Kırgız Parlamentosu Heyeti, Bursa'da - Son Dakika
Güncel

Kırgız Parlamentosu Heyeti, Bursa'da

Kırgız Parlamentosu Heyeti, Bursa\'da

Kırgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyet, Bursa Valiliği'ni ve İznik ilçesindeki Kırgızlar Türbesi'ni ziyaret etti.

02.02.2013 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyet, Bursa Valiliği'ni ve İznik ilçesindeki Kırgızlar Türbesi'ni ziyaret etti.

Bursa Vali Vekili İsmail Demirhan, İmanaliyev başkanlığındaki 16 kişilik heyeti, Heykel'deki tarihi Valilik binasında kabul etti. Demirhan, burada yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kırgız Parlamentosu temsilcilerini Bursa'da görmekten çok büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Demirhan, "Kırgızistan'ı bizler çok iyi tanıyoruz, Kırgız halkını, Kırgızları iyi biliyoruz. Çünkü sizler bizim kardeşimizsiniz. Bizim Ata topraklarımızdan, ana vatanımızdan geliyorsunuz. Bu bakımdan da özellikle mutluluk duyduğumuzu söylemek istiyorum" diye konuştu.

Vali Şahabettin Harput'un Ankara'da olduğu için ziyarette bulunamadığını belirten Demirhan, Bursa'ya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bursa Türkiye'nin dördüncü büyük vilayetidir. Nüfusu 2,5 milyonu geçmiş durumdadır. Bursa, bir sanayi kentidir, turizm kentidir, tarımı da çok önemli bir yerdedir, aynı zamanda bir termal şehirdir. Termal kaynaklarımız ve tesislerimiz vardır. Ayrıca Uludağ gibi bir kayak merkezimiz, milli parkımız vardır. Şu anda Uludağ'da 215 santimetre kar var. Tabii ayrıca Bursa, Osmanlı Devleti'ne uzun yıllar başkentlik yapmış bir tarihi bir şehirdir."

-Bursa'ya kardeş şehir teklifi-

Konuk heyet adına konuşan İmanaliyev de kendilerine nazik ve kardeşçe gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. İmanaliyev, şunları söyledi:

"Heyet olarak parlamentomuzun Dış İlişkiler Komisyon Başkanı ve üyeleri olarak Türkiye'de dördüncü günümüz. Gerçekten Türkiye'de bulunduğumuz günlerde kardeşlik duygularını hissetmekteyiz. Gelmeden önce çok teklif sunuldu, 'nereyi ziyaret edebiliriz-' diye ve tabii ki Bursa'yı ziyaret etmeyi tercih ettik. Çünkü tarihsel zenginliklere sahip. Ayrıca Bursa ilinde bulunan İznik ilçesinde Kırgızlar Türbesi vardır. Biz buraya Kırgızistan halkı adına sevgi, saygı ve selamlarıyla geldik. Ayrıca biz burada bir teklifte bulunmak istiyoruz. Kırgızistan'ın güneyinde bulunan Batken şehri ile Bursa ilini kardeş şehir yapmayı düşünmüştük. Bizim mevcut olan zenginliklerimizi kardeş Bursa ile paylaşmak istiyoruz."

Vali Vekili Demirhan, daha sonra Kanıbek İmanaliyev'e İznik çinisi hediye etti.

-İznik'teki Kırgızlar Türbesi'ne ziyaret-

İznik ilçesine de geçen İmanaliyev ve beraberindeki heyet, buradaki Kırgızlar Türbesi'nde dua etti ve bahçesine fidan dikti.

Kırgızistan'dan getirdikleri toprağı diktikleri fidanın dibine döken İmanaliyev, "Bu birlikte diktiğimiz fidan, Kırgız ve Türk halkının kardeşliğinin bir göstergesidir. İznik, bizler için çok kutsal bir değere sahip. Biz de aramızdaki bağları koparmamak adına Türkiye ziyaretlerimizin tamamında kaynaşmayı sağlamak adına İznik'i ziyaret ediyoruz" dedi.

Türbe ziyaretinin ardından İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, İmanaliyev'e İznik çinisi hediye etti.

İznik'in fethi sırasında şehit düşen Kırgız Türkleri'nin anısına Orhan Gazi tarafından 1331'de yaptırılan Kırgızlar Türbesi, her yıl Kırgızistan'dan gelen ziyaretçileri ağırlıyor.

Muhabir: Halil Ataş/ Büşra Nur Özcan/ Haluk Yüksel

Yayıncı: Ahmet Ekici - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgız Parlamentosu Heyeti, Bursa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement