Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un 9. Ölüm Yıldönümü - Son Dakika
Güncel

Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un 9. Ölüm Yıldönümü

- Aytmatov'un kabri- Eldar Aytmatov ile röportaj Müzeden detay Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 9. ölüm yıldönümü Eldar Aytmatov: "Türkiye ve Türk halkı, babama en büyük saygı ve onuru gösterdi" "Aytmatov'un sanatı ve eserlerini Türk sanatseverleriyle buluşturacağız" -Aytmatov'un anısına üç...

10.06.2017 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Aytmatov'un kabri-

Eldar Aytmatov ile röportaj

Müzeden detay Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 9. ölüm yıldönümü

Eldar Aytmatov: "Türkiye ve Türk halkı, babama en büyük saygı ve onuru gösterdi"

"Aytmatov'un sanatı ve eserlerini Türk sanatseverleriyle buluşturacağız"

-Aytmatov'un anısına üç ciltlik ansiklopedi

BİŞKEK (AA) – Dünyaca ünlü Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov'un küçük oğlu Eldar Aytmatov, Türkiye'nin ve Türk halkının, babasına en büyük saygı ve onuru gösterdiğini söyledi.

Yazarın evini müzeye dönüştüren Cengiz Aytmatov Vakfı Başkanı Eldar Aytmatov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesi ve yakınları ile birlikte babasını ölüm yıldönümünde dualarıyla andıklarını belirtti.

Aytmatov, babasının, Türklerin, Kırgızlara en yakın halkın olduğunu dediğini hatırladığını ifade etti.

Türkiye'nin babasına gösterdiği ilgisini övgü ile anımsatan Aytmatov, "Türkiye'nin ve Türk halkının Cengiz Aytmatov'a olan ilgisinin hiç birşey ile kıyaslanamaz. Aytmatov'a en büyük saygıyı ve onuru Türkiye ve Türk halkı gösterdi" diye konuştu.

Yazarın eserleri, Türk okuyucuları tarafından büyük ilgi gösterdiğini Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerinde bizzat gördüğünü anımsatan Aytmatov, babasının çok sayıda eserinin Türkiye'de basıldığını aktardı.

"Aytmatov'un sanatını ve eserlerini Türk sanatseverleriyle buluşturacağız"

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Konutevlerine yakın bir mesafedeki yazarın evini üç yıl önce müzeye dönüştüren küçük Aytmatov, bu yıl Cengiz Aytmatov'un 90'ıncı doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında eserlerini ve sanatını Türk sanatseverleriyle buluşturmak için müzedeki bir çok eseri İstanbul'a götüreceklerini anlattı.

Yazarın eserlerini, sanatını, el yazılarını, fotoğraflarını, arşiv görüntülerini İstanbul'da tanıtmak için Türk dostlarından teklif aldıklarını belirten Aytmatov, bu güzel projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarının altını çizdi.

-Aytmatov'un anısına üç ciltlik ansiklopedi

Cengiz Aytmatov'un ölümünün 9'uncu yıl dönümü nedeniyle Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi tarafından üç ciltlik ansiklopedi çıktı.

Akademide düzenlenen kitap tanıtım töreninde, "Aytmatov Ansiklopedisi"nin eğitim ve araştırma kurumlarında kaynak kitabı olarak kullanılmak üzere hazırlandığı belirtildi.

Kırgızistan, yazarın 90'ıncı doğum yıldönümünü kutlayacak

Hükümet, Aytmatov'un 90'ıncı doğum yıldönümünü ulusal ve uluslararası düzeyde bir çok farklı etkinlikle kutlamak için organizasyon grubunu oluşturarak eylem planı üzerinde çalışmaya devam ediyor.

-Aytmatov kimdir?

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Talas bölgesinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928'de dünyaya gelen Aytmatov, 2008'de bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da ani böbrek rahatsızlığı geçirmiş, buradan tedavi için götürüldüğü Almanya'da 10 Haziran'da 79 yaşında hayatını kaybetmiş ve 14 Haziran'da Bişkek'te toprağa verilmişti.

Eserleri 150'nin üzerinde dile çevrilen dünyaca ünlü yazar ve devlet adamı Aytmatov, Kazakistan Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Öğrenimine Bişkek'teki Tarım Enstitüsü'nde devam eden Aytmatov, Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü gitti ve 1956-1958 yıllarında eğitimini Moskova'da sürdürdü. Edebiyat yaşamı Moskova'da başlayan Aytmatov, bu yıllarda Pravda gazetesinde çalıştı. Aytmatov, 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye olarak kabul edildi.

Aytmatov, 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. 1970'te yazdığı 'Selvi Boylu Al Yazmalım' romanı Türkiye'de beyazperdeye uyarlandı.

Aytmatov'un eserleri arasında Zorlu Geçit (1956), Yüzyüze (1957), Cemile (1958), İlk Öğretmenim (1962), Dağlar ve Steplerden Masallar (1963), Elveda, Gülsarı! (1966), Beyaz Gemi (1970), Selvi Boylum Al Yazmalım (1970), Fuji Dağının Tepesi (1973), Gün Olur Asra Bedel (1980), Darağacı - Dişi Kurdun Rüyaları (1988) ile Rusya ve Kırgızistan'da pek çok ödül alan Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı buluyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Kırgızistan'ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra, edebi çalışmalarının yanı sıra ülkesini Lüksemburg, Belçika ve Hollanda'da büyükelçi olarak temsil eden Aytmatov, AB, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini de üstlendi.

Aytmatov'un üç oğlu ve bir kızı bulunuyor.

Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov\'un 9. Ölüm Yıldönümü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un 9. Ölüm Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement