Kobi'ler Yatırımdan Çok Borçlara Yönelecek - Son Dakika
Ekonomi

Kobi'ler Yatırımdan Çok Borçlara Yönelecek

Kobi\'ler Yatırımdan Çok Borçlara Yönelecek

KOBİ destek projesinin bu yıl yeniden başlayacağının duyurulmasının ardından değerlendirmede bulunan Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.

01.09.2018 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KOBİ destek projesinin bu yıl yeniden başlayacağının duyurulmasının ardından değerlendirmede bulunan Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göksel Aşan, "Bu kredi yeni yatırımları teşvik edecek bir girişim ama şu anda daha çok nispeten sıkışmış ve işlerini büyütmekte bir miktar zorlanan KOBİ'leri rahatlatmaya yönelik olacaktır" dedi.

Yeni proje kapsamında KOBİ'lere nitelikli finansman desteği için kamu, reel sektör ve finans sektörü paydaşları dün bir araya geldi. KOBİ Destek Kredisi projesinde TOBB, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi güçlü paydaşlar yer alıyor.

"YENİ YATIRIMLARI TEŞVİK EDECEK BİR GİRİŞİM"

'Birlikte Kazanacağız' sloganıyla tanıtımı yapılan KOBİ Destek Projesi ile birlikte 2-3 ay içinde KOBİ'lere 10 milyar liraya kadar yeni kredi imkanı sağlanacak. Bunu, daha önce iki kere yapılmış olan destek paketinin üçüncü fazı gibi görmek gerektiğini ifade eden Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göksel Aşan, "KOBİ destek paketi süreci geçtiğimiz yıl Başbakan Binali Yıldırım'ın inisiyatifi ile başlamıştı. Ardından mart ayı sonunda ise kredi hacmi yüzde 50 artırılarak 5 milyar liradan 7.5 milyar liraya yükseltilmişti. İlk uygulama yatırımları arttırmaya yönelik oldu. Bu da elbette yeni yatırımları teşvik edecek bir girişim ama şu anda daha çok nispeten sıkışmış ve işlerini büyütmekte bir miktar zorlanan KOBİ'leri rahatlatmaya yönelik olacaktır" şeklinde değerlendirmede bulundu.

"BU KREDİNİN DÜŞÜK FAİZLE GELECEK OLMASI KOBİ'LERİ RAHATLATACAKTIR"

Prof. Dr. Aşan sözlerini şu sekilde sürdürdü:

"Yani pakedin ilk fazında KOBİ'lerin alacakları kaynakla yeni makine, tezgah gibi üretimlerini artıracak şeyler almaları ya da teknolojilerini yenileyerek verimlerini artıracak türden yatırım yapmaları amaçlanıyordu. Ancak Türkiye'nin içinden geçtiği süreçte bazı KOBİ'ler var olan kredilerini yenileme, işlerini sürdürebilme konusunda birtakım zorluklar yaşıyor. Bu zorlukların içinde döviz borçlusu olanlar var. Mayıs ayından itibaren TL ile kazanmayanların dövizle borçlanması yasaklanmıştı ancak hala yenilenen krediler var. Bunlar devam ediyor ve KOBİ'lerin üzerinde çok ciddi bir riski var. Bu kredi bu tür risk taşıyan KOBİ'lerin nispeten makul bir faizle borçlarını değiştirebilmelerini, yani dövizden TL'ye geçirebilmelerini sağlayacak. Örneğin şu anda herhangi bir KOBİ ufak bir zorluk yaşasa bile bankaya gidip kredisini yenilemek istediğinde çok yüksek bir risk primiyle karşılaşacak. Faizler yüzde 20 ise onlara yüzde 30'dan verilecek. Bu da KOBİ'leri çok zorlayacak. Bu kredinin nispeten düşük faizle gelecek olması o anlamda KOBİ'ler açısında rahatlatıcı olacaktır"

"BANKALAR TOPLUMSAL BİRLİKTELİK GÖSTERDİ"

Geçen sene 2 banka ile yola çıkıldığını bu sene ise bu sayının 8'e yükseldiğini anımsatan Prof. Dr. Aşan, "Türkiye şu an ekonomide ciddi bir mücadele yürütülüyor. Bu mücadeleye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde toplumdan ciddi destek geldi. Bu kadar fazla bankanın bu süreçte bu projeye destek vermesi 'biz de elimizi taşın altına sokuyoruz' mesajıdır. Bu anlamda toplumsal birlikteliği göstermesi açısından çok olumlu buldum. Bunun dışında kalan bankaları da  'toplumsal birlikteliğe destek vermiyor' diye değerlendirmemek gerekli. İhtimaller dahilinde bu bankalar veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilançolarındaki bir takım rasyoları uygun görmüyor olabilir. Bu yüzden nispeten bu anlamda daha rahat olan bankalar bu süreçte taşın altına ellerini koyuyorlar. Katılmayan bankaların çok eminim ki başka sebepleri vardır" ifadelerini kullandı.

"BU KEZ LİMİT DOLMAYABİLİR"

"Ben bu fazın bir ihtimal tüm limitinin dolmayacağını düşünüyorum" diyen Prof. Dr. Aşan şunları dile getirdi:

"Bu tamamen iç piyasadaki KOBİ'lerin karar alma süreçlerine bağlı. Aslında yıllık yüzde 22'lik faiz de çok fazla ama piyasa ile karşılaştırıldığında elbette çok düşük. O yüzden şunu çok ön görmüyorum: bu faizle alınan kredi ile yatırım yapılması kısmı düşük kalacak. Bu kredi ile, 'hani iki üç ayı atlatsam düzeleceğiz' diyen KOBİ'ler rahata erecektir. İnsanlar eğer ki nispeten benzer oranlarda kredi almış ise de bu krediyi çok kullanmayacaktır. O yüzden ben bu sefer limite ulaşmayacağını düşünüyorum."

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kobi'ler Yatırımdan Çok Borçlara Yönelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.


Advertisement