Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır anlaşmasına ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır anlaşmasına ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır sorununun karşılıklı arazi değişimiyle çözülmesini öngören anlaşmaya ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı.

27.01.2023 13:28  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır sorununun karşılıklı arazi değişimiyle çözülmesini öngören anlaşmaya ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, resmi ziyaret için ülkeye gelen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şafkat Mirziyoyev'i resmi törenle karşıladı.

Heyetler arası görüşmede konuşan Caparov, "Bugün Kırgız-Özbek devlet sınır belirleme çalışmasını tamamlıyoruz. Bu, gerçekten tarihi bir olaydır." dedi.

Caparov, Kırgızistan'ın, kardeş ülke Özbekistan ile işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiğini belirterek "Özbekistan bizim için güvenilir ve stratejik partner bir ülkedir. Görüşmemiz geleneksel olarak hep sıcak, samimi ve dostluk atmosferde geçti. Yapıcı ve çözüm içerikli ruhta gerçekleşti. İlişkilerimiz yüksek stratejik seviyededir. Ülkelerimizin arasında siyasi anlaşmazlık yoktur." diye konuştu.

Mirziyoyev, sınır sorunun çözümü için Caparov'a teşekkür etti

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ise sınır sorunun çözümü için Caparov'a teşekkür ederek "Cumhurbaşkanı'nın şahsi iradesi olmasaydı bugünkü sonuçlara ulaşamazdık." dedi.

İki ülke arasında hiçbir sorun bulunmadığını belirten Mirziyoyev, "Bağımsızlık tarihimizde böyle bir şey olmadı. İlişkilerimizin seviyesi ilk kez bu seviyeye çıktı." diye konuştu.

İmza töreninde cumhurbaşkanları, her iki ülke meclisleri tarafından oy birliğiyle onaylanan Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır anlaşmasına ilişkin onay belgelerinin teatisini yaptı.

Cumhurbaşkanları ayrıca, Kırgız Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasında kapsamlı stratejik ortaklık deklarasyonuna imzalarını attı.

Bakanlar arasında, acil durumların önlenmesi, eğitim, bilim, inovasyon, kömür üretimi, enerji ve sanayi alanında işbirliği, otomotiv ve ticari araç üretiminin organize edilmesinde işbirliğine ilişkin anlaşmanın yanı sıra toplam 24 belgenin teatisi yapıldı.

Kırgız-Özbek sınırının belirlenmesine ilişkin anlaşmanın, Özbekistan'ın, Kırgızistan'a 19 bin 699 hektar arazi vereceğini, Andican Barajı'nın yer aldığı 4 bin 485 hektarlık arazinin Özbekistan'a bırakılacağı, Özbekistan'ın, Kırgızların su kaynaklarına ücretsiz ve engelsiz erişimini sağlayacağını ve su kaynakları üzerine ek yapı inşa etmeyeceğini öngördüğü bildirilmişti.

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır anlaşmasına ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki sınır anlaşmasına ilişkin onay belgelerinin teatisi yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement