya yansıdı. Yakalanan göçmenlerin barınma ve nakillerini sağlayan 2 kişi tutuklandı.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı
    18:23 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2 Nisan'dan itibaren 5 gün süreyle kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Valilik, alınan kararın İl İdaresi Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayandığını belirtti. Yasak kapsamında tüm açık alan etkinlikleri, toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, miting gibi etkinlikler yasaklanmıştır.

  • Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı
    18:22 Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı

    Siirt-Şirvan karayolunda meydana gelen kazada, dolu tüplerin içinde olduğu kamyonet şarampole yuvarlandı. Kazada sürücü ve bir kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sürücü kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Gaz dolu tüplerin patlamaması faciayı önledi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu
    18:22 Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu

    Hatay'da 2 kardeş arasında meydana gelen kavga sonrası yapılan ev aramasında çeşitli tarihi eserler ele geçirildi. Polis ekipleri, evde bulunan heykel, yazılı tarihi eser, sikke ve kurusıkı fişeklerin yanı sıra uyuşturucu ticaretiyle ilgili not defteri ve cep telefonları da ele geçirdi. Şüpheliler adli mercilere teslim edildi.

  • Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada
    18:22 Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin, küçük bir çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmuyor.

  • AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı
    18:21 AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı

    Konya'da AK Parti Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediye başkanları, 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerde vatandaşlardan destek istedi. Cuma namazı sonrası düzenlenen basın açıklamasında, AK Parti yetkilileri saha çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü ve seçim sonuçlarının Konya'ya büyük hizmetler getireceğine inandıklarını belirtti. Belediye başkanları da Konya için canla başla çalıştıklarını ve destek istediklerini ifade etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul Bir Beş Sene Daha Kaybedemez"

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, her şeyi akıl ve vicdan terazisinde tartacaklarını, kırgınlık ve öfke yerine sağduyuyla meseleye yaklaşacaklarını belirtti. Erdoğan, kullanacakları bir oyun beş senelerini etkileyeceğini unutmayacaklarını vurgulayarak, İstanbul'un bir 5 sene daha kaybedemez olduğunu ifade etti.

  • Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu
    18:20 Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu

    Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Hatun Mahallesi'nin 5 dönemdir muhtarlığını yapan Cemal Korkmaz, mahallelilerin yoğun teveccühü üzerine 6'ncı kez muhtarlığa aday oldu.


Advertisement