Kilo Verip Karaciğer Nakli Olan Anne Oğlun Çifte Bayramı - Son Dakika
Sağlık

Kilo Verip Karaciğer Nakli Olan Anne Oğlun Çifte Bayramı

Kilo verip karaciğer nakli olan anne oğlun çifte bayramı Anne 30, oğlu 27 kilo vererek hayata tutundu Beyhan Acargönül: "Sevinçten ağlıyorum, ikinci bir yaşam demek?

02.09.2017 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilo verip karaciğer nakli olan anne oğlun çifte bayramı

Anne 30, oğlu 27 kilo vererek hayata tutundu

Beyhan Acargönül:

"Sevinçten ağlıyorum, ikinci bir yaşam demek? 15 Ağustos'ta benim ikinci hayatım başladı. Bu başarılı ameliyat olmasaydı bu bayramı göremeyecektim"

İZMİR - Obeziteye bağlı karaciğer sirozu gelişen 110 kiloluk anne ile ona donör olan oğlu nakil öncesi toplam 57 kilo verdi, sağlıklarına kavuştu.

Manisa'da oturan 62 yaşındaki Beyhan Acargönül'ün obeziteye bağlı karaciğer sirozu olduğu saptanınca nakil olması gerekti ancak aşırı kiloları nedeniyle operasyona alınamadı. Beyhan Acargönül ile yapılan tetkiklerde donör olabileceği belirlenen kendisi gibi kilolu olan oğlu 39 yaşındaki Mustafa Acargönül, azmedip kilo verdi. 110 kilodan 80'e inen anne Acargönül, 27 kilo veren oğlunun karaciğerinin bir parçası nakledilerek hayata tutundu. Fedakar oğlunu bağrına basan Acargönül, "Bu başarılı nakil olmasaydı bu bayramı da çocuklarımı da bir daha göremeyecektim. Bu yeni hayatımızdaki ilk bayramımız" dedi.

Yanlış teşhisler konuldu

2016 yılı Ağustos ayında ilk bilinç kaybı nedeniyle nöroloji uzmanına götürülen Acargönül'e ilk önce epilepsi, ardından alzheimer tanısı konuldu, aldığı ilaçlarla durumu iyice kötüleşti. Deli dana hastalığından da şüphe edilen Beyhan Acargönül, 45 gün yoğun bakımda yattı. Başvurdukları bir psikiyatri uzmanının istediği kan tahlilleri sonrasında sorunun nörolojik, psikolojik olmadığı ortaya çıkarılıp hasta gastroenteroloji uzmanına sevk edildi.

Anne 30 oğlu 27 kilo verdi

110 kiloluk Beyhan Acargönül'e obeziteye bağlı karaciğer sirozu tanısı koyuldu. Kesin tedavi için karaciğer nakli önerildi ancak bu kez ameliyata engel kilo sorunu ortaya çıktı. Acargönül karaciğer nakli için İzmir'e Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Yapılan tetkiklerde kızlarından Harika'nın kan grubu tutmadı, diğer kızı Nihal'in karaciğer boyutları yetersiz çıktı, oğlu Mustafa da aşırı kilolu bulundu. Yaklaşık üç ayda "hayat diyeti" yapan anne 30, oğlu 27 kilo zayıfladı ve Doç. Dr. Murat Kılıç ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlıklarındaki iki ekip tarafından nakil ameliyatına alındı. 15 Ağustos'ta gerçekleşen operasyonla oğul Acargönül'den alınan karaciğer parçası anne Acargönül'e nakledildi.

"Organlarınızı bağışlayın"

Annesine donör olabilmek için kısa sürede 89 kilodan 62 kiloya inen Mustafa Acargönül, "Annem yoğun bakımda yatarken doktorumuz buraya böyle gelen hasta çıkamaz, demişti. Annemizi kaybettik gözüyle bakıyorduk. Evde de kendinde değildi. Çok zor günler yaşadık. Ailede donör tek ben kalmıştım. Ancak benim de karaciğerimde yağlanma ve büyüme vardı, aşırı kiloluydum. Üç ay içinde bunların hepsini halledip diyetle hazır hale geldim, daha sonra da nakil gerçekleşti. 1 Şubat'ta diyete başladım, 2.5 ay gibi bir sürede 89 kilodan 62'ye indim. Yeme içmeyi seven bir insan için hayattan fedakarlık yapmak. Zordu. Ama işin içinde aile ve anne olunca daha farklı oluyor. Tekrar sevdiğiniz bir insanın hayatta kalması ve sizin bunda payınız olması harika bir duygu. Bu bayram gününde bir çağrım var; hiç kimse bizim başımıza gelmez diye düşünmesin, organlarını bağışlasın" diye konuştu.

Gözyaşlarını tutamadı

Oğlunun yeniden hayat verdiği anne Acargönül de kendinde olmadan geçirdiği 1.5 yıldan sonra yeni bir hayata başladığını söyledi; "Oğlum baba olacağı müjdesini aldıktan iki gün sonra benim için ameliyat masasına yattı. Sevinçten ağlıyorum, ikinci bir yaşam demek. 15 Ağustos'ta benim ikinci hayatım başladı. Bu başarılı ameliyat olmasaydı bu bayramı göremeyecektim, çocuklarımı, torunlarımı da. Şimdi hep beraberiz, hepimiz mutluyuz" dedi.

"Artık obeziteden kaynaklanan nakiller başladı"

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ekibinden Opr. Dr. Cahit Yılmaz, şunları söyledi:

"Hastamız 6 aydan bu yana bilinç bulanıklığı nedeniyle izlenmiş. 2 ay kadar ansefalopati (bir tür koma) nedeniyle dış merkeze de nöroloji yoğun bakımda yatarak tedavi edilmiş. Sonrasında yapılan tetkiklerinde son dönem karaciğer yetmezliği (siroz) saptanması üzerine karaciğer nakli önererek bize yönlendirilmiş. Yapılan tetkiklerde hastanın yağlanmaya bağlı (NASH= non alkolik steatohepatit) son dönem karaciğer yetmezliği tablosunda olduğu saptandı. Karaciğer nakli olmazsa karaciğer yetmezliğine bağlı bilinç bulanıklığı veya yemek borusundaki varislerin kanaması nedeniyle kaybedilecekti. Nakil için kendisinin ve vericinin kilo vermesi gerekiyordu. Bu sağlanınca nakil gerçekleşti, vericiyi taburcu ettik, sıra annede."

Opr. Dr. Yılmaz, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle batı toplumlarında olduğu gibi ülkemizde de NASH vakalarının görülme sıklığı arttığını söyledi. Opr. Dr. Yılmaz, "Ülkemizde son dönem karaciğer yetmezliğinin önde gelen sebebi viral hepatitlerdir. Aşılama programına hepatit b aşısının girmesiyle viral hepatit sıklığının da azalması eklenince gelecekte NASH sebebiyle nakil yaptığımız hasta sayısı artacaktır diye düşünüyorum. Kilolu ve özellikle de diyabeti olan kişilerde mutlaka karaciğer yağlanması akılda bulundurulmalı ve buna yönelik tetkik edilmelidir" dedi.

Kilo Verip Karaciğer Nakli Olan Anne Oğlun Çifte Bayramı
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Kilo Verip Karaciğer Nakli Olan Anne Oğlun Çifte Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı
    13:41 Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı

    Eskişehir Şehir Hastanesi'nde çocuklara yönelik fleksible bronkoskopi işlemi başlatıldı. Yenilikçi ve etkili bir yöntem olan bu işlemle çocukların solunum sistemi sağlığı daha iyi yönetilecek ve teşhis süreçleri hassas bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Ayrıca solunum yolu hastalıklarının yanı sıra nadir görülen yeni doğanlarda görülen normal dışı yapısal özelliklerin teşhisinde de kullanılabileceği belirtildi.

  • Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor
    13:14 Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor

    Gaziantep'te yaşayan Ahmet Kılavuz, eşi Sabiha Kılavuz'a konulan ileri seviye Alzheimer teşhisi sonrasında onu yalnız bırakmıyor. Çift, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'nde tedavi görerek eski güzel günlerini yeniden yaşıyor.

  • Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi
    13:00 Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü TUBIM Büro Amirliği, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçme ve farkındalık oluşturma amacıyla 32 anne ve anne adayına eğitim verdi.

  • Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
    12:25 Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

    ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, astım ve KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise toz taşınımı beklendiğini belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.


Advertisement