Kışlaklarına Ulaşmak İçin Sürüleriyle 300 Kilometre Yürüyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Kışlaklarına Ulaşmak İçin Sürüleriyle 300 Kilometre Yürüyorlar

Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan koyun sürüleriyle dönmeye başlayan göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından hayvanlarıyla kışı geçirdikleri kışlaklara varıyor.

06.11.2017 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELMAN TÜR - Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan koyun sürüleriyle dönmeye başlayan göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından hayvanlarıyla kışı geçirdikleri kışlaklara varıyor.

Şırnak'ın İdil ilçesinden ilkbahar aylarında hayvanlarını alarak yola çıkan göçerler, sıcak yaz aylarını yüksek ve serin yaylalarda geçirmek için Muş'a gidiyor. Havaların soğumaya başlamasıyla yeniden yola çıkan göçerler, havanın aydınlanması ile zorlu yolculuklarına devam ederken, havanın kararmasıyla da geceyi güzergahlarında kurdukları çadırlarda geçiriyor.

Göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından kışlaklara ulaşıyor. Muş'un yaylalarından Şırnak'ın İdil ilçesine gitmek için yola çıkan göçerler, 300 kilometrelik yolu koyun sürüleriyle yaya olarak aşıyor.

Muş'tan yola çıkan ve 1 aydır devam eden yolculuk sırasında Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinden geçerek Gercüş ilçesine bağlı Başova köyüne ulaşan köylüler, burada kurdukları çadırlarda yaklaşık 15 gün daha sürecek olan zorlu yolculukları için dinleniyor.

Teknolojiden de geri kalmayan göçerler telefonlarını da beraberlerindeki güneş panellerinden elde ettikleri enerjiyle şarj ediyor.

"Zorlukları kadar bu işin güzellikleri de var"

Göçerlerden Nurettin Kardeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 bin hayvanlık sürüsü ile kışlak olarak kullandıkları İdil ilçesine doğru yol aldıklarını söyledi.

Muş'un yüksek yaylalarında 4 ay kaldıktan sonra yeniden yola koyulduklarını bildiren Kardeş, yol boyunca çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Kardeş, "Kimi zaman yakınlarından geçtiğimiz köylerde yaşayanlar bizi rahatsız ediyor. Ayrıca, yağmur, çamur, soğuk var. Yaşamımızı sürdürmek için bu zorluklara göğüs germek zorundayız. Zorlukları kadar bu işin güzellikleri de var. Dağları, ovaları geziyor, görüyoruz. Önce çoluk çocuğumuzu gönderiyoruz ardından da biz yola çıkıyoruz." dedi.

"Bahar aylarında zevkli"

Muhammed Elçiçek de zorlu yolculuğun 15 gün sonra sona ereceğini, bahar ayına kadar kışlaklarda kalacaklarını aktardı.

Elçiçek, şunları kaydetti:

"Göçeriz, hayvancılık bizim tek işimiz. Atalarımızdan, dedelerimizden devraldığımız göçerliği ölene dek sürdüreceğiz. Elbette zorlukları var ama bir o kadar da zevkli ve güzellikleri de var. Bizlere sabır göstermeyen bazı sürücüler hayvanlarımızı telef edebiliyor. Bir hayvanımız eksik olduğu zaman onu bulmadan gözlerimize uyku girmiyor. Hakikaten zorlukları çok ama bahar aylarında da bir o kadar güzelliği var. Göçerlik bahar aylarında çok zevkli geçiyor."

Sabahın ilk ışıkları ile eşyalarını hayvanlara yükleyip yola çıktıklarını belirten göçerlerden Meryem Elçiçek de erkeklerin hayvanlar ile ilgilendiğini, kadınların da yemek işleriyle uğraştığını anlattı.

Kışlaklarına Ulaşmak İçin Sürüleriyle 300 Kilometre Yürüyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kışlaklarına Ulaşmak İçin Sürüleriyle 300 Kilometre Yürüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor
    14:24 Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor

    Nilüfer Belediyesi tarafından açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile görüştü. Akın, müzenin kente değer katacağını belirtti.

  • Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi
    14:05 Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser bulundurduğu iddia edilen bir kişinin üzerinde gerçekleştirdiği aramada 69 adet tarihi obje buldu. Operasyon sonucunda ele geçirilen sikke ve objeler muhafaza altına alınırken, şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor
    14:04 Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor

    Iğdır Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilere temel derslerin yanında seramik ve el sanatları atölyelerinde mesleki eğitim veriliyor. Öğrencilerin becerileri keşfedilerek mezun olduklarında çalışabilecekleri alanlarda eğitim alması hedefleniyor.

  • Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı
    14:03 Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı

    Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi, uluslararası katılımla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in turizmde öncü şehirlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir'in güçlü turizm potansiyeline dikkat çekti. Kongrede 113 bildiri sunulacak ve çeşitli sosyal programlar düzenlenecek.

  • Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi
    13:50 Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi

    Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi' adlı proje kapanış programı düzenlendi. Programda konuşmalar, konser ve proje sonuç sunumu gerçekleştirildi.

  • Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi
    13:49 Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi

    1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ilk Arap yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' kitabı Türkçeye çevrildi. Can Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Antik Mısır'ı tarihi şahsiyetler, kadim metinler ve şiirlerle günümüz yaşantısıyla birleştiren beş öyküden oluşuyor. Mehmet Hakkı Suçin'in çevirisiyle okurla buluşan eser, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyılda öfke içinde uyanışını anlatıyor.

  • Edirne Müzik Akademisi Öğrencileri İlk Konserini Verdi
    13:44 Edirne Müzik Akademisi Öğrencileri İlk Konserini Verdi

    Edirne Valiliği tarafından kurulan Edirne Müzik Akademisi'nde eğitim alan öğrenciler, Turizm Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde bir konser verdi. Öğrenciler, yöresel türküler ve farklı müzik türlerinden eserler seslendirdi. Konseri izleyen vatandaşlar da alkışlarıyla şarkılara eşlik etti. İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, konser sonrasında öğrencileri ve eğitmenleri kutladı ve Müzik Akademisi'nin başarılı bir şekilde ilerlediğini belirtti. Akademi, dezavantajlı öğrencilere müzik eğitimi vererek onları sanatla buluşturmayı hedefliyor.

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde Nefesli Halk Çalgıları Sempozyumu Başladı
    13:40 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde Nefesli Halk Çalgıları Sempozyumu Başladı

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından düzenlenen 1'inci Uluslararası Nefesli Halk Çalgıları Sempozyumu, 18-20 Nisan tarihleri arasında açılış töreniyle başladı. Sempozyum kapsamında çeşitli müzik enstrümanlarıyla konserler düzenlenecek ve birçok ünlü sanatçı sahne alacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Turhan Kaçar, sempozyumun uyum içerisinde geçeceğini belirterek düzenleyenlere teşekkür etti.

  • Tekirdağ'da Polis Teşkilatı'nın kuruluş yıldönümü konseri düzenlendi
    13:38 Tekirdağ'da Polis Teşkilatı'nın kuruluş yıldönümü konseri düzenlendi

    Tekirdağ'da Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 179'uncu yıldönümü dolayısıyla Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin konseri düzenlendi. Etkinlikte Türk sanat müzikleri seslendirildi ve İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdürü de katıldı. Ayrıca, Tekirdağ'da YKS'ye girecek lise öğrencilerine Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tanıtıldı. Çerkezköy Hacı Fahri Zümbül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri üniversiteyi gezdi ve bölümler hakkında bilgi aldı.

  • Fatih Sultan Mehmet Han'ın Karadeniz'e varış güzergahını tespit ettiler
    13:22 Fatih Sultan Mehmet Han'ın Karadeniz'e varış güzergahını tespit ettiler

    Trabzon'da düzenlenen çalıştayda, MÖ. 401-400 yılında Onbinler'in ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Karadeniz'e varış güzergahları tespit edilerek modellendirildi. Çalıştayda elde edilen bulgular, turizm gelirlerinin artırılması ve kırsaldaki vatandaşların pay almasını sağlamak amacıyla kullanılacak.


Advertisement