Koah'ın En Önemli Nedeni Sigara Bağımlılığı - Son Dakika
Yerel

Koah'ın En Önemli Nedeni Sigara Bağımlılığı

Koah\'ın En Önemli Nedeni Sigara Bağımlılığı

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.

20.11.2013 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Derici, KOAH hastalığın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu belirtti.

KOAH'ın dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan bir hastalık şeklinde tarif edilebileceğini ifade eden Dr. Hakan Derici; "KOAH gelişiminde en büyük etken sigara kullanımıdır. Kişinin kendisi sigara içmese bile, sigara dumanına maruz kalması da hastalığın oluşumunda etkilidir. Sigarayı bırakmak ya da sigara içilen ortamlarda bulunmamak, bu hastalığa yakalanmamak için ilk sırada alınması gereken önlemlerdir. Sigara bırakmada birçok yöntem önerilmektedir.,İlçemizde Göğüs hastalıkları kliniklerinde, Verem Savaş Dispanserinde sigarayı bıraktırma poliklinikleri hizmet vermeye başlamıştır. Bu polikliniklerde öncelikle kişinin sigaraya bağımlılık derecesi saptanmakta, buna göre çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Toz ve dumana maruz kalınan mesleklerde çalışan kişilerin sigara içmeleri, KOAH'a yakalanma olasılıklarını arttıracağından, bu kişilerin sigaradan uzak durmaları çok daha fazla önem kazanmaktadır. Bu işyerlerinde, toz ve duman gibi maddelere maruz kalma derecesini azaltacak maske kullanmak gibi önlemler faydalı olacaktır. KOAH tanısı olan hastalara, soğuk hava, tozlu-dumanlı ve sigara içilen ortamlar yakınmaları arttırdığından, böyle yerlerden uzak durması önerilmelidir. Özellikle kış mevsiminde sık sık nezle-grip olunmasını minimuma indirmek için, her yıl Eylül-Ekim aylarında bir kez grip aşısı ve gereken olgulara 6 yılda bir zatürre aşısı önerilmektedir" dedi.

'RAHAT NEFES İÇİN SİGARAYA HAYIR'

KOAH gelişiminde en etkili faktörün sigara kullanımı olduğunu söyleyen Dr. Derici; "KOAH tanısı basit bir solunum testi ile konulur. Oysa bugün KOAH olan hastaların yüzde 25-50'sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarda gösterilmiştir. Bu bağlamda KOAH'ın tedavisi için ilk adım olarak sigaranın bırakılması gerekir. Sigara bırakma konusunda da tıbbi destek alınmasını önerebiliriz. Göğüs hastalıkları uzmanına müracaat edilmesi durumunda hekimin uygun gördüğü ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Grip ve zatürree aşısının yapılması da tedavide etkendir. Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi olarak KOAH'a yakalanmamanın yanı sıra rahat bir nefes için sigaradan uzak duralım diyoruz" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Koah'ın En Önemli Nedeni Sigara Bağımlılığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement