Kırgızistan'da Devrim Kurbanları Anıldı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da Devrim Kurbanları Anıldı

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'daki halk devrimi sırasında hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı.

07.04.2016 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'daki halk devrimi sırasında hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı.

Başkent Bişkek'e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Atabeyit Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Başbakan Temir Sariyev, Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Yüksek Mahkeme Başkanı Aynaş Tokbayeva, eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, bakanlar, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, kurbanların aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Atambayev ile Roza Otunbayeva, halk ayaklanmasında hayatını kaybedenler için dikilen anıtın önünde düzenlenen askeri törende anıta çelenk koydu. Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ardından toplu dua edildi. Kurbanların aileleri ve yakınları, sevdiklerinin mezarı başında dua edip gözyaşı döktü.

Atambayev daha sonra, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yanında kurbanlar için dikilen anıta karanfil bıraktı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Atambayev'in dün imzaladığı kararnameyle 7 Nisan'ın resmi tatil ilan edildiği duyuruldu.

Etkinlikler çerçevesinde halk devrimi sürecini ve halk ayaklanmasının ardından kurulan geçici hükümetin faaliyetlerini anlatan bir kitap yayımlandı.

Kırgızistan Sosyalist Atameken Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Ömürbek Tekebayev'in kaleme aldığı 560 sayfalık kitapta özellikle halk ayaklanmasından sonraki 6 aylık dönem görsel, rapor ve belgelerle anlatılıyor.

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Talas kentinde 6 Nisan 2010'da başlayan yönetim karşıtı olayları kontrol edemeyen Kurmanbek Bakiyev iktidarı, muhalefet liderlerini tutuklatmış, ertesi gün bu kişilerin bırakılması talebiyle yapılan gösterilere polis sert müdahale etmişti. Göstericiler ise polislerin silahlarına el koyarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümüştü. Binlerce kişi, sarayın çatısındaki keskin nişancılarla çatışmış, çatışmada 100'e yakın kişi yaşamını yitirirken, bin 500 kişi yaralanmıştı.

Bakiyev ise Rusya ve Kazakistan'ın baskısı üzerine önce Kazakistan'ın Cambul kentine, daha sonra da Belarus'a sığınmıştı. İktidarın devrilmesiyle Roza Otunbayeva başkanlığında geçici hükümet kurulmuş, parlamenter yönetim sistemine geçişi sağlayan anayasa referandumu yapılmıştı. Otunbayeva, geçiş döneminin sonunda iktidarı, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Almazbek Atambayev'e 1 Aralık 2011 tarihinde devretmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da Devrim Kurbanları Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement