'Kınalı Kuzular'dan Sonra "Nene Hatun" Dizisi Geliyor - Son Dakika
Güncel

'Kınalı Kuzular'dan Sonra "Nene Hatun" Dizisi Geliyor

Milyonları Ekran Başına Toplayan "Kınalı Kuzular" Dizisinin Reyting Rekorları Kırması Yapımcılarının İştahını Kabarttı.

01.02.2007 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milyonları ekran başına toplayan "Kınalı Kuzular" dizisinin reyting rekorları kırması yapımcılarının iştahını kabarttı.

'Kınalı Kuzular" dizisinden sonra bu kez "93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklarla ün yapan Erzurumlu Nene Hatun'un yaşamını anlatan "Oy Nenem" isimli bir dizi çekilecek. Erzurum Birlik Grubu'nun kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlenen, "Geleceğin Erzurum'u" konulu sohbet toplantısı dün akşam Enerji Otel'de yapıldı. Erzurum Ticaret Odası (ETSO) Başkanı Muammer Cindilli, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve EVYAP A.Ş. Genel Koordinatörü Bekir Kılıç'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, Ankara'da yaşayan Erzurumlu bürokrat, işadamları ve çok sayıda konuk katıldı. Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Cindilli, "Kınalı Kuzular" dizisinin başrol oyuncularından Ahmet Yenilmez ile yaptığı görüşmede kendisine halk kahramanı Nene Hatun'u anlatan "Oy Nenem" isimli dizi için çalışmalara başladıklarını söylediğini aktardı.

"Oy Nenem" dizisinin yapımcılığını ünlü sanatçı Ahmet Yenilmez'in üstleneceğini ifade eden Cindilli, dizi çekimi için Gazeteci-Yazar Talat Uzunyaylalı'nın kaleme aldığı "Efsane Kadın Nene Hatun" isimli kitaptan ve Güneş Vakfı'nın yayınlarından yararlanılacağını ifade etti. 2011 yılında Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın (Üniversiad 2011) Erzurum'da yapılacağını hatırlatan Cindilli, bu dev organizasyon öncesi Erzurum'da dizi çekilmesinin kentin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Kış oyunları için Erzurum'a 200 trilyonluk bir yatırımın vaat edildiğini anlatan Cindilli, bu kapsamda Aziziye Tabyası'nın açık hava müzesi haline geleceğini ve TOKİ'nin yeni konut inşaatlarına hız vereceğini belirtti. Üniversiad organizasyonunun yıllardır ihmal edilen, devlet ve özel sektör yatırımlarından hak ettiği payı alamadığı için morali bozulan Erzurumlular'ın toplumsal silkinmesi için büyük fırsat olduğunu dile getiren Cindilli, "Bu önemli fırsatı ne abartıp sonra hayal kırıklığına uğracağız, ne de karamsar olup ümitsizliğe kapılacağız. Erzurum ve Türkiye olarak bu fırsatı en iyi şekilde kullanmalıyız" diye konuştu. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ise, hazırladıkları, "Köy Ev Sanatları Projesi" Erzurum ve çevresinde yaşayan ev hanımları ile ev kızlarının aile bütçesine katkı sağlayacağını belirterek, "Kadınlarımız ve kızlarımız, turistik değeri olan ehram, papak ve yün çorap gibi geleneksel ürünler üretecek. El emeği göz nuru bu ürenler yerli ve yabancı turistlerin alımına sunulacak. Bu proje kış oyunları öncesi kente bir heyecan getirecek, hem de geleneksel ürünlerimizi yaşatıp, ailelere ekonomik girdi sağlayacak" şeklinde konuştu. EVYAP A.Ş Genel Koordinatöre Bekir Kılıç ise Erzurum'a özellikle tarım veya hayvancılık sektöründe bir yatırım öngördüklerini, bu konuda fizibilite çalışması yaptıklarını söyledi.

NENE HATUN KİMDİR?

Erzurum'da doğdu. 98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürre hastalığından hayata veda etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti. Tarihte 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Adını bu şekilde tarihe yazdırdı. Mücadeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi. 7 Kasım 1877 gününün gece yarısında, bölge halkından olan Osmanlı vatandaşı Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini öldürdüler. Arkadan gelen Rus askerleri, hiçbir mukavemetle karşılaşmaksızın tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulmayı başaran bir er, şehir merkezine ulaşıp kara haberi Erzurumlular'a ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra minarelerden şehir halkına duyuru yapıldı. "Moskof askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi." Bu haber, Erzurum halkı tarafından, vatan savunması için emir telakki edildi. Silahı olan silahını, olmayanlar; balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladı. Kadın - erkek tüm Erzurum halkı yollara dökülmüştü. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan bir taze gelin de vardı. Ağabeyi bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti. Üç aylık bebeğini emzirmiş, "Seni bana Allah verdi. Ben de O'na emanet ediyorum" diyerek vedalaştıktan sonra birkaç saat önce ölen ağabeyinin kasaturasını ve et satırını alarak sokağa fırladı. Nene Hatun'un elindeki et satırı düşman askerlerinin kafalarına yıldırım gibi indiriyordu. Bir yandan da "Vurun gardaşlarım, vurun bacılarım, aman vermeyin" diye haykıran Nene Hatun'un bu kahramanlığını gören Erzurumlular coştu. Aziziye Tabyası'ndaki düşman bütünüyle imha edildi ve tabya düşmandan geri alındı.

(YZE-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Kınalı Kuzular'dan Sonra 'Nene Hatun' Dizisi Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement