Kızılırmak'ta "Eskimo Usulü" Balık Avı - Son Dakika
Güncel

Kızılırmak'ta "Eskimo Usulü" Balık Avı

Kızılırmak\'ta "Eskimo Usulü" Balık Avı

Sivas'ta bazı vatandaşlar, soğuk havanın etkisiyle yüzeyi buz tutan Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avlıyor Buz tabakasının üzerinde zıplayıp halay çekerek balıkların ağa takılmasını sağlayan vatandaşlar, renkli görüntüler oluşturuyor.

04.01.2014 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta bazı vatandaşlar, soğuk havanın etkisiyle yüzeyi buz tutan Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avlıyor.

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'a balık avlamaya gelen vatandaşlar, kalınlığı yer yer 30 santimetreyi bulan buz tabakasını balta ve nacakla kırıp, testereyle keserek suya ağ ve olta atmak için boşluk oluşturuyor. Vatandaşlar, "basma tor" tabir edilen ağlar ve benzeri av malzemeleriyle ırmakta "Eskimo usulü" balık tutuyor.

Aralarında çocukların da bulunduğu kimi vatandaşlar, buz tabakasının üzerinde zıplayıp halay çekerek balıkların ağa takılmasını sağlıyor. Buz tutan ırmakta balık avlamanın keyfini çıkaran vatandaşlardan bazıları, semaverde demlediği çayı içerek ısınmaya çalışıyor.

Balık avlayan vatandaşlardan Adem Koçak (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde inşaatlarda çalıştığını belirterek, kışın iş olmaması nedeniyle Kızılırmak'a balık avlamaya geldiğini söyledi.

Kış mevsiminde balıkların ırmakta buz tabakasının altına girdiğini anlatan Koçak, "Buz tutan kısmı, balığın geçebileceği yerleri de tahmin ederek nacak, balta ya da testereyle kesiyoruz. Germe ya da basma torla da balıkları yakalıyoruz" dedi.

Buzu kırarak balık tutmanın diğer av yöntemlerinden daha zevkli olduğunu dile getiren Koçak, "Buzda balık tutmak zor. Kırılma riski var. Biz çocukluğumuzdan bu yana bu yöntemle balık tutuyoruz. Balık çok olunca toru çekemediğimiz zamanlar oluyor, bazen boş da gidebiliyoruz. Buzda balık avını çoğu kimse bilmez, herkes de bu yöntemle balık tutamaz. Hem zor hem çok keyifli. Balık avlayarak zaman geçiriyoruz, tutarken eğleniyoruz, yiyeceğimiz de çıkmış oluyor" diye konuştu.

Balık avlamak için bazen tek başına, bazen de arkadaşlarıyla ırmağa geldiğini anlatan Koçak, tuttukları balıkları satmadıklarını, çok fazla yakaladıklarında yakınlarına dağıttıklarını söyledi. Hava durumuna göre, günlük 5-20 kilogram arasında balık avladıklarını belirten Koçak, kışın tutulan balığın daha lezzetli olduğunu ifade etti.

Kentte alçı ve boya işleriyle uğraşan Sedat Şahin ise kış aylarında iş olmadığı için vakit geçirmek için ırmağa balık avlamaya geldiğini söyledi. Ailece yiyecekleri kadar balığı tutarak eve mutlu döndüğünü anlatan Şahin, buz üzerinde balık avlamanın ve semaver yakmanın keyfini çıkardığını belirtti. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kızılırmak'ta 'Eskimo Usulü' Balık Avı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement