Kilis'te Nevruz Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

Kilis'te Nevruz Kutlamaları

Kilis\'te Nevruz Kutlamaları

Baharın gelişini müjdeleyen nevruz, Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı.

22.03.2014 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Baharın gelişini müjdeleyen nevruz, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde coşkuyla kutlandı.

Üniversitede nevruz kutlamaları çerçevesinde ilk olarak 'Geçmişten Günümüze Nevruz' konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Metin Akis'in yaptığı panelin konuşmacıları; Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Arslan Erol ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım oldu.

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, 'Geçmişten Günümüze Nevruz' başlıklı konuşmasında öncelikle nevruzun tanımını yaparak; "Nevruz, eski takvimlerde yılın ilk günüdür. Nevruz, yenigün veya gündönümü anlamlarına da gelmektedir" dedi.

Nevruzun farklı kültürlerdeki isimlerine de değinen Yıldırım, nevruzun tarihsel gelişiminden de bahsetti. Panelist Hülya Arslan Erol ise 'Türk Dünyasında Nevruz' konulu bir sunum yaptı. Türk dünyasında nevruz denilince ilk akla gelen şeyin bayram olduğunu belirten Erol; "Hayvancılık ve tarımla uğraşan milletler için nevruz, kışın bitip baharın gelmesi ve yeniden diriliş olarak görülmektedir. Kaşgarlı Mahmut, Biruni, Nizamülmülk, Nef'i ve Nedim gibi önemli isimlerin eserlerinde de Nevruz'a yer verilmiştir" diye konuştu.

Panel, akademik birimler arasında düzenlenen Nevruz Kupası ve ilk kez Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin düzenlediği Peçiç Turnuvası'nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Nevruz etkinlikleri daha sonra Üniversite Rektörlük Tören Alanı'nda devam etti. Buradaki törene Üniversite Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ahmet Çiçekli, il müdürleri, üniversite üst yönetimi, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. Halk oyunları ile başlayan tören, protokol üyelerinin nevruz ateşini yakması ve demir dövmesi ile devam etti.

Protokol üyeleri ve ardından öğrenciler yakılan ateşin üzerinden atlayarak nevruzu kutladı. Öğrenciler halk oyunları ekibi ile beraber halaya katılarak gönüllerince eğlendi.

Düzenlenen etkinlik; pilav ve menengiç kahvesi ikramı ile sona erdi. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kilis'te Nevruz Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement