Kocaeli1atatürk'ün İzmit Toplantısı'nın 92'nci Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli1atatürk'ün İzmit Toplantısı'nın 92'nci Yıl Dönümü Kutlandı

Kocaeli1atatürk\'ün İzmit Toplantısı\'nın 92\'nci Yıl Dönümü Kutlandı

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyetin ilanından önce 16 Ocak 1923'te dönemin gazeteci ve yazarlarıyla İzmit'te gerçekleştirdiği, Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini paylaştığı tarihi basın toplantısının 92. yıldönümü, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin organize ettiği etkinlikle kutlandı.

16.01.2015 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyetin ilanından önce 16 Ocak 1923'te dönemin gazeteci ve yazarlarıyla İzmit'te gerçekleştirdiği, Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini paylaştığı tarihi basın toplantısının 92. yıldönümü, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin organize ettiği etkinlikle kutlandı. 'Basın Onur Günü' adı altındaki etkinliğe Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, bazı milletvekilleri ve birçok gazeteci ve yazar da katıldı.

Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Basın Konseyi eski başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, Ak Parti Kocaeli milletvekili Zeki Aygün, CHP milletvekilleri Mehmet Hilal Kaplan, Hurşit Güneş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, ilçe belediye başkanları, İstanbul ve Kocaeli'den birçok gazeteci ve yazar ile diğer davetliler katıldı.

CUMHURİYET FİKRİNİ İLK KEZ AÇIKLADI

Osmanlı'nın İstanbul dışındaki tek sarayı olan, 'Abdülaziz'in Av Köşkü' olarak da bilinen İzmit'teki Kasr-ı Hümayun'da bundan 92 yıl önce gerçekleştirilen, Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini ilk kez gazetecilere açıkladığı bu tarihi basın toplantısının yıldönümü 1989 yılından bu yana Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nce 'Basın Onur Günü' adı altında kutlanıyor. Cumhuriyet fikrini oluşturulduktan sonra bunu 16 Ocak 1923 tarihindeki bu toplantıda dönemin gazeteci ve yazarlarıyla paylaşmak ve onlardan gelecek olumlu veya olumsuz tepkileri almak isteyen Mustafa Kemal, trenle İzmit'e gelirken 14 Ocak'ta Eskişehir'de Garı'nda telgrafla annesi Zübeyde Hanım'ın vefatını öğrenmesine rağmen, Cumhuriyetin temellerinin atılması açısından çok önem verdiği İzmit toplantısını ertelememişti.

O DÖNEMİN EN TANINMIŞ GAZETECİLERİ

Ankara Hükümeti'nin İstanbul'daki temsilcisi Dr. Adnan Bey'in (Adıvar) ulaşım ve organizasyonunda görevlendirildiği bu toplantıya Tevhid-i Efkar'ın başyazarı Velit Ebüzziya, Vakit'in başyazarı Ahmet Emin (Yalman), Akşam'ın başyazarı Falih Rıfkı (Atay), İleri'nin başyazarı Suphi Nuri (İleri), İkdam'ın başyazarı Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) ve Tanin'in başyazarı İsmail Müştak (Mayakon), Adnan Adıvar başkanlığında, İstanbul'dan toplu olarak İzmit'e geldi. Kafilede Adnan Adıvar'ın eşi Halide Edib Adıvar, Kızılay Başkanı Hamit Bey de yer alırken, bu önemli toplantıya İleri gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı (Kılıçoğlu) Bey de katılmıştı.

O GÜN CANLANDIRILDI

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve yönetim kurulu üyelerinin girişimleri ile gerçekleştirilen bugünkü Basın Onur Günü kutlamaları, sabah Tren Garı'nda başladı. Basın mensupları daha sonra Atatürk Heykeli'ne kadar yürüdü. Çelenk bırakılması ve bir dakikalık saygı duruşundan sonra, Kasr-ı Humayun'da, Atatürk'ün benzeri Göksel Kaya'nın da katılımıyla, o tarihi basın toplantısı günümüz gazetecileri tarafından yeniden canlandırıldı.

'CUMHURİYET FİKRİ HAYATA GEÇİRİLDİ'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık törende yaptığı konuşmada, "İlk defa İzmit'te açıkça paylaşılan Cumhuriyet fikri daha sonra ilk defa hızlı bir şekilde hayata geçti. Cumhuriyetimiz ilan edildikten sonra düşe kalkarak da olsa çok önemli birikim ve tecrübeyi kazandık. Zaman zaman ağır bedeller ödedik. Bugün artık Türkiye Cumhuriyetiyle taçlandırmış emin adımlarla yoluna devam etmektedir" dedi.

'TOPLANTI CUMHURİYET TEMEL TAŞINI OLUŞTURDU'

İzmit'te yapılan toplantıyla Cumhuriyet'in temel taşının oluşturulduğunu söyleyen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da, "92 yıl evvel Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada gazetecilerle beraber oldu ve önündeki yol haritasını savunarak anlattı. Bu açıdan gerçekten 16-17 Ocak günleri burada yapılan basın toplantısı Cumhuriyetimizin temel taşlarından birisini oluşturdu. O açıdan Kocaeliler olarak bu toplantıya ev sahipliği yaptığınız için ne kadar sevinç duysanız az. Ben de burada sizlerle beraber olduğumuz için onur duydum" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ise konuşmasında, Atatürk'ün Cumhuriyetin kurulacağını ve ilelebet yaşayacağını burada açıkladığını belirterek, "Cumhuriyet, ilanından bugüne çağdaş demokratik ve laiklik açısından güvencemiz oldu. Cumhuriyet ile kim alay etmek istiyorsa, kim küçük görmek istiyorsa Mustafa kemal Atatürk'ün çizdiği yolu kim karalıyor ve kötülüyorsa biliniz ki o çarpılır. Bu cumhuriyeti korumak bizlerin borcudur. Atatürk'ün yolu kutsaldır ve bu vatan bizlere emanet edilmiştir" dedi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti başkanı Çekin Gürol'un da birer konuşma yaptığı törende, daha sonra eski başkanlardan Kazım Ertek adına düzenlenen yarışmada dereceye giren gazetecilere ödülleri dağıtıldı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli1atatürk'ün İzmit Toplantısı'nın 92'nci Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparak güzel havanın tadını çıkardı. Geminin akşam saatlerinde ise Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.


Advertisement