KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Bakan Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika
Politika

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Bakan Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Bakan Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabul ettiğine yönelik kendisine bir takım sözler söylediğini belirtti.

25.01.2019 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabul ettiğine yönelik kendisine bir takım sözler söylediğini belirtti. Akıncı bu açıklamasını KKTC'de resmi temaslar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, Rumların hiçbir şeyi Türk tarafı ile paylaşmaya hazır olmadığını kaydetti. Çavuşoğlu, "Sayın Anastasiadis ikili görüşmelerimizde zaten bunu itiraf etti. New York'taki görüşmemizde başka seçenekler üzerinde de duruldu" dedi.

KKTC'de temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Akıncı ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşme sonrasında Akıncı ile Çavuşoğlu basın mensuplarının karşısına geçere açıklamalarda bulundu.

Gelinen kavşakta bazı şeyleri açıklıkla ifade etmenin zamanının geldiğini belirten Akıncı, "Crans Montana'da ciddi müzakereler yürütüldü ve orada o süreç bitmek üzereyken çözümsüz olarak dağılmak üzereyken Rum lider Anastasiadis'in Çavuşoğlu'na bir yaklaşımı oldu. Bu çeşitli şekillerde yansıdı ama bugüne kadar benim ağzımdan pek ifade edilmedi bugüne kadar. Ancak bunun ifade edilmesinin zamanının geldiği kanaatindeyim. Çavuşoğlu'na yetkiyi paylaşmakta Rum toplumunun hazır olmadığı ve artık iki devletli bir çözümün gündeme gelmesi gerektiğine dair birtakım sözler söyledi Anastasiadis" dedi.

'ANASTASİADİS NE İSTİYOR?'

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş ola müzakere döneminin de artık sona erdiğinin bilinmesini istiyoruz. Bundan sonra gerçekleştirilecek müzakereler sonuç odaklı olmalı. Anastasiadis neyi görüşmek istediğine açıklık getirmedi. Biz desentralizasyonu görüşmeyiz demedik. Bunu görüşmeye kapıyı kapatmadık. Rum liderliği, Rum toplumu adına neyi talep etmektedir? Neyi görüşmek istemektedir? Bunu açıklıkla ifade etmesi gerekir ki ortaya koyduğu seçenekleri açık kalplilikle oturup konuşalım."

Kıbrıs'ta ciddi hareketlenme olacaksa bunun haziran ayından önce görünmediğini belirten Akıncı, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz gerilimi konusunda da açıklamalar yaptı. Akıncı, "Ya bunu bir gerginlik vesilesi olarak devam ettirirsiniz ki Rum tarafı bugün bunu yapıyor, ne yazık ki, ya da bu konuda akıl yolunda buluşulur iş birliği geliştirilir ve bundan herkes kazançlı çıkar. Akıl yolu doğalgazda iki tarafın da işin başından iş birliği yapması ve eğer ciddi bir kaynak varsa bunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya naklinin en akılcı, ucuz ve herkese en fazla kazanç getirecek yol olduğunu söylüyor" diye konuştu.

TÜM SEÇENEKLER MASADA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Kıbrıs meselesinde hiçbir çözüm seçeneğini dışlamadıklarını, tüm seçeneklerin değerlendirilmesi ve ışık görülmesi halinde müzakerelere başlanması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Her gün farklı bir şeyler söyleyerek zaman kazanmak akılcı değil. Neyi müzakere edeceğiz, ne için müzakere edeceğiz, parametreler nedir, ne kadar zaman müzakere edeceğiz. Türk tarafının siyasi eşitliğe dayalı, adil ve kalıcı bir çözüm istediğini, bu tutumu herkesle paylaşmaya devam edeceğiz. Hiçbir seçeneği dışlamıyoruz, hiçbir tanesini de empoze etmiyoruz. Kimse de diğer seçenekleri dışlamasın, tüm seçenekleri ortaya koyalım ve değerlendirelim. Bir ışık varsa müzakerelere başlayalım" dedi.

TAYVAN MODELİ AÇIKLAMASI

Ada'nın etrafındaki doğal gazdan Kıbrıslı Türklerin de hakkının olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Bu hakkın eşitçe paylaşımının garanti altına alınması gerektiğini, tek taraflı sondajlar yerine, ortak bir çözüm bulunulması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum tarafının bunun Kıbrıs Türk tarafını tanıma anlamına geleceğini ileri sürdüğünü, bunun yanlış bir iddia olduğunu, bugün Tayvan ve başka modellerdeki ülkelerde ticari işbirliği yapıldığını, anlaşmalar yapıldığını, bunların bahse konu ülkelerin tanınması anlamına gelmediğini belirtti.

'TÜRKİYE AKINCI'YI DIŞLAMIYOR'

Bakan Çavuşoğlu, akşam katıldığı bir televizyon programında ise Cumhurbaşkanı Akıncı ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"Türkiye Sayın Akıncı'yı dışlamıyor. Böyle bir hava estirilmesi son derece yanlış. Akıncı ile görüşülmedi algısı da doğru değil. Akıncı ile problemimiz yok. Görüş ayrılığı olabilir, ama ortak noktada buluşarak, görüş ayrılıklarını yakınlaştırıyoruz. Kıbrıs davası kimsenin ideolojisine göre yürütülmez. Kıbrıs davası, Kıbrıs Türk halkının davasıdır."

- Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Bakan Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı
    20:31 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memleketi Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde AK Parti İlçe Başkanlığının düzenlediği iftar programına katıldı. Göktaş, programda yaptığı konuşmada, ilçede sosyal belediyecilik projelerinin başarılı bir şekilde uygulandığını vurguladı. Ayrıca, Emirdağ'ın ve Afyonkarahisar'ın gelişmesi için destek istedi ve AK Parti belediyeciliğiyle birbirinden güzel projelerin hayata geçirileceğini belirtti.


Advertisement