Kırkpınar'ın Pele'sinden Güreşlere Manili Davulu Zurnalı Davet - Son Dakika
Güncel

Kırkpınar'ın Pele'sinden Güreşlere Manili Davulu Zurnalı Davet

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 51 yıldır başcazgırlığını yapan ve "Pele" lakabıyla bilinen Mehmet Tura, davul zurna ekibiyle vatandaşları yağlı güreşlere davet etti.

12.07.2018 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 51 yıldır başcazgırlığını yapan ve "Pele" lakabıyla bilinen Mehmet Tura, davul zurna ekibiyle vatandaşları yağlı güreşlere davet etti.

Geleneksel kıyafetleriyle dolaşan 20 davul ve 20 zurnadan oluşan ekip, vatandaşları güreşleri izlemeye çağırıyor.

Er meydanında pehlivanları coşturan davul zurna ekibi, Tahmis Meydanı'nda da güreş havaları çaldı, esnaf ve vatandaşlar da bu anı cep telefonlarıyla görüntüledi.

Bu sırada meydandaki davul-zurna ekibinin yanına gelen Başcazgır Pele Mehmet orkestra çubuğunu eline aldı ve ekibi yönetti.

Davul zurna ekibini ilgiyle izleyen esnaf ve vatandaşlar bahşiş de verdi.

"Coşarım, Aliçolara, Katrancıya, Kurtdereliye bağırırım"

Başcazgır Mehmet Tura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, davul-zurna ekibinin çaldığı havalarla hem pehlivanları hem de güreşseverleri coşturduğunu söyledi.

Davul ve zurnanın Kırkpınar'ın olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Tura, "Davul-zurnasız Kırkpınar, hani derler ya 'bu yemeğin tuzu yoktur' ona benzer. Davul-zurna güreşin mihenk taşıdır. Ben de davul-zurna olduğu vakit daha da coşuyorum. Dualı çayırda finali salarken davul-zurnaya seslenirim, 'ustalar Selanik işi dağlı güreş havası istiyorum' derim. O finalde ben de coşarım, Aliçolara, Katrancıya, Kurtdereliye bağırırım." diye konuştu.

Davul zurna ekibinin havalarıyla pehlivanlara maniler okuduğunu anlatan Tura, şunları kaydetti:

"Örneğin, 'Gün oldu Aliço, gün oldu Mümün, okyanusta Yusuf karada Emin, beklerken katrancıyı Kara Ahmetim pirler hanesinden çıka geldi Kurtdereli Mehmetim, Adalı kardeşi Dereli Mehmet, Bekir'in kazığından koptu kıyamet. Koca Filiz, Kara Ahmet, Kara İbo, Rab'bim selamımı, Fatiha'mı onlara eyle, Allah Allah İllallah, Muhanmedin Resulullah, başpehlianlarımıza alkışlarla diyelim maşallah, Allah derman versin.' diyerek pehlivanları er meydanına salavatlıyoruz. 657. Kırkpınar'ın tüm Türkiyemiz'e hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

Kırkpınar Müzisyenleri Derneği Başkanı Fahrettin Zurnacı da deden toruna davul zurna ekibinin içerisinde yer aldığını belirterek, "50 yıldır Kırkpınar'da davul-zurna çalıyorum. Dedem Osman Zurnacı cumhuriyetin kuruluşunda başlamış bende onun torunu olarak bu geleneği devam ettiriyorum." dedi.

Kırkpınar\'ın Pele\'sinden Güreşlere Manili Davulu Zurnalı Davet
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırkpınar'ın Pele'sinden Güreşlere Manili Davulu Zurnalı Davet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement