Nesli Tükenmekte Olan Dev İspermeçet Balinası, Hatay Sahilde Kıyıya Vurdu - Son Dakika
Güncel

Nesli Tükenmekte Olan Dev İspermeçet Balinası, Hatay Sahilde Kıyıya Vurdu

Hatay sahilde kıyıya vuran ve kemiklerinin birçoğunun denize döküldüğü dev İspermeçet balinası, bulunduğu yerden kaldırılamayacak durumda olduğundan kepçe yardımıyla olduğu yere gömüldü.

21.06.2017 16:28  Güncelleme: 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Arsuz ilçesinde, nesli tükenme tehlikesinde olan ve kıyıya vuran İspermeçet balinasıyla ilgili incelemelerde bulunundu. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi görevlileri, yaptıkları inceleme sonrası bulunduğu yerden kaldırılamayan balinanın kemiklerinden ayrıştırılarak bulunduğu yere kepçeler vasıtasıyla gömüldü.

KEPÇE YARDIMIYLA GÖMÜLDÜ

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi görevlileri balinayı almak üzere geldiği kıyıda balinanın kemiklerinin çoğunun denize döküldüğünü gördü.
Görevliler tarafından kemiklerinin birçoğu denize dökülmüş ve kaldırılamayacak durumda olduğu için kemiklerinin bir kısmını topladılar ve ardından kepçe yardımıyla kıyıya vurduğu yere gömdüler.

AVRUPA'DA 'SPERM BALİNASI' DENİLİYOR

Balinayı ilerleyen zamanlarda bulunduğu yerden çıkararak İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin bahçesine gömeceklerini belirten Turan, gömüldükten yaklaşık bir yıl sonra kemiklerin ortaya çıkacağını ve bunları müzede sergilemeyi düşündüklerini aktardı.

Avrupa'da bu türe "Sperm balinası" da denildiğini söyleyen Turan, balinanın Akdeniz ve dünyada yaygın olarak bulunduğunu ifade etti.

" TEHLİKELİ BİR TÜR SİNİRLENİRSE TEKNELERİ DAHİ YUTABİLİR"

Balinanın boyunun 20 metre olduğunu vurgulayan Turan, şu bilgileri verdi:
"Balina ticari anlamda çok değerli. Bu türün avcılıktan dolayı nesli tehlike altında. Başındaki ispermeçet yağından dolayı buna İspermeçet deniliyor. Başlarında yaklaşık bin 900 litre yağ bulunmaktadır. Bu yağ da bu balinaları aşırı dibe indiklerinde basınca karşı koruma görevi görüyor. Beslenmek için İskenderun Körfezi'ne giriş yapmış olduğunu düşünüyorum. Atlantik Okyanusu'nda olsun Akdeniz de olsun yaygın olarak dolaşan ve göç eden bir türdür. Neden öldüğünü kestirmek şu an için zor. Bunun için otopsi gerekiyor. Ayrıca balinanın tehlikeli bir türü. Sinirlenmesi durumunda önüne gelen tekneleri dahi yutabilir"

BALİNANIN KEMİKLERİ İNCELENMEYE ALINDI

Balinadan çıkarılan kemikler üniversitenin aracına konularak İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'ne getirildi. Buradaki laboratuarda incelemeye alındı.

70 YILA KADAR YAŞAYABİLİYORLAR

Balinanın tür olarak 70 yıla kadar yaşayabildiği belirtilirken, 2 bin 800 metre derinliğe kadar indikleri ve de şu ana kadar bu türde rastlanan en ağır balinanın 65 ton olduğu ifade edildi.

Nesli Tükenmekte Olan Dev İspermeçet Balinası, Hatay Sahilde Kıyıya Vurdu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Nesli Tükenmekte Olan Dev İspermeçet Balinası, Hatay Sahilde Kıyıya Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement