"Kış kentinde" üretilen fidanlar şehirleri ağaçlandırdı - Son Dakika
Güncel

"Kış kentinde" üretilen fidanlar şehirleri ağaçlandırdı

"Kış kentinde" üretilen fidanlar şehirleri ağaçlandırdı

Erzurum'da son 20 yılda soğuk havaya rağmen zor şatlarda üretilen 380 milyon fidan hem ilde hem de Türkiye'nin farklı kentlerinde toprakla buluştu.

11.11.2020 11:13  Güncelleme: 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da son 20 yılda soğuk havaya rağmen zor şatlarda üretilen 380 milyon fidan hem ilde hem de Türkiye'nin farklı kentlerinde toprakla buluştu.

Dünyada orman alanları azalırken, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olan Türkiye'de, devlet desteğinde yürütülen kampanyalarla ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.

İşletme, şeflik ve şube müdürlükleri olmak üzere 89 birimle hizmet veren Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, kentin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi'nin orman varlığının korunması ve arttırılması çalışmalarında önemli görev üstleniyor.

Kış mevsiminin çetin geçtiği kentlerin başında gelen Erzurum'da, soğuk iklim koşullarına rağmen son 20 yılda zor şatlarda üretilen 380 milyon fidan, kentte ve Türkiye'nin farklı illerinde toprakla buluştu.

Tüm zorluklara rağmen ağaçlandırma yapıldı

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak sorumlu oldukları bölgenin orman varlığının 542 bin hektar olduğunu, bunun 256 bin hektarını Erzurum'un oluşturduğunu söyledi.

Karasal iklim yapısı nedeniyle Erzurum'da ağaçlandırmanın zorluğuna dikkati çeken Ayatay, yıllık yağış miktarının çok az ve yüksek rakımlı bir bölge olmasının da bunda etkili olduğunu belirtti.

İklimin üretimdeki etkisine işaret eden Ayatay, "Ağaçlandırma faaliyetleri çok zor şartlarda yapılmaktadır. Tabi biz buna rağmen yöremizin iklim özelliklerine uygun ağaç türlerini kendi fidanlıklarımızda yetiştiriyoruz. Her yıl yaklaşık 3,5 milyon civarında fidanı yetiştirip hem kendimizin hem de kamu kurumlarının ihtiyaçlarını sağlıyoruz." dedi.

Bölge müdürlüğü olarak Erzurum, Erzincan, Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı illerinde faaliyet sürdürdüklerini ifade eden Ayatay, bölgede en fazla orman varlığının Erzincan'da bulunduğunu, onu da Erzurum'un takip ettiğini vurguladı.

"İlk ağaç bayramının temelleri Erzurum'da atıldı"

Rakım itibarıyla genelde Erzurum'da sarıçam ve huş ağacının bulunduğuna işaret eden Ayatay, ağaçlandırmalarda genellikle yöreye uygun olan ağaç türlerini tercih ettiklerini belirtti.

Ağaç bayramının, kentte yaklaşık 100 yıl önce başlatıldığını dile getiren Ayatay, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ilk ağaç bayramının temellerini Erzurum Valisi Mehmet Celal Bey, göreve başladığı 1909 yılının sonbaharında şehir civarına ektirdiği çam ve meşe tohumlarıyla attı. Ardından Erzurum Vilayet Meclisi'nin 1910 yılı nisan ayında aldığı bir kararla 13 Nisan'da, bando ve mızıka eşliğinde, şehrin halkı ve Sanayi Mektebi öğrencileri, şehir civarında hazırlanan alana giderek kavak fidanları diktiler. Kamuoyu tarafından takdir toplayan bu etkinlik, basın yoluyla tüm ülkeye duyuruldu."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kış kentinde' üretilen fidanlar şehirleri ağaçlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi
    15:23 Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi

    Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan bağlarını güçlendirmek amacıyla 'Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı' düzenledi. İlk maçta Akçaabat Sebat Veteranlar Futbol Takımı ile Kıbrıs Karpaz Masterleri Derneği 3-3 berabere kaldı. Organizasyon kapsamında yarın Trabzon Veteranlar Futbol Takımı ile Karpaz Masterleri Derneği arasında bir maç daha oynanacak.

  • Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı
    15:18 Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı

    Perşembe Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında yapılan toplantıda, meclis üyeleri ve ekip arkadaşlarıyla birlikte Perşembe için çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi. Toplantıda yapılan oylamada ise başkan vekilliği, katip üyelikleri ve komisyon üyelikleri belirlendi.

  • Özgür Özel:
    15:17 Özgür Özel: "Bu Bir Zafer Değil, Görevdir. Parti İktidar Olduğunda Zafere Dönüşecektir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz bunu bir zafer olarak görmüyoruz. Evet bir başarıdır, önemli bir başarıdır ama zafer değildir, görevdir. Görev önümüzdeki ilk seçimlerde parti iktidar olduğunda, bu iktidar değiştiğinde ancak zafere dönüşecektir. Elimizde belediyeleri yönetme, rantı yönetme, gençleri ve kendi evlatlarımızı, yakınlarımızı bir takım makamlara getirme, yandaşlarımızı zengin etme fırsatı yakalamadık arkadaşlar. Biz tarihin akışını değiştirme fırsatını yakaladık. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, cumhuriyetin tarihini yeniden yazma fırsatını yakaladık. Bu yüzden sadece partimizle, sadece biz bize, sadece ‘Yetkiyi aldık, biz yönetiriz’ değil; yetkiyi kimden aldığımızı biliyoruz” dedi.

  • Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı
    15:15 Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı

    Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun, 30 yıldır işgal altında bulunan dört köyün Azerbaycan'a iadesi ve delimitasyon çalışmalarının devamı konusunda uzlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Bu olumlu gelişme, nihai barış anlaşmasının imzalanması yolunda önemli bir adımdır.

  • Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, Aliağa'daki Gemi Söküm Sektörü Hakkında Suç Duyurusunda Bulunacak
    15:13 Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği, Aliağa'daki Gemi Söküm Sektörü Hakkında Suç Duyurusunda Bulunacak

    Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER), Aliağa Belediyesi CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül'ün meclis toplantısında Aliağa'daki gemi söküm sektöründen 'uyuşturucu trafiğinin durağı' şeklinde söz etmesi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.

  • Blizzard'ın efsanevi oyunu Diablo televizyon dünyasına giriş yapıyor
    15:10 Blizzard'ın efsanevi oyunu Diablo televizyon dünyasına giriş yapıyor

    Fallout dizisinin ardından, Diablo'nun da televizyon dünyasına girişi gündeme geldi. Diablo serisinin başı Rod Fergusson, oyunun derin temalarının televizyon formatına başarıyla aktarılabileceğini düşünüyor. Fergusson, Diablo'nun evrensel temalarının sürükleyici bir televizyon dizisi için uygun olduğunu ifade etti. Potansiyel dizi uyarlaması, Diablo hayranlarını heyecanlandırmış durumda ve oyuncular arasında büyük bir heyecan yaratmıştır.

  • Windows 11'de hesap yönetimi değişiyor
    15:10 Windows 11'de hesap yönetimi değişiyor

    Microsoft, Windows 11 ile hesap yönetimine ağırlık veriyor. Kullanıcıların işletim sistemlerini kişisel hesaplarıyla kullanmalarını isteyen şirket, hesaptan çıkış yapmayı zorlaştırıyor gibi görünüyor. Windows 11 Insider'ın yeni derlemesinde, Başlat menüsünde bulunan Oturumu Kapat ve Kullanıcı Değiştir düğmelerinin yeni bir alana taşındığı belirtildi. Buna göre Başlat menüsü üzerinden Hesap Yöneticisi'ne geçiş yapılması gerekecek. Artık oturumu kapatmak için üç noktalı bir düğmenin ardından yeni bir menü açmanız gerekiyor. Microsoft ayrıca Başlat menüsünde reklam göstermeye başladı.

  • JAECOO, 2024 Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda yeni hibrit SUV modellerini tanıtacak
    15:10 JAECOO, 2024 Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda yeni hibrit SUV modellerini tanıtacak

    Çinli otomobil markası JAECOO, 7 PHEV ve 8 PHEV modellerini 2024 Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtacağını duyurdu. Şirketin yeni SUV modelleri, tasarımları ve özellikleri ile dikkat çekiyor.


Advertisement