KKTC'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı - Son Dakika
Güncel

KKTC'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı

- KKTC'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 30 Ağustos Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü, aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ve KKTC Başbakanı Ersan Saner'in de bulunduğu birçok ismin katıldığı törenlerle kutlandı.

30.08.2021 12:21  Güncelleme: 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- KKTC'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 30 Ağustos Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü, aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ve KKTC Başbakanı Ersan Saner'in de bulunduğu birçok ismin katıldığı törenlerle kutlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerle kutlandı. İlk tören KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İkinci törende ise Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen resmi geçit töreni düzenlendi. Kutlamalara, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Ersan Saner, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri Tufan Erhüman ile bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, kurum, kuruluş ve dernek temsilcileri de katıldı. Saygı duruşuna geçilmesinin ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekildiği törende Cumhurbaşkanı Tatar, tören birliklerinin ve halkın Zafer Bayramını kutladı. Daha sonra KTBK Üsteğmen Recep Eğin ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın konuşmasıyla devam eden tören, resmi geçidin ardından sona erdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Kıbrıs Türk halkı için de oldukça önemli

Cumhurbaşkanı Tatar geçit töreni öncesi yaptığı konuşmada, 30 Ağustos'un şanlı Türk milletinin tarihinde en önemli zaferlerinden biri olduğuna işaret ederek, 30 Ağustos'un Anadolu'nun işgalinden kurtuluşunun ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan en önemli mihenk taşlarından biri olduğunu kaydetti. Tatar, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nde olduğu gibi KKTC'de de kutlandığına işaret ederek, Kıbrıs Türk halkı için de bu zaferin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca Tatar, Türk ulusunun hiçbir zaman esareti kabul edemeyeceğini, hiç bir yabancı gücün boyunduruğu altına girmeyeceğini çok büyük bir fedakarlık ve cesaret göstererek bütün dünyaya haykırdığını kaydetti.

"İlham ve güç kaynağı oldu"

Mustafa Kemal Atatürk'ün kahraman Mehmetçikleri ve kahraman ordusunun olağanüstü bir savaş, olağanüstü bir gayret ve cesaretle bütün dünyaya Türkiye'nin büyüklüğünü ve Türk ulusunun kahramanlığını gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin aynı zamanda azınlık ve mazlum halklara ve milletlere ışık tutabildiğini, Kıbrıs'ta yalnızlık içerisinde İngiliz sömürge döneminde varlığını sürdürmeye çalışan Kıbrıs Türk halkına da ilham ve güç kaynağı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin sağladığı büyük zaferin Kıbrıs'a da yansıdığını, Kıbrıs Türk halkının o ilham ve güçle, mücadele yıllarında varlığını sürdürebildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, "Bizim coğrafyamıza bakıldığında Ağustos ayı zaferlerle, törenlerle kutlanan bir aydır. Kıbrıs Türk halkının mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve buraya sürdürdüğü katkı ve destekle Kıbrıs Türk halkının 1571'den bu yana var oluşunun bir tezahürüdür" dedi.

"Kıbrıs Türk halkının milli varoluş mücadelesini Türkiye'den aldığımız ilhamla sürdürebildik"

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantörlüğünde 1960 anlaşmalarında sağlanan hakla, Rum EOKA, çete ve terör örgütlerinin Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırılarını püskürtebildiğini aktaran Tatar, "Kıbrıs Türk halkının milli birlik varoluş mücadelesini 1974'e kadar Türkiye Cumhuriyeti'nden almış olduğumuz ilhamla sürdürebildik" ifadelerini kaydetti.

Kıbrıs'ta ancak iki ayrı bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma olabilir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1974'ten sonra Mehmetçiğin adaya ayak basmasıyla artık Kıbrıs Türk halkının ayrı bir devlet olarak, egemen, bağımsız hürriyet içinde yaşayan bir halk olarak varlığını sürdürmesi ve bu anlayışa Kıbrıs'ta nihai bir çözüme gidebilmek için çalıştıklarına işaret etti. Kıbrıs'ta, bir anlaşmanın iki ayrı egemen ve bağımsız devletin iş birliğiyle olabileceğini vurgulayan Tatar, "Artık yeni siyasetin, yeni anlayışın federal temelde çözüm yerine, yıllardır sürdürülen müzakerelerde ortaya çıkan tezgah ve oyun, Kıbrıs Türk halkını bu kadar yıllardan sonra, bu kadar fedakarlıktan, özveriden sonra Türkiye ile bağlarını kopartmak ve bizleri tekrar bir yalnızlığa ve tehlikeli sürece sürükleyebilmek için oynanan oyunlara artık dur demesini bilerek, yan yana yaşayan, iki ayrı egemen, bağımsız devletin işbirliği ile ancak Kıbrıs'ta bir anlaşmanın olabileceğini var gücümüzle bütün dünyaya Türkiye'nin desteği ile duyurmaya devam ediyoruz" dedi.

"Büyük millet olmanın bütün gururunun haysiyetini yaşatabilmek bizlerin gururudur"

Türkiye'nin güçlü olduğuna ve yoluna selametle devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, "Kıbrıs'taki Türk milletinin uzantısı olan Kıbrıs Türk halkının da aynı azim, anlayış ve milli şuur birliğiyle korunması, milli varoluş ve statüsüsün en iyi şekilde muhafaza edilmesi, eşitlik temelinde bir anlaşmayla Doğu Akdeniz'deki ulusun, Türk milletinin, Türk ulusunun çıkarları ve dolayısıyla KKTC ve Türkiye'nin iş birliğiyle hem Türkiye'de, hem de Doğu Akdeniz'deki haklarının korunmasıyla büyük millet olmanın bütün gururunun haysiyetini yaşatabilmek ve yaşayabilmek bizlerin gururudur. Bizlerin milletimize olan borcumuzdur" ifadelerini kullandı.

Sözlerine son vermeden önce, Kıbrıslı Türklerin adadaki varlığının teminatı olan Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asla kendilerini yalnız bırakmayacağını ve garanti anlaşmalarının da aynı anlayışla devam etmesi gerektiğini de ifade eden Tatar, Kıbrıs'ta bir anlaşmanın ancak, Kıbrıs'ta iki ayrı egemen devletin iş birliğiyle olabileceğinin de tekrardan altını çizdi. Tatar, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına şükranlarını sunarak, onları büyük bir sevgi, özlem ve hürmetle yad ettiğini dile getirdi ve şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

KKTC\'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel KKTC'de 30 Ağustos Zaferi Bayramı törenlerle kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement