Kırkgöz yer altı şehri ziyaretçilerini bekliyor - Son Dakika
Güncel

Kırkgöz yer altı şehri ziyaretçilerini bekliyor

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Kırkgöz yer altı şehri, sürgü taşları, su kuyuları, tandırları, ocakları, mutfakları, ambar damları, tuvalet ve banyoları gibi 40 yaşamsal odasıyla dikkati çekiyor.

25.09.2020 11:05  Güncelleme: 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aksaray'ın Gülağaç ilçesi Saratlı beldesinde yer alan Kırkgöz yer altı şehri, sürgü taşları, su kuyuları, tandırları, ocakları, mutfakları, ambar damları, tuvalet ve banyoları gibi 40 yaşamsal odasıyla dikkati çekiyor.

Kapadokya bölgesinde yer alan, Roma döneminden kalma yer altı şehrinde, 2000 yılında başlanan kazı çalışmaları 2001 yılında 3 katının da temizlenmesiyle sona erdi. 7 katlı olduğu tahmin edilen ve benzerlerinden farklı olarak havalandırma sistemi bulunan yer altı şehri, pandemi süreci öncesinde her yıl 100 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyordu. Yer altı yerleşim alanı girişinde görevlilerce ateşi ölçülen turistler, maskeli ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gezinti yapabiliyor.

Gülağaç Kaymakamı Elif Nur Saçal, AA muhabirine, yer altı şehrinin İpek Yolu üzerinde yer aldığını anımsattı. Yer altı şehrinin, Roma dönemine tarihlendiğini hatırlatan Saçal, şunları söyledi:

"Yer altı şehrinin 7 kat olduğu tahmin ediliyor. Ancak 3 katı gezilebiliyor. İlk Hristiyanların Roma zulmünden kaçıp saklandıkları yer olarak biliniyor. Kapadokya bölgesinde bu gibi birçok yer altı şehri var. Kırkgöz yer altı şehri de bunlardan bir tanesi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) öncesinde her yıl 100 bin yerli ve yabancı turisti yer altı şehrimizde misafir ediyorduk. Avrupa ve Uzak Doğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden gelen turistlerimiz var. Bu pandemi süreci her turizm şehrini etkiledi. Dolayısıyla biz de etkilendik. Normalleşme sürecine girdiğimizden bu yana yavaş yavaş yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Yerli ve yabancı tüm misafirlerimizi yer altı şehrimize bekliyoruz."

Saçal, yer altı şehrinde insanlara ait yaşam alanlarının bulunduğunu ve katmanlar arası geçişin çok rahat olduğunu dile getirdi.

Ziyaretçilerden Mustafa Demiray ise ailesiyle Kapadokya bölgesini ziyarete geldiğini anlattı. Eski insanların yaşam koşullarını merak ettiklerini, bu yüzden yer altı şehirlerini gezdiklerini vurgulayan Demiray, "Görülmesi ve gezilmesi gereken bir yer. Kapadokya bölgesi harika bir yer. Sadece yer altı şehirlerini gezseniz birkaç gününüzü alıyor. Çok beğendim. Herkesin buraya gelip görmesini tavsiye ediyorum. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ediyoruz." diye konuştu.

Kırkgöz yer altı şehri ziyaretçilerini bekliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırkgöz yer altı şehri ziyaretçilerini bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Kaçak kazı yaptığı çukurda böyle yakalandı: Delik deşik etmişler
    11:29 Kaçak kazı yaptığı çukurda böyle yakalandı: Delik deşik etmişler

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde tarihi eser operasyonunda 1 kişi metrelerce kazılan kuyuda suçüstü yakalandığı anlar kameralara yansıdı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 3 ayrı adreste arama yapıldı. Metruk bir alanda yapılan aramada polis ekipleri, yaklaşık 15 metre kazılmış bir çukur buldu ve burada bir şüpheliyi suçüstü yakaladı. Toplamda 18 adet tarihi eser niteliğinde obje ve 5 adet kazı malzemesi ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü
    11:29 Safranbolu'da elektrik trafosunda çıkan yangın söndürüldü

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki elektrik trafosunda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

  • Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    11:29 Çanakkale'de 16 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Çanakkale'de Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları ile İstihbarat şube müdürlüklerine bağlı ekiplerin çalışmaları sonucu 2 araçta Afganistan uyruklu 16 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda araçların yanı sıra el hava pompası, şambrel, 3 yağmurluk, çocuk can yeleği ve 19 bin 100 lira ele geçirildi. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi. İnsan kaçakçılığı iddiasıyla gözaltına alınan araç sürücüleri M.T. ve A.B'nin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.


Advertisement