KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz ve Kanadalı yetkilileri kabul etti - Son Dakika
Güncel

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz ve Kanadalı yetkilileri kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz ve Kanadalı yetkilileri kabul etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Yüksek Komiseri İrfan Sıddık ve Güney Kıbrıs'ta Yüksek Komiser olarak akredite Kanada'nın Atina Büyükelçisi Karine Asselin ayrı ayrı kabul etti.

24.03.2023 16:59  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Yüksek Komiseri İrfan Sıddık ve Güney Kıbrıs'ta Yüksek Komiser olarak akredite Kanada'nın Atina Büyükelçisi Karine Asselin ayrı ayrı kabul etti.

Başkent Lefkoşa'daki KKTC Cumhurbaşkanlığında gerçekleşen ilk görüşmede Tatar ile Asselin bir araya geldi.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ile bazı müzakere heyeti üyeleri de hazır bulundu.

Asselin'in ardından Tatar, İngiliz Yüksek Komiseri İrfan Sıddık'ı kabul ederek bir süre görüştü.

Kabullerden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tatar, İngiltere ve Kanada yüksek komiserlerinin, Rumların yeni lider seçmelerinin ardından Kıbrıs konusunda yeni bir hareketlenme ihtimali üzerine fikir alışverişinde bulunmak üzere kendisini ziyaret ettiklerini belirtti.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafı olarak her türlü iyi niyetli yaklaşıma hazır olduklarını söyleyerek, iyi niyetli yaklaşımların da Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye dayanan yeni politikasına saygı duyması gerektiğini vurguladı.

Pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olmadığını anlatan Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statülerinin kabulünün müzakerelere dönüş şartları olduğunu vurguladı.

Tatar, GKRY lideri Nikos Hristodulidis'in Kıbrıs meselesi hakkında farklı bir şey söylemediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Geçmişteki müzakere süreçlerinde, Kıbrıs Türk tarafı iyi niyetli bir tutum sergiledi ancak Rum kesimi her zaman oyunu bozan, masayı deviren taraf oldu. Rum liderinin açıklamalarına baktığınızda, adanın birleştirilmesinden, adanın tamamının AB'ye girmesinden, Türkiye'nin garantörlüğüne son verilmesi ve Türk askerinin adadan çekilmesinden bahsediyor. Dolayısıyla, tüm bunları değerlendirdiğimizde ben yeni bir ufuk görmüyorum."

Sıddık ise ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs meselesi konusunda iki tarafın da duruşlarının farklı olduğunu belirterek, bu farkı kapatmak için çok çaba sarf etmek gerektiğine dikkat çekti.

Görüşmede Kıbrıs Rum tarafında yeni lider seçilmesiyle birlikte müzakerelerin tekrar başlayabilmesi olasılıklarını ele aldıklarını vurgulayan Sıddık, iyi niyet ve yaratıcılıkla her iki taraf için de uygun olacak şekilde müzakere masasına geri dönülebilmesinin bir yolunun bulunabileceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz ve Kanadalı yetkilileri kabul etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement