Kimse Yok mu Derneği, Yardım Parasıyla Örgütü Finanse Etmiş - Son Dakika
Güncel

Kimse Yok mu Derneği, Yardım Parasıyla Örgütü Finanse Etmiş

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılan Kimse Yok mu Derneği çalışanlarına yönelik hazırlanan fezlekede, dernek tarafından Afrika halklarına yardım amacıyla toplanan paralarla başta Somali olmak üzere Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti'ye kalıcı yardım adıyla, Türk okulu, yurt, lojman...

14.02.2018 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılan Kimse Yok mu Derneği çalışanlarına yönelik hazırlanan fezlekede, dernek tarafından Afrika halklarına yardım amacıyla toplanan paralarla başta Somali olmak üzere Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti'ye kalıcı yardım adıyla, Türk okulu, yurt, lojman ve hastane inşa edilmesi için 25 milyon 549 bin 363 lira gönderildiği belirtildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Kimse Yok mu Derneği çalışanı 50'si tutuklu 56 şüpheliye yönelik hazırlanan fezlekede, dernekle ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğince 2011, 2012, 2013 yıllarına ait hazırlanan teftiş raporu ile MASAK tarafından hazırlanan raporlarda, toplanan yardım paralarının miktarları ve bu paralarla neler yapıldığına dair tespitler yer aldı.

Fezlekede, dernek tarafından Somali dışında başka ülkelere de "okul, hastane veya kompleks" açıklamasıyla para gönderildiği belirtilerek, derneğin Somali, Sudan, Haiti, Somali, Kenya ve Uganda gibi ülkeler başta olmak üzere çok sayıda ülkeye yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere, Türkiye genelinde yardım toplama kampanyası başlattığı aktarıldı.

Bahse konu kampanyaların yıllar itibariyle gelirlerinin MASAK yetkililerince tespit edildiği belirtilen fezlekede, 2011-2013 yılları arasında yurtdışı kampanya gelirlerinin 81 milyon 542 bin 43 lira, 2013-2014 yılları arasında yurt dışı kampanya gelirlerinin ise 10 milyon 145 bin 716 lira olduğu kaydedildi.

Fezlekede, dernek tarafından söz konusu yurt dışı yardım kampanyalarından elde edilen gelirlerle kalıcı yardım projeleri kapsamında Etiyopya'da Harar, Uganda'da Jinja, Kenya'da ise Malindi şehirlerinde içinde hastane ve okul binaları olan komplekslerin yapımına başlandığı, ayrıca Sudan Nyala'da bir okul ve Haiti'nin başkenti Port Au Prince'de de bir hastane binası inşa edildiği bilgisi verildi.

Okul, yurt, hastane ve lojman yapmak için 25 milyon lira

Dernek tarafından, "Yurtdışı-Afrika Yardım Kampanyası" adıyla toplanan paralarla sadece Somali'de değil, Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti gibi Afrika ülkelerinde de protokoller yapılarak kalıcı yardım adı altında Türk okulu, yurt, lojman ve hastane gibi yapıları içeren yapılar inşa ettirildiği belirtilen fezlekede, "İnşa edilen bu yapıların ise yapılan protokollerle ilgili ülkelerdeki kurumlarca işlettirildiği görülmektedir. Söz konusu protokollerde ise özetle, inşa edilen okul, yurt, lojman ve hastane gibi yapılar Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti devletlerine devredilmeyecek olup, anılan ülkelerdeki kuruluşlar bu yapıları tacir gibi işletecektir ve anılan ülkelerdeki kuruluşlara da bu yapıların devri öngörülmektedir." denildi.

Fezlekede, Kimse Yok mu Derneği tarafından "Yurtdışı/Afrika Yardım Kampanyası" adıyla Afrika halklarına yardım amacıyla toplanan ve sonrasında yurt dışına başta Somali olmak üzere Uganda, Sudan, Kenya, Etiyopya ve Haiti'ye kalıcı yardım adıyla Türk okulu, yurt, lojman ve hastane inşa edilmesi amacıyla 25 milyon 549 bin 363 lira gönderildiği belirtildi.

Bu hususun derneğin tüzel kişiliğinin araç olarak kullanılarak yardım yapan kişilerin dini inanç ve duygularının istismar edilmesi suretiyle suçtan elde edilen gelirin aklanması olduğu belirtilen fezlekede, bu yolla aklanan paranın da terör örgütünün finansı açısından kullanıldığının değerlendirildiği vurgulandı.

Fezlekede, kalıcı yardım kapsamında yapılan harcamalarla ilgili olarak, ilgili ülkelerdeki kuruluşlarla imzalanmış protokollerin detayı da tablo halinde yer aldı.

Buna göre, söz konusu yardım kampanyası kapsamında toplanan paralarla okul, hastane ve yurt yapımı için Somali'ye gönderilen 10 milyon 608 bin 912 liranın, Nile International Non-Profit organization adlı kurumla yapılan protokol kapsamında gönderildiği, inşa edilen yapıların ise Somali devletine devredilmeyeceği, söz konusu kurumun tacir gibi işleteceği, bu kuruma devrinin öngörüldüğü bilgisi verildi.

Yine söz konusu tabloda, Uganda'ya Nile Humanitarian Development Agency adlı kuruluşla yapılan protokol çerçevesinde 6 milyon 460 bin 15 lira gönderildiği, aynı şekilde bu yapıların inşasının da bu kuruma devrinin öngörüldüğü kaydedildi.

Aynı şekilde tabloda Kenya'ya, Omeriye Educational And Medical Faundation Charitable Trust ile yapılan protokol ile 3 milyon 112 bin 675 lira, Etiyopya'ya Rainbow Charitable Association ile yapılan protokolle 4 milyon 9 bin 902 lira, Sudan'a Sultan Alfatih Hayır Cemiyeti ile imzalanan protokol çerçevesinde 524 bin 390 lira, Haiti'ye de protokol ibraz edilmeden 833 bin 467 lira gönderildiği belirtildi.

Tabloda, Kenya, Etiyopya ve Sudan'da inşa edilen yapıların da bu ülkelere devredilmeyeceği, protokol imzalanan kuruluşların tacir gibi işleteceği, yani bu kurumlara devrinin öngörüldüğü kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kimse Yok mu Derneği, Yardım Parasıyla Örgütü Finanse Etmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement