Kırkpınar'ın Hamam Kültürü Yıllara Yenik Düştü - Son Dakika
Güncel

Kırkpınar'ın Hamam Kültürü Yıllara Yenik Düştü

Kırkpınar\'ın Hamam Kültürü Yıllara Yenik Düştü

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrasında, pehlivanların hamamda yıkanarak, yağlarından arınması geleneği yok oldu.

18.06.2014 11:42  Güncelleme: 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçmişi geleceğe taşıyan en uzun süreli spor organizasyonlarından sayılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni oluşturan kültür ögelerinden bir kısmı zamana yenik düştü.

Sarayiçi Er Meydanı'nda zafer kazanan başpehlivanların, teri soğumadan şehir hamamına gitmesi kültürü artık uygulanmıyor. Son yıllarda başpehlivanlar, er meydanında duş alarak otellerinde dinlenmeyi tercih ediyor.

Pehlivanlar daha çok tartıdan önce kilo vermek amacıyla hamamı tercih ediyor.

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, Kırkpınar'ın modernleşme çalışmaları sürdürülürken geleneklerinin de unutturmaması gerektiğini söyledi.

Sarayiçi'ndeki er meydanında duşların bulunmasının, hamam kültürünün unutulmasında etken olabileceğini ancak başpehlivanların da buna sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Bilar, şöyle konuştu:

"Kırkpınar bittikten sonra başpehlivan seçilen pehlivan, altın kemerini boynunda taktıktan sonra rakipleriyle kortej eşliğinde kent merkezine gelir buradaki hamamda temizlenirdi. Bu arada da kendisini bekleyen güreşseverleri selamlardı. Şu anda, belediyenin Sarayiçi alanına yapmış olduğu tesislerin içinde duş alma imkanı mevcut. Duş imkanı sonrasında başpehlivanların hamam kültüründen vazgeçtiğini görüyoruz. Bu kültürleri bir kenara atarsak biz Kırkpınar'ı kültürel miras listesinde tutamayız. Bir kırmızı dipli mumu, davul zurnayı bir kenara bırakamayız."

Bilar, Kırkpınar Yağlı güreşlerinin kültürel etkinlikleriyle var olduğunu, çok sayıda kültür ögesinin Kırkpınar'ın bütününü oluşturduğunu vurguladı.

"Kilodan kurtulmak için hamama geliyor"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlarının geleneksel olarak gittiği tarihi Mezitbey hamamının işletmecisi Mustafa Kayabaşı da başpehlivanların altın kemer seremonisinin ardından hamama gelme geleneğinin yıllar geçtikçe unutulduğunu söyledi.

Recep Gürbüz, Ahmet Taşçı, Ali Gürbüz gibi başpehlivanları hamamında ağırladığını belirten Kayabaşı, maddi açıdan beklentilerinin olmadığını, kültürü yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Kırkpınar haftası boyunca, küçük boylarda güreşen pek çok pehlivanın kilo vermek amacıyla hamama geldiğini ifade eden Kayabaşı, "Özellikle küçük boyda güreşen pehlivanların çoğu tartıya çıkmadan önce geliyorlar. Kilo vermek için saunayı kullanıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırkpınar'ın Hamam Kültürü Yıllara Yenik Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu
    13:16 Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu

    Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentin çeşitli bölgelerinde yapılan uygulamalarda uyuşturucu ve ruhsatsız silah bulunduran şüphelileri kıskıvrak yakaladı. Operasyonlarda toplamda 11,39 gram bonzai, 0,44 gram metamfetamin, 1,22 gram metamfetamin, ruhsatsız tabanca, 65 adet fişek ve payp ele geçirildi. Şüpheliler hakkında tahkikat başlatılırken, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Afrika ile ticaret hacmimiz 37 milyar dolara ulaştı
    13:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Afrika ile ticaret hacmimiz 37 milyar dolara ulaştı

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin 2023 yılında 37 milyar dolara ulaştığını ve ihracatın 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara, ithalatın ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Yılmaz, Türkiye'nin Afrika'ya kardeşlik temelinde katkıda bulunmaya devam ettiğini ve Afrika'daki Türk yatırımlarının piyasa değerinin 10 milyar doları aştığını belirtti.

  • Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi
    13:13 Trabzon Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası düzenlendi

    Of Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, Trabzon'un Of ilçesinde ilkokullar arası futbol turnuvası gerçekleştirildi. Turnuvaya 10 okulun takımı katıldı ve turnuva Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi halı sahasında yapılan İsmail Yıldırım İlkokulu ve Eskipazar İlkokulu maçıyla başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, turnuvaya katılan takımlara başarılar diledi. Turnuvanın final karşılaşması ise 23 Nisan'da İlçe Stadyumunda oynanacak.

  • Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor
    13:13 Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor

    Aksaray Belediyesi, sosyal belediyecilik çerçevesinde yaptığı çalışmaları yeni dönemde de sürdürüyor. Belediye Başkanı Evren Dinçer, ihtiyaç sahipleri, engelliler ve bakıma muhtaç aileler için çeşitli uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti. Aksaray Belediyesi, hastalara bakım seti ve yeni doğan bebeklere hoş geldin seti hediye ediyor. Ayrıca glütensiz gıda desteği, evde sağlık hizmeti, evde bakım hizmeti gibi sosyal yardımlar da sunuluyor.

  • Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü
    13:10 Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü

    Teknosa, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Cevahir Teknosa mağazasını müşteri odaklı dijital konsepte dönüştürdü. Yenilenen mağaza, avantajlı fiyatlar ve katma değerli hizmetlerle 6 bin 600'ü aşkın ürün çeşidini tüketicilerle buluşturuyor. Dijital kanallarla entegre edilen mağaza, teknoloji tutkunlarına daha dijital ve yalın bir deneyim sunuyor. Ayrıca, mağazada özel alanlar ve deneyim alanları da bulunuyor. Teknosa, Türkiye genelindeki mağazalarını daha dijital ve erişilebilir konseptte yenilemeye devam ediyor.

  • Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi
    13:10 Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi

    Xiaomi, MIUI 14'ün ardından HyperOS arayüzüne geçiş yaparak 11T Pro için güncelleme vermeye başladı. Yeni güncellemeyle birlikte cihazda yenilenmiş animasyonlar ve kilit ekranı için daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak. Güncelleme Avrupa pazarlarında başladı ve Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor.

  • Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor
    13:10 Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor

    Microsoft, Xbox ve PC arasındaki etkileşimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Xbox CEO'su Phil Spencer, şirketin Xbox platformunu rakip dijital mağazalara açmayı planladığını belirtti. Microsoft'un ayrıca eski nesillere yönelik geriye dönük uyumluluk üzerinde çalıştığı ve Steam Deck rakibi bir el konsolu üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

  • Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti
    13:09 Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 10 bin motosiklet sürücüsüne 31 milyon ceza kesti

    Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2024 yılından bu yana yapılan motosiklet denetimlerinde 10 bin motosiklet sürücüsüne toplamda 31 milyon lira ceza kesti. Sadece Nisan ayında ise 7 bin 476 motosiklet denetlendi ve 2 bin 715 sürücüye 8 milyon lira ceza uygulandı. Denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.


Advertisement