KKTC Başbakanı Tatar: "Türkiye'den gelen suyun geri dönüştürülüp kullanılması şart" - Son Dakika
Güncel

KKTC Başbakanı Tatar: "Türkiye'den gelen suyun geri dönüştürülüp kullanılması şart"

KKTC Başbakanı Tatar: "Türkiye\'den gelen suyun geri dönüştürülüp kullanılması şart"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) tarafından düzenlenen birçok ülkeden bin 400 bildirinin sunulduğu "Uluslararası Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik" konferansında konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, hükümetin dünyanın sağlıklı geleceğinin kaynakları...

11.10.2019 11:16  Güncelleme: 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) tarafından düzenlenen birçok ülkeden bin 400 bildirinin sunulduğu "Uluslararası Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik" konferansında konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, hükümetin dünyanın sağlıklı geleceğinin kaynakları gezegenin sunabileceklerinin sınırlarını bilerek tüketmekten geçtiğinin bilincinde hareket ettiğini söyleyerek, çevre politikalarının bilimsel gerçekler temelinde geliştirileceğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yakın Doğu Üniversitesince (YDÜ) düzenlenen "Uluslararası Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik" konferansında açıklamalarda bulunan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Çevre sorunlarının artması çevre kirliliğinin boyutlarını katı atık kirliliği olarak şekillenen yerel kirlilikten, asit yağmurları olarak şekillenen bölgesel kirliliğe ve küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi olarak ortaya çıkan küresel kirlenmeye genişletmiştir. Gezegenin kendini yenileme kapasitesi içerisinde eğer onun kurallarına uyarsak hep beraber sürdürülebilir bir toplum oluşturabilecek ve bu toplum içerisinde mevcut tüketim kültürümüzü yeniden tanımlayarak refah içinde yaşayabileceğiz" dedi.

"En iyi strateji, gezegenin sınırlılığı içinde yaşamı biçimlendirmek"

2050'de mevcut üretim ve tüketim alışkanlıklarının devam etmesi ve nüfusun 9,6 milyara ulaşması halinde, yaşamın sürmesi için 3 gezegene ihtiyaç duyulacağının hesaplandığını dile getiren Başbakan Tatar, "Hükümetimiz, sağlıklı bir gelecek için en iyi stratejinin, gezegenin sınırlılığı içinde yaşamı biçimlendirmek olduğunun bilincindedir" ifadelerini kullandı.

Ülkemizin de dünyanın da en önemli sorunlarının başında çevrenin geldiğini belirten Tatar, ekonomi biliminin yegane amacının, bugünkü kuşağın ihtiyaçlarını gelecek kuşakların ihtiyaçlarını bozmadan karşılama olan sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak olduğunun altını çizdi.

"Çevre bütün canlıların yaşamında önemli"

Çevrenin bütün canlıların yaşamında önemli bir rolü bulunduğunu ifade eden Başbakan Tatar, çevre sorunları özellikle geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya gündemini işgal eden büyük sorunların başında geldiğini söyledi. Nüfus artışı, kentleşme gibi faktörlerin etkisiyle çevreye bırakılan atıkların miktarında ve türlerinde artışa neden olduğunu kaydeden Tatar, çevre kirliliğinin boyutlarının ve zararlı etkilerinin artmasının kalkınma ve büyüme çabalarında çevreye olan duyarlılığı artırdığına dikkat çekti.

"Sürdürülebilir bir yönetim stratejisi geliştirmek için çalışma başlatılacak"

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda geri dönüştürülen suyun kullanımının genişletilmesi ile, su ve enerji tasarrufu sağlanacağını ve aynı zamanda da sera gazı emisyonlarının ve halk sağlığının iyileştirilmesine katkısı olacağını ortaya koyduğuna dikkat çeken Başbakan Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Anavatan Türkiye'den boru ile taşınan yüksek kalitedeki suyun kullanıldıktan sonra geri kazanılmasını sağlayacak sürdürülebilir bir yönetim stratejisi geliştirilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

"Sürdürülebilirlik sağlıklı bir çevrede mümkün olabilir"

Turizm başta olmak üzere, eğitim, tarım ve hayatın diğer alanlarında sürdürülebilirliğin sağlıklı bir çevrede mümkün olabileceğinin bilincinde olduklarının altını çizen Tatar, özellikle bizler gibi ülkelerin sürdürülebilir kalkınmayı pratik hayata aktarmasının zaman gerektirdiğini söyledi.

Ülkesinin ve diğer bütün ülkelerin bugünkü üretim ve tüketim kalıplarını sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek için gözden geçirmek zorunda olduğuna işaret eden Tatar, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak için, birim aileden, ekonomideki bütün sektörlere ve devlet yönetimine kadar her kesimin aynı kararlılıkta olması gerektiğini vurguladı.

"Sürdürülebilir kalkınma hayat tarzımız olmalı"

Sürdürülebilir kalkınma kavramını, bir zorunluluk olarak görmeyip bir yaşam tarzı haline getirmek zorunda olduğumuzu vurgulayan Başbakan Tatar, özellikle genç nüfusta sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarının önemi konusunda bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel KKTC Başbakanı Tatar: 'Türkiye'den gelen suyun geri dönüştürülüp kullanılması şart' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • TİKA Kosova'da iftar verdi
    23:10 TİKA Kosova'da iftar verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen bir etkinlikte iftar verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve diğer birçok önemli ismin katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin Kosova'ya olan desteği ve iki ülke arasındaki güçlü bağlar vurgulandı.


Advertisement