Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı - Son Dakika
Ekonomi

Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı

Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı Çeltik tarlalarına verilen suyun HES tarafından kesildiğini iddia eden çeltik üreticileri yetkililerden yardım istedi Su sorunu çözülmezse yıllık 30 bin ton çeltik üretimi yapılan bölgede rekoltede büyük bir düşüş yaşanacağı...

02.06.2019 23:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı

Çeltik tarlalarına verilen suyun HES tarafından kesildiğini iddia eden çeltik üreticileri yetkililerden yardım istedi

Su sorunu çözülmezse yıllık 30 bin ton çeltik üretimi yapılan bölgede rekoltede büyük bir düşüş yaşanacağı ifade ediliyor

ÇORUM - Çorum'da Kızılırmak havzasında bulunan çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı.

Kızılırmak havzasında bulunan Dodurga, Osmancık ve Kargı ilçelerinde yılda 30 bin tonun üzerinde üretimi yapılan pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağı oluyor. İlçe halkı en büyük gelir kapısı olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi Obruk Barajı'ndan çeltik tarlalarına su verilmesine rağmen bölgede enerji üretimi için kurulan HES tarafından tarlalarına gelen suyun kesildiğini iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. Su sorununun birkaç gün içinde çözülmediği takdirde tarlalarına bir daha çeltik ekemeyeceğini ifade eden üreticiler, ekili arazilerdeki ürünlerin zarar göreceğini belirttiler.

Dodurga Sulama Kooperatifi Başkanı Nuri Telli, sularını bölgede bulunan Hidroelektrik Santrali'nin kestiğini belirterek, "Başka bir yerle sıkıntımız yok. Dodurga, Osmancık ve Kargı'daki çeltik üreticileri aynı sorunları yaşıyor. Daha önce milletvekillerimizle bununla ilgili görüşmelerimiz oldu. Onların girişimleriyle barajdan verilen su miktarı 6 saatten 24 saate çıkarıldı. Ancak burada bulunan HES bize engel oluyor. Şu anda tarlalarda 50 ila 60 santimetre seviyesinde suyumuz eksik. Su eksik olunca arazilere su çıkmıyor. Çıkmadığı zaman da çiftçilerimiz mağdur oluyorlar. Şu anda arazi kupkuru. Gece gündüz uyku uyuyamıyoruz. Yetkililerden bir çare bekliyoruz. Çeltik üreticilerinin bir kısmı tarlalarını ekti bir kısmı ekemedi. Ekemeyenler şu anda mağdur durumda. Ekilen tohumlar da toprağın yüzeyinde çürüyor. Ekilemeyenler tarlalarda susuzluktan çatladı. Çeltik ekimi gecikti. Ekilen çeltikleri hiç olmazsa kurtaralım" dedi.

Ramazan Yanar adlı çeltik üreticisi ise, çeltik arazileri için Obruk Barajı'ndan salınan suyun HES tarafından tutulduğunu belirterek, bu yüzden tüm üreticilerin mağdur olduğunu söyledi. Yetkililere çağrıda bulunan Yanar, "Lütfen çiftçilerimizin sesini duyun. Binlerce kişi ekmek yiyor buradan. Bir tane HES elektrik üretecek diye binlerce çiftçiyi mağdur etmenin ne anlamı var. Yetkililerimiz lütfen sesimizi duysun. Barajdan verilen suyu tarlaların bırakılmasına izin vermiyor. Bu sorun 3-5 gün içerisinde çözülmezse mahsullerimiz kuruyup gidecek" ifadelerini kullandı.

Tarlasının ekimini yaptığını ancak susuzluktan mahsulünün kurumaya başladığını belirten Faruk Coşkun ise, "Bir gün daha suyumuz akmazsa ben mahvolurum. HES suyumuzu salmıyor. Çok mağdur durumdayız. Herkes mağdur durumda. Çeltiğimizin iki günlük ömrü kaldı. Ondan sonra verilecek suyu da istemiyorum. Mübarek ay burnumuzdan geldi. Önümüz bayram nasıl bayram yapacağız bilmiyorum" diye konuştu.

Çeltik tarlalarını suyla buluşturmak için verdikleri çabaların çözümsüz kaldığını anlatan Fuat Kavalcı da, "Çeltiğimiz yanıyor. Milletvekillerimiz suyumuzun verilmesi için gerekli girişimlerde bulundu. Ancak sözde çeltik tarlalarına verilen su elektrik üretimi için HES'e gidiyor. Barajdan salınan suyu HES alıyor. Osmancık çeltiği diye bir şey kalmadı. Tarlaları ekmek için borçlandık. Sadece elektrik santrali için değil çiftçiler için de uğraşılmalı" şeklinde açıklamada bulundu.

Gökgözler Köyü Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa İğdeli, bugüne kadar böyle bir rezillikle karşılaşmadıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Hakkımızı helal etmiyoruz. Halkın ızdırabını görsünler. Mahkemeye verdik. Mahkemede de hakkımızı arayacağız."

Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kızılırmak havzasında çeltik arazileri susuzluktan kurumaya başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement