Kocaeli'de 180 Kilometrelik Antik Yol Tespit Edildi" - Son Dakika
Kültür Sanat

Kocaeli'de 180 Kilometrelik Antik Yol Tespit Edildi"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, "Kocaeli ili ve ilçeleri arkeolojik yüzey araştırmaları çerçevesinde şu ana kadar toplamda 180 kilometrelik antik yol harita üzerine işlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edilmiş ve bu yolların...

10.03.2018 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, "Kocaeli ili ve ilçeleri arkeolojik yüzey araştırmaları çerçevesinde şu ana kadar toplamda 180 kilometrelik antik yol harita üzerine işlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edilmiş ve bu yolların geçtiği birçok yer sit alanı olarak teklif edilmiştir." dedi.

Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu'nda "Kocaeli Tarihi Coğrafyasına Kocaeli Yüzey Araştırmalarının Katkısı" başlıklı tebliğ sunan Ross, KOÜ Arkeoloji Bölümü ve üniversitenin ilgili birimlerinin katkılarıyla 2005 yılından beri "Kocaeli İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları" çalışması yürütüldüğünü söyledi.

Kocaeli'nin konumu itibarıyla dünyada ender bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Ross, kentin Avrupa ve Asya arasındaki ana yol güzergahını deniz aşırı ülkelere ulaştıran İzmit Körfezi'nde konumlanmış güvenli limanıyla hem antik hem de modern dünyada nadir bir örnek olduğunu kaydetti.

Ross, 2005'ten beri yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarının, bölgenin paleocoğrafyası ve özellikle ilk çağ coğrafyası hakkında birçok yeni bulgu ve buluntu ortaya çıkardığını dile getirerek, "Merkezimizde antik Nikomedia var. Antik Nikomedia Anadolu'nun tek Doğu Roma başkenti. Stratejik olarak Türkiye topraklarının üzerinde boğazlar ve Kilikya kapıları ne kadar önemliyse bir antik kent olarak da coğrafi konumu nedeniyle bence Türkiye'deki bir numaralı antik kenttir çünkü antik dünyanın en güvenli limanı, Büyük Roma İmparatorluğu'nun en güvenli limanı." diye konuştu.

Türk Donanmasının İzmit Körfezi'nde konuşlandığı düşünüldüğünde antik kentin bugün hala önemini sürdürdüğünün görüleceğini vurgulayan Ross, yaptıkları arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında bölgenin prehistorik dönemlerden beri kesintisiz bir ilgi gördüğünü tespit ettiklerini vurguladı.

Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, 2005-2017 dönemini kapsayan arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında elde ettikleri bulgu ve buluntulara ilişkin bilgi vererek, "Prehistorik dönemlere ait elimizde somut olarak 157 veri var. 41 yerleşim yeri, 25 nekropol, 81 tümülüs, çoğu Roma dönemine ait 6 taş ocağı, 7 işlik ve atölye, 15 kilise, bin 555 mimari parça, yaklaşık 10 bin seramik parça, 46 sikke, 17 heykeltraşlık eseri, 79 metal eser kaydettik." ifadelerini kullandı.

"En büyük tahripçi defineciler"

Avrupa'ya giden ana yol güzergahında yer aldığı için prehistorik dönemin Nikomedia için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ross, "İnsanoğlu'nun Asya'dan Avrupa'ya seyahati sırasında bıraktığı ve milattan önce 30000 ile 5500 yılları arasında oluştuğunu düşündüğümüz izlerini bulduk. Yine, milattan önce 450000'lere tarihlendirilen eserler bulundu." şeklinde konuştu.

Ross, Avrupa ile Asya arasındaki hem askeri hem ticari bütün yolların Nikomedia'dan geçtiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İnsanın kullanımında olan her türlü yolların burada olduğunu düşünürsek, yollar açısından da çok önemli. Bu yollar vadi ve derelerden geçerken köprüler olmak zorunda ve o yollar üzerinde köprülerin en erkenini milattan sonra 1. yüzyıla tarihlendirebileceğimiz şekilde yollar üzerinde bulduk. Kocaeli ili ve ilçeleri arkeolojik yüzey araştırmaları çerçevesinde şu ana kadar toplamda 180 kilometrelik antik yol harita üzerine işlenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'na rapor edilmiş ve bu yolların geçtiği birçok yer sit alanı olarak teklif edilmiştir."

Söz konusu yollar üzerinde aralarında Roma döneminden kalma olanların da yer aldığı 15'in üzerinde köprü bulduklarını aktaran Ross, bu köprülerin en büyük tahripçisinin defineciler olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Ross, Bronz Çağ'dan Osmanlı dönemine kadar tespit ettikleri yerleşim yerleri olduğunu vurgulayarak, "Sanayi bölgesi olan bir yerde yerleşim yeri bulmak oldukça zor ama daha çok köylerde elimizdeki veriler bizi güzel sonuçlara yönlendirebiliyor. Elimizde milattan önce 2. yüzyıla, milattan sonra da 2. ve 3. yüzyıla tarihlendirebileceğimiz yerleşim yerleri var. Bunlar çok önemli." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kocaeli'de 180 Kilometrelik Antik Yol Tespit Edildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

  • Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi
    16:49 Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi

    Samsun'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Atatürk Resimleri Sergisi'nde, Atatürk'ün hayatına dair 68 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi'nde 23 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi
    16:39 Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Antep İşi Nakışı'nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapılıyor.

  • Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    16:34 Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Filografi sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan 'Mühür' sergisi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda sanatseverlerle buluştu. Sergide, geleneksel ve modern eserlerin yer aldığı belirtilirken, serginin 30 Nisan'a kadar açık olacağı ifade edildi.

  • Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı
    16:14 Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı

    Erzurum'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yakutiye Medresesi önünde asırlık yöresel lezzetler tanıtıldı. Vatandaşlara demir tatlısı, kadayıf dolması ve ayran aşı ikram edildi. Turizm Haftası'nın önemine değinen TÜRSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, turizmin bacasız fabrika olduğunu vurguladı. Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımıyla turizm potansiyelinin arttığı belirtildi.


Advertisement