Kocaeli Atıklardan ve Hes'den 30 Bin Hanelik Elektrik Üretildi Hd - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Atıklardan ve Hes'den 30 Bin Hanelik Elektrik Üretildi Hd

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, atıkların yakılmasıyla oluşan ısıdan, metan gazından, biyogazdan ve hidroelektrik santralinden, rüzgar enerji santrallerinden 2017 yılında 80 milyon kilowatlık enerji ürettiklerini belirterek,...

07.03.2018 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, atıkların yakılmasıyla oluşan ısıdan, metan gazından, biyogazdan ve hidroelektrik santralinden, rüzgar enerji santrallerinden 2017 yılında 80 milyon kilowatlık enerji ürettiklerini belirterek, Yaklaşık 25-30 bin hanelik bir enerji ortaya çıkarıyoruz. Bu da yaklaşık yüz bin nüfus eder dedi.

İzmit Solaklar Köyü'nde 1997 yılında faaliyete geçen İZAYDAŞ, Kocaeli başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Sakarya ve çevre illerdeki sanayi ve klinik atıkları yüksek dereceli fırınlarda yakıyor. 1997 yılından itibaren tesisin faaliyette olduğunu söyleyen İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Yakma tesisimizden, başından beri enerji üretimi yapıyoruz. Tehlikeli atıkların yakılmasıyla oluşan ısıdan enerji üretiyoruz. Birinci kaynağımız bu. İkinci kaynağımız evsel atıkları depoladığımız zaman organiklerin çürümesinden oluşan metandan da, çöp gazından da enerji üretiyoruz. Üçüncü kaynağımız buradaki tesisteki Türkiye'nin ilk biyogaz tesislerinden bir tanesidir. Tesislerimiz içerisinde biyogazdan enerji üretiyoruz. Dördüncü bir kaynağımız Yuvacık Barajı arıtma tesisi sahasındaki kot farkından istifade ederek kanal tipi bir hidroelektrik santralimiz var. Rüzgar enerji santrallerimiz var. Bütün bu kaynakları bir araya topladığımızda 2017 yılında 80 milyon kw saat enerji ürettik. Bunu anlamak için şöyle bir ölçeklendirme yapabiliriz. Bizim ortalama evlerimiz yılda 2 bin 500- 3 bin civarında enerji tüketir. Haneye böldüğünüz zaman yaklaşık 25-30 bin hanelik bir enerji ortaya çıkarıyoruz. Bu da yaklaşık yüz bin nüfus eder. Şöyle söyleyebiliriz, 80 milyon kw saat enerji ürettik ve bu da yüz bin nüfuslu bir yerin evsel enerji tüketimine karşılık gelmektedir ve tamamı yenilenebilir kaynaklardandır üretilmektedir dedi.

YILDA 700 BİN TON ATIK BERTERAF EDİLİYOR

Muhammet Saraç birçok atık türünün bertaraf edildiğini belirterek, Tabi ki bir atık tesisiyiz. Öncelikle evsel atıkları bertaraf ediyoruz. İlimizin nüfusu 1 milyon 883 bin. Bize günde bin 800 ton civarında evsel atık gelir. Evsel atık, sanayiden kaynaklanan tehlikeli atık, tıbbi atık, depolanan atık tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman 2017 yılında 700 bin ton civarında atık bizzat İZAYDAŞ üzerinden işlenmiştir ve bu atıkların çevreye zarar vermesi önlenmiştir artı enerji gibi değere dönüşmesi de sağlanmıştır. Yaklaşık 650 bin ton civarında sadece evsel atık geliyor, bunun dışında 40 bin ton civarında yakmaya atık geldi bir 50 bin ton civarında depolamaya atık geldi, 2 bin ton civarında tıbbi atık geldi. Bunların hepsini topladığımız zaman 700 bin tonu geçiyoruz. Bir yılda zararsız hale getirdiğimiz atıklar diye konuştu.

'DENİZ UÇAĞIYLA TÜM MARMARAYI KONTROL ALTINA ALACAĞIZ'

Deniz uçağıyla tüm Marmara'nın havadan kontrol edileceğini açıklayan Saraç, şöyle konuştu

Yıllardan beri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Körfezi'ne yatırımlar yapılıyor ve kontroller yapılıyor. Zaten Körfezi'nde kendini canlandırması bunu gösterdi. Bu anlamda bizim İZAYDAŞ olarak belediyemizin bize verdiği görevle, orada bir takım hizmetlerimiz var. Birinci hizmetimiz gelen gemilerin atıklarının alınıp bertaraf edilmesi işi. Bunu senelerdir yürütüyoruz. Onun dışında 4 tane deniz süpürgesi vasıtası ile deniz yüzeyini süpürüyoruz Belediyemizin verdiği görevle. Üçüncü bir hizmetimiz de denizde kirlenmeleri önlemek için bir uçak temin ettik, bu uçakla İzmit Körfezi başta olmak üzere bütün Marmara Denizi'nin kirliliğinin kontrolü hizmeti verilecek. Bu da başkanımızın bize verdiği görev ve talimatlar doğrultusunda yapıldı. Sadece körfezin temiz tutulmasıyla kalmıyor. Bütün Marmara'yı kontrol altında tutmak başkanımızın inisiyatifi ile oluşturulmuş bir proje ve biz de o projeyi fiili olarak yürütüyor olacağız. Zaman zaman deniz kazaları oluyor, geçen yıllarda bir fue oil sızıntısı oldu. Bu gibi durumlarda denize acil müdahale yetkisi için hazırlık yapıyoruz biz şu anda. Bunun için teknik ve yasal donanımlar gerekiyor. Deniz kirliliğiyle ilgili kazalara anında müdahale için, deniz kirliliğine müdahale yetkisi alacağız. Şu anda onun altyapısını hazırlıyoruz. Dolayısıyla denizle ilgili oldukça iyi hizmetlerimiz var

Kocaeli Atıklardan ve Hes\'den 30 Bin Hanelik Elektrik Üretildi Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Atıklardan ve Hes'den 30 Bin Hanelik Elektrik Üretildi Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement