Kırklareli'de "Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi" Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Kırklareli'de "Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi" Anlatıldı

Kırklareli\'de "Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi" Anlatıldı

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü tarafından "Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi" konulu konferans düzenlendi.

15.03.2014 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü tarafından "Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi" konulu konferans düzenlendi.

KLÜ Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salonunda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Kabakçı öğrencilere Jöntürk'ler hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. Kabakçı, tarih ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi ele alarak, modern sosyolojinin kurucularından olan Max Weber ve Emile Durkheim'dan söz etti.

Weber'in sosyal bilimlere felsefi bir temel, sosyolojiye kavramsal bir çerçeve kazandırdığını dile getiren Kabakçı, "Weber bir bilim olarak sosyolojinin genel kavramsal çerçevesini en iyi bir biçimde koyduğu, tutarlı bir sosyal bilimler felsefesi geliştirdiği ve nihayet, modern endüstri toplumunun temel özelliklerini sağlam bir biçimde kavrayıp ifade ettiği için modern sosyolojinin kurucusu olarak biliniyor. Durkheim'in sosyoloji bilimini kurma, sosyolojiyi iyi temellendirme teşebbüsü, zamanın pozitivizmine dayandığı halde, entelektüel gelişimi Windelband ve Rickert'in de içinde yer aldığı yeni Kantçı gelenek içinde gerçekleşti" dedi.

Tarih ve sosyolojinin melez bir disiplin olduğunu söyleyen Kabakçı, "Homojen bir yapıya sahip olan Jön Türkler'in, pozitif düşünce ile ilişkisi olan ve sistematik hale gelen pozitivizmin insan ve siyasete nasıl bakması gerektiği sağlayan düşünceyi savunmuşlardır. Ahmet Rıza ve Prens Sabahattin'nin metafiziği reddeden ve bilimin üstünlüğünü kabul eden Pozitivizmi benimsemesinin önemini vurguladı" ifadelerini kaydetti.

Konferans soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırklareli'de 'Jön Türklerin Tarihsel Sosyolojisi' Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement