Kocaeli Müzelerine Kavuşuyor -Müze Müdürü Özbay: "Restore Edilen Tarihi Gar Binası ile Çevre Düzenlemesi Yapılan Yaklaşık 9 Dönümlük Alan Önümüzdeki Yılın Ortalarından İtibaren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Olarak Hizmete Açılacak" - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Müzelerine Kavuşuyor -Müze Müdürü Özbay: "Restore Edilen Tarihi Gar Binası ile Çevre Düzenlemesi Yapılan Yaklaşık 9 Dönümlük Alan Önümüzdeki Yılın Ortalarından İtibaren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Olarak Hizmete Açılacak"

Tahir Turan Eroğlu - Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, Kocaeli'nde Restore Edilen Tarihi Gar Binası ile Çevre Düzenlemesi Yapılan Yaklaşık 9 Dönümlük Alanın Önümüzdeki Yılın Ortalarından İtibaren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Olarak Hizmete Açılacağını Bildirdi.

03.11.2006 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tahir Turan Eroğlu - Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, Kocaeli'nde restore edilen tarihi Gar Binası ile çevre düzenlemesi yapılan yaklaşık 9 dönümlük alanın önümüzdeki yılın ortalarından itibaren arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmete açılacağını bildirdi.

Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gar Binası ve çevresinde yaklaşık beş aydır devam eden eser temizliği, tümlemesi ve restorasyon çalışmalarını önümüzdeki aylarda tamamlayarak, arkeoloji ve etnografya müzesini mayıs ayında kutlanacak Müzeler Haftası'nda teşhire açmayı hedeflediklerini belirtti.

Özbay, ''Restore edilen tarihi Gar Binası ile çevre düzenlemesi yapılan yaklaşık 9 dönümlük alan önümüzdeki yılın ortalarından itibaren arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmete açılacak'' dedi.

Çalışmaların bahçe düzenlemeleriyle devam ettiğini, bahçede yaklaşık 250 parça eserin teşhirinin yapılacağını ifade eden Özbay, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni ''Marmara Bölgesinde İstanbul Arkeoloji Müzesinden sonra tek örnek'' olarak nitelendirdi.

Özbay, şunları söyledi:

''Müzede yaklaşık 2 bin eserin teşhiri yapılacak. Helenistik dönem, Erken Roma, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri ile azınlıklardan kalma eserlerin yer alacağı müzemizde steller, mezar taşları, sütunlar, lahitler, mezar odaları, çeşmeler, tuğralar, başlar, büstler, yazıtlar ve kitabeler bulunacak.''

-MÜZELER DEPO OLDU-

Özbay, önceleri Abdülaziz'in Av Köşkü ve Saatçi Ali Efendi Konağı'nın müze olarak kullanıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Av Köşkü, 1967 yılından itibaren arkeoloji müzesi olarak kullanılırken, Saatçi Ali Efendi Konağı da etnografya müzesi olarak kullanılmış. Av Köşkü'nde restorasyon ihtiyacı duyulmuş ve köşk 1992 yılında boşaltılmış. Eserlerin bir kısmı Saatçi Ali Efendi Konağı'nda muhafaza edilirken, bir kısmı 1997 yılında Kocaeli Fuar alanına taşınmış. Saatçi Ali Efendi Konağı 2001 yılında soyulmasının ardından Kültür Bakanlığı'nca ziyarete kapatılmış ve Kocaeli müzeleri bu tarihten itibaren depo görevi görmekten öteye gidememiş.''

-MÜZELER GÖRSEL KÜTÜPHANELERDİR-

''Müzeler görsel kütüphanelerdir'' diyen Özbay, ''Müzeler, kültür dağarcığının gelişmesi için büyük önem taşımaktadır. Geçmişi geleceğe bağlayan köprülerdir. Kocaeli, Nikomedya döneminde dördüncü büyük kent olmasına rağmen eserleri ve yapıtları bu güne kadar gerektiği gibi teşhir edilememiş'' diye konuştu.

Özbay, İstanbul dışında küçük saray özelliği taşıyan Abdülaziz'in Av Köşkü'nün restorasyonunu ve dizaynını aslına uygun olarak yaptıklarını, burayı da Saray Müze olarak teşhire açacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kocaeli Müzelerine Kavuşuyor -Müze Müdürü Özbay: 'Restore Edilen Tarihi Gar Binası ile Çevre Düzenlemesi Yapılan Yaklaşık 9 Dönümlük Alan Önümüzdeki Yılın Ortalarından İtibaren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Olarak Hizmete Açılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement