Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yöneticisi Ma'yı kabul etti - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yöneticisi Ma'yı kabul etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi\'nin yöneticisi Ma\'yı kabul etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Çin Komünist Partisinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Ma Şingrui ile bir araya geldi.

30.03.2023 15:05  Güncelleme: 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Çin Komünist Partisinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Ma Şingrui ile bir araya geldi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Caparov, başkent Bişkek'te temaslarda bulunan Ma'yı kabul etti.

Caparov, görüşmede, Kırgızistan ve Çin arasındaki geleneksel dostane ve iyi komşuluk ilişkilerinin, karşılıklı güvenin, kapsamlı bir stratejik ortaklığın daha da güçlendirilmesinin yanı sıra bölgede tamamen ortak çıkara uygun istikrar ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Kırgızistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasındaki artan ticaretin olumlu gidişatına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Caparov, Çin'in Kırgızistan'ın ana ticaret ve yatırım ortaklarından biri olduğunu kaydetti.

Caparov, Kırgızistan'da uygun bir iş ortamı oluşturmak ve yabancı yatırımcıların çıkarlarını korumak için aktif çalışmaların devam ettiğini ifade ederek Sincan Uygur Özerk Bölgesi şirketlerini yatırım yapmaya davet etti.

Ortak bir ulaşım ve lojistik altyapısının geliştirilmesinin önemini vurgulayan Sadır Caparov, Çin-Kırgızistan- Özbekistan Demir Yolu Proje İnşaatının Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile ticari ve ekonomik işbirliğinin artmasına neden olacağının altını çizdi.

Karşılıklı ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaştı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Ma da Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Kırgızistan arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in selamlarını ileten Ma, Kırgızistan ziyaretinin asıl amacının; iki ülke devlet başkanları arasındaki anlaşmaları uygulamak olduğunu söyledi.

Ma, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kırgızistan'ın bölgeleriyle işbirliğini yoğunlaştırma niyetinde olduğunu ve bu konunun şimdiden gündeminde olduğunu aktardı.

İki ülke arasında karşılıklı ticaret hacminin artırılmasının önemine değinen Ma, Kırgızistan'ın ülkeler arasındaki gümrük kontrol noktaların sayıların artırılması ve altyapının iyileştirilmesi iniyasitifini destekledi.

Kırgızistan ile enerji, tıp, kültür ve turizm alanlarında etkileşim olanaklarına ilişkin önerilerini dile getiren Ma, Çin üniversitelerinde Kırgızistan'dan gelen öğrencilerin eğitimi için ayrılan kontenjanın artırılmasını teklif etti.

Ma, Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu proje inşaatının üç taraf için de önemli bir ekonomik bileşeni olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin yöneticisi Ma'yı kabul etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement