Kırım'la İlgili Basın Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kırım'la İlgili Basın Açıklaması

Kırım\'la İlgili Basın Açıklaması

İzmir’de yaşayan Kırım Türkü 91 yaşındaki Habibullah Arslan, Kırım’da esir düştüğü sürgün yılları ve tekrar eden olaylara ilişkin bilgi verdi.

05.03.2014 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de yaşayan Kırım Türkü 91 yaşındaki Habibullah Arslan, Kırım'da esir düştüğü sürgün yılları ve tekrar eden olaylara ilişkin bilgi verdi.

Rusya ve Kırım'ı savaşın eşiğine getiren olayların ardından İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Ukrayna Fahri Konsolosu Çetin Güvercin, İzmir Balkan Federasyonları, Uluslararası Balkan Federasyonları, Bosna Sancak Kültür ve Danışma Derneği, Türk Ocaklar, İzmir Şubesi, Kazakistan Dostluk Derneği, İzmir Şehit Aileleri, Türk Anneler Derneği, Kıbrıs Türkleri, çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri, İzmir'de yaşayan Kırımlı Türkler ile Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Taşer de katıldı.

"KIRIMLILAR MEZARLARINI KORUYOR"

Ankara'da Kırım'a destek amaçlı düzenlenen miting sonrasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 36 dernek ve vakıf başkanı olarak bir araya geldiklerini belirten İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdim Boray, şöyle konuştu: "Dışişleri Bakanı ile görüşmenin sonucu çok faydalı oldu. Bir tek Kırım tatarının burnu kanamayacak şekilde her türlü tedbiri alıyoruz' dedi. Bakanımızın bize sevindirici haberler vermesi önemli. Geri çekilmeler ve yumuşamalar başladı. Kiev'de silahsız olan vatandaşlarımız mezarlarını koruyor. Camilerini koruyorlar. Ne bir silahları ne de savunmaları var. Bizim tek gayemiz kendi vatanımızda hür yaşamaktır. Ukrayna hükümeti sayesinde bağımsızlıklarını korumuş Kırım, yeniden Putinleşme ve Stalinleşme istemiyor."

"TÜRK DÜNYASI HAREKETE GEÇMELİ"

Erdim Boray, Rus güçleri tarafından Kırım'da özellikle milli kurumların hedef alındığı bilgisini aldıklarını açıklayarak şunları söyledi: "Kırım Türkleri halkı vatanını işgal eden ve binlerce kişilerden oluşan yabancı silah güçler karşısında çok ciddi bir tehdit altındadır. Kırım Türkleri olarak herşeyden önce kopmaz soy, dil, din, kültür ve tarih bağlarıyla bağlı olduğumuz her zaman büyük saygı ve sevgiyle bütünleştiğimiz Türkiye'ye, bütün Türk dünyasına İslam ailemine ve dünya kamuoyuna yapılmakta olan bu terörist saldırı ve istilayı durdurmak üzere harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz."

Ukrayna Fahri Konsolosu Çetin Güvercin de İstanbul Boğazı'ndan geçişi yapılan Ukrayna savaş gemisinin Rusya'ya bir mesaj olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü; "Rus mantığını çok iyi bildiğimiz için biz bu oyunlara gelmemeliyiz. Dün de boğazdan Ukrayna savaş gemimizi uğurladık. Bu da Rusya'ya bir mesajdır. Siyasi ortamda politik ve diplomatik olaylarla bu olayı çözelim hiçbir kan dökülmeden çözümü hepimizin dileğidir."

KIRIM SÜRGÜNÜNÜ YAŞAYAN TARİHİ ÇINAR ANLATTI

Kırım doğumlu 91 yaşındaki Habibullah Arslan da yıllar önce topraklarında yaşanan işgali ve esir kamplarında yaşadıklarını buruk sözlerle anlattı. İşgal nedeniyle ailesini ve yakınlarını sürgünde kaybettiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu: "O dönemde esir kamplarında kaldık. Hep zulüm ve yoksulluk gördük. Okullarımızda eğitim alamadık gerektiği kadar tahsil yapamadık. İkinci Dünya Savaşında Almanların işgali sonrasında sürgün başladı. Sürgünden önce asker olarak Kırım'dan ayrıldım. Son olarak 1945 yılında Amerikalılara esir düştüm. Yaşanan olaylarda tüm yakınlarım kayboldu. Ailemizden hiç kimse kalmadı. Hepsi öldü. Biz, hiçbir zaman korkmadık. Çünkü bizim kanımızda öz Kırım kanı vardır. Hiçbir zaman korku nedir bilmeyiz. Akrabalarımız var orada. Onlarla konuşuyoruz ama yarı ölü yaşıyorlar. Hepsi yaşlanmış insanlar gibi görünüyor. Hayatlarının yarısını kaybetmiş insanlar. Vaziyetleri durumları iyi değil." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kırım'la İlgili Basın Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement