Kirazda Zarar Tespit Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Kirazda Zarar Tespit Çalışmaları

Kirazda Zarar Tespit Çalışmaları

Kemalpaşa Kaymakamı Taşbilek: "Bazı bölgelerde yüzde 60 70 bazılarında yüzde 80'e varan zarar olduğu görülüyor" Belediye Başkanı Uğurlu: "İlçede 3 bin 500 çiftçiye ait arazideki meyve ağaçları yağıştan etkilendi" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Sorman: "Ağaçta kalıp darbe alan ürünün kurtulma.

29.04.2014 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kemalpaşa ilçesinde pazar günü etkili olan dolunun zarara yol açtığı kiraz bahçelerinde hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili Nuri Sorman ile beraberindekiler, yağışın hasara yol açtığı Bağyurdu, Armutlu, Giğitler, Yeni Kurudere köy ve mahallelerde çiftçilerin katılımıyla "durum değerlendirme" toplantısı yaptı.

Burada konuşan Kaymakam Taşbilek, zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri arazide incelemelerini yapıyorlar. Zarar bölgelere göre değişiyor. Bazı bölgelerde yüzde 60-70 bazılarında yüzde 80'e varan zarar olduğu görülüyor" dedi.

Kemalpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Bal ise ilçede üretilen 90 bin ton kirazın yüzde 80'inin doludan zarar gördüğünü, bu yıl 18 bin ton civarında ürün alınabileceği belirtti. Bal, sadece kirazdaki zararın 300 milyon lira civarında olduğunu, erik, şeftali, üzüm bağları ve zeytin gibi ürünlerin de etkilendiğini kaydetti.

Toplantının ardından Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, TZOB Başkan Vekili Nuri Sorman, ilçe tarım müdürlüğü yetkilileriyle tarlada incelemelerde bulundu.

Uğurlu, "İlçede 3 bin 500 çiftçiye ait arazideki meyve ağaçları yağıştan etkilendi" dedi.

-"Kredi borçları ertelensin"

TZOB Başkan Vekili Nuri Sorman da ürünün büyük bölümünün kaybedildiğini söyledi. Zararın sadece Türkiye'nin erkenci ürünün alındığı kirazda olmadığını ifade eden Sorman, erik, şeftali, üzüm bağları ve zeytin başta olmak üzere tüm meyve türlerinin yağıştan etkilendiğini dile getirdi.

Çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve diğer kolaylıkların da getirilmesi gerektiğini anlatan Sorman, "Yüzde 100'e varan hasar meydana gelmiştir. Kemalpaşa ovasında 40 bin dönümlük alanda zarar söz konusu. Ağaçta kalıp darbe alan ürünün kurtulma şansı yok, bu ürünler artık çürümeye başlayacak. Toplanmazsa ağaca da zarar verir" şeklinde konuştu.

TARSİM Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ise Kemalpaşa'da 450 poliçenin yapıldığını ifade ederek,  "Sigorta bedeli çok pahalı değil. Her üreticimiz 3-4 kilo kirazla 1 dönüm araziyi sigortalayabiliyor" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kirazda Zarar Tespit Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement