"Kız Kardeşim Projesi" 10 bin kadını girişimciliğe hazırlayacak - Son Dakika
Güncel

"Kız Kardeşim Projesi" 10 bin kadını girişimciliğe hazırlayacak

"Kız Kardeşim Projesi" 10 bin kadını girişimciliğe hazırlayacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu belirterek, "Ama elimizdeki bu zenginliği ticari gelire çevirme konusunda kat etmemiz gereken uzun bir mesafe var." dedi.

05.12.2019 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu belirterek, "Ama elimizdeki bu zenginliği ticari gelire çevirme konusunda kat etmemiz gereken uzun bir mesafe var." dedi.

Kız Kardeşim Projesi kapsamında yerel lezzetler üzerine çalışan girişimci kadınların desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen "Yerel Lezzet Girişimciliği Destek Programı" kazananları düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Toplantıda belirlenen kriterlere göre iş geliştirme hibesi almaya hak kazanan 11 girişimci kadına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Başkanı Evguenia Stoichkova, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır tarafından ödül verildi.

Program kapsamında Türkiye genelinden 29 ilden restoran sahibi olan ve yerel lezzetler üzerine çalışan 114 girişimci kadının başvuruları değerlendirildi.

Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, TOBB olarak kadınların ekonomideki ağırlıklarını artırmak için çok sayıda proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Projenin başarıya ulaşmasında 81 ildeki TOBB Kadın Girişimci Kurularının katkısının çok büyük olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Yerel Lezzetler Yarışıyor Programı ile de Anadolu kadınlarının kurup işlettiği restoranların görünürlüklerini ve marka değerlerini artırmak istiyoruz. Bu yarışmaya başvuran kadın girişimciler işletme becerileri ve liderlik özelliklerine göre değerlendirildiler. TOBB Kadın Girişimci Kurullarımız yarışmayı illerinde duyurdular ve yarışmaya katılan kadınlara mentorluk yaptılar. Bu yarışmada odağın Türk mutfağında olmasını da ayrıca anlamlı buluyorum. Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahibiz. Ama elimizdeki bu zenginliği ticari gelire çevirme konusunda kat etmemiz gereken uzun bir mesafe var.

Yunanistan ve İspanya'ya giden ortalama bir turistin her 100 dolarlık harcamasının 12'si yeme içme sektörüne gidiyor. Türkiye'de ise bu oran sadece 6 dolar. Elindeki ürünü doğru pazarlayan fırsatı değerlendiriyor. Ödül alan restoranların sahipleri satış ve pazarlama konusunda bir dizi eğitime alınacak. Dereceye giren kadın girişimcilerimizin bu yarışma sonunda öğrendikleriyle restoranlarını birer marka haline getirmelerini umut ediyorum. Yarışmayı birlikte düzenlendiğimiz ortaklarımız Coca-Cola Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Habitat Derneği'ne de teşekkür ederim."

- 40 ilden kadınlara ulaşılacak

Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Başkanı Evguenia Stoichkova da programa ilişkin olarak "Coca-Cola olarak; kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına inanıyor; bu inançla kadınların kariyer yolculuklarında ilerleyebilmeleri için gelişimlerine destek veren pek çok proje gerçekleştiriyoruz. 2015'te başlattığımız Kız Kardeşim Projesi'yle bugüne kadar yaklaşık 20 bin kadına ulaştık." yorumunu yaptı.

Yerel Lezzet Girişimciliği Hibe Programı ile projenin daha da büyüyerek etki alanını genişletmesinden dolayı gurur duyduklarını anlatan Stoichkova, "2020'de Kızkardeşim eğitimleri ile 40 ilden 10 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Gelecekte de projelerimiz ile kadınların ekonomik hayata katılım konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak yerel kalkınmada aktif rol almalarını desteklemeyi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kadınların ekonomik hayata katılmasının Türkiye'nin büyüme ve gelişmesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Yerel Lezzet Girişimciliği Destek Programı" yerel lezzetlerin kalite standardının korunmasının ve geliştirilmesinin yanı sıra, girişimci kadınlara da önemli bir fırsat tanıyor. Dünyada kadın ruhunun egemen olacağı yakın gelecekte, kadınların ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almalarına İTÜ olarak katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Kadın girişimcileri desteklemeye devam edeceğiz

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, "Kadınların ekonomik yaşamda aktif bir şekilde rol alması gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz çeşitli projeler ile kadınlara destek veriyoruz." dedi.

Hazır sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılından bu yana 45 ilde proje ortaklarımız ve gönüllülerimizle yürüttüğümüz Kız Kardeşim Projesiyle kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacıyla 20 binden fazla kadına gönüllü eğitmenlerimiz aracılığıyla finansal bilinç, uygulamalı temel finans, dijital okur-yazarlık, ebeveyn ve bilgi güvenliği ile mülteciler için girişimcilik eğitimlerimizi ulaştırdık. Türkiye'nin 13 ilini dolaşarak 5 bin km'den fazla yol yapan Kız Kardeşim Gezici Eğitim Tırımız ile daha fazla kadının bu eğitimlerden yararlanmasını sağladık.

Kız Kardeşim Projesi kapsamında bu yıl ilk defa düzenlediğimiz Yerel Lezzet Hibe Programı ile yereldeki girişimci kadınları desteklemeyi ve girişimci olmak isteyen kadınlara ilham vermeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda 11 ilden 11 kadını toplam 275.000 TL'lik hibe ile destekliyoruz. Yeni dönemde bu eğitimlerimizi yaygınlaştırarak, kadınlarımızın girişimcilik ekosisteminde aktif bir rol oynamasını desteklemeye devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Diyarbakır, Muğla, Konya, Denizli, Elazığ, Nevşehir, Şanlıurfa, Sinop, Kırklareli, Kayseri ve Mersin'den hibe alma kriterlerine göre en yüksek puanları alan Tennur Çıldır, Çimen Balsak, Gülsen Kırkıl, Hatice Kaya, Jülide Başkur, Seyhan Taşbaşı, Ruşen Çetiner, Tuğba Yılmaz, Nermin Ulkat, Emine Özkan ve Feride Candemir ödüllerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Başkanı Evguenia Stoichkova, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve HABİTAT Derneği Başkanı Sezai Hazır'ın elinden aldı.

- 2020'de müfredata sıfır atık içerikleri giriyor

Verilen bilgilere göre, Kız Kardeşim Projesi'nin müfredatına sıfır atık içerikleri de eklendi. Kız Kardeşim Projesi gönüllü eğitmenleri, yıl içinde talep eden girişimcilere ve girişimci adaylarına; denizlerin önemi ve korunması, denizlerin nasıl kirlendiği, atıkların ayrıştırılması ve sıfır atık felsefesi konularında eğitimler verecek.

Kız Kardeşim Projesi 2020 yılında girişimcilik ruhunu üniversiteli kadınlara taşıyacak. Düzenlenecek festivaller kapsamında girişimcilik potansiyeline sahip üniversite öğrencilerine yönelik Kız Kardeşim Seminerleri yapılarak öğrencilerin girişimcilik alanında bilgilendirilmeleri sağlanacak. Kadınların ekonomik hayata katılımı ile ilgili çalışmalar ve araştırma sonuçlarının paylaşılacağı seminerlerde Kız Kardeşim Projesi kapsamında eğitim alan başarılı girişimci kadınlar hikayelerini öğrencilerle paylaşacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kız Kardeşim Projesi' 10 bin kadını girişimciliğe hazırlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor
    16:23 İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor

    İstanbul Modern, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak üç gün sürecek olan 'Müzede Oyun' şenliğine ev sahipliği yapıyor. Çocukları sanatla buluşturmayı amaçlayan etkinlikte, çocuklar ve aileleri müzenin farklı mekanlarında sanat aktiviteleri gerçekleştiriyor. Programa 2-10 yaş arası çocuklu aileler ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. İstanbul Modern, çocukların kendilerini sanatçı ve kaşif gibi hissetmelerini sağlamak için farklı içerikler hazırladı. Etkinlikte sergi turları, renk atölyesi, masal okuma etkinlikleri ve ebeveynlere yönelik yaratıcılık seminerleri gibi etkinlikler yer alıyor.

  • Didim'de çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi
    16:22 Didim'de çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi

    Aydın'ın Didim ilçesinde bir evde çıkan yangında ev kullanılamaz hale gelirken, yangında ölen yada yaralanan olmaması sevindirdi. Yangın diğer dairelere sıçramadan kontrol altına alındı.

  • Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:22 Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Güler, yeni dönemin ilk mesajlarını vererek, az laf çok iş yapacaklarını ve uyum içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Edirne Valisi Yunus Sezer, Dombay köyünde yağmur duasına katıldı
    16:20 Edirne Valisi Yunus Sezer, Dombay köyünde yağmur duasına katıldı

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Lalapaşa ilçesine bağlı Dombay köyünde düzenlenen yağmur duasına katıldı. Programda mevlit okundu ve dua edildi. Vali Sezer, yaptığı konuşmada yağmur duasının hem köylüye hem Edirne'ye hem de tüm Türkiye'ye hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Programa Edirne Vali Yardımcısı Sıtkı Zehin ve Lalapaşa Kaymakamı Okan Ayaz da katıldı.

  • Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 2027'de Tamamlanacak
    16:20 Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi 2027'de Tamamlanacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin bir bölümünü 2026, tamamını ise 2027 yılında bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

  • Anadolu Beşiktaşlılar Derneği, Şırnaklı öğrencileri Ankara'da ağırladı
    16:19 Anadolu Beşiktaşlılar Derneği, Şırnaklı öğrencileri Ankara'da ağırladı

    Anadolu Beşiktaşlılar Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Şırnaklı öğrencileri başkentte ağırladı. Dernek tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 11 kız öğrenci, Ankara'nın tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etti. Öğrenciler, Anıtkabir ve Millet Kütüphanesi gibi önemli noktaları gezerek unutulmaz bir deneyim yaşadı. Dernek başkanı Kemal Erdoğan, bu tür etkinliklerin gençlerin geleceğine ışık tuttuğunu belirtti ve projenin başarısında emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Van'ın Muradiye ilçesinde otomobilin takla atması sonucu 2'si ağır 5 kişi yaralandı
    16:19 Van'ın Muradiye ilçesinde otomobilin takla atması sonucu 2'si ağır 5 kişi yaralandı

    Van-Erçiş kara yolu Karahan köprüsü mevkisinde meydana gelen kazada, Dilaver Yıldız yönetimindeki otomobil takla attı. Kaza sonucu yaralanan 5 kişi, sağlık ekipleri tarafından Erciş ve Muradiye ilçelerindeki hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 2'sinin durumu ağır.

  • Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı
    16:18 Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu desteği verildi. Nurdağı Kaymakamı İsmail Alsancak, Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ile çiftçilerin katıldığı törende dağıtım gerçekleştirildi.

  • Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Borçlar Bahane Olmayacak
    16:16 Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Borçlar Bahane Olmayacak

    Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Elbistan Belediyesi'nin 334 milyon 921 bin TL borcu olduğunu açıkladı. Gürbüz, borçların halka hizmet etmelerine engel olmayacağını belirtti ve Elbistan'ın daha güzel günler beklediğini söyledi.

  • 1969 Bilecik Spor Kulübü Çeşme Belediyespor maçına hazır
    16:15 1969 Bilecik Spor Kulübü Çeşme Belediyespor maçına hazır

    1969 Bilecik Spor Kulübü, yarın oynayacağı Çeşme Belediyespor maçının hazırlıklarını tamamlayarak, maç saatini beklemeye başladı. Kırmızı Şimşekler'de hedef 3 puan olurken, sakat ve cezalı oyuncu bulunmuyor.

  • Denizli'nin Çameli ilçesinde kuvvetli fırtına hasara yol açtı
    16:12 Denizli'nin Çameli ilçesinde kuvvetli fırtına hasara yol açtı

    Denizli'nin Çameli ilçesinde etkili olan kuvvetli fırtına, seralarda, kapalı halı sahalarda ve bazı işletmelerde hasara neden oldu. Belediye başkanı Cengiz Arslan, hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu.


Advertisement