Kocamaz: "5 Binlik Planlarla İlgili Gizli Bir Güç Tarafından Engelleme Var" - Son Dakika
Yerel

Kocamaz: "5 Binlik Planlarla İlgili Gizli Bir Güç Tarafından Engelleme Var"

Kocamaz: "5 Binlik Planlarla İlgili Gizli Bir Güç Tarafından Engelleme Var"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, merkez ilçelerin 1/5 binlik nazım imar planlarının çıkması konusunda engellemelerle karşılaştıklarını belirterek, DSİ’yi suçladı.

12.06.2017 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, merkez ilçelerin 1/5 binlik nazım imar planlarının çıkması konusunda engellemelerle karşılaştıklarını belirterek, DSİ'yi suçladı. Kocamaz, "Bizden istenen taahhüdü kabul ettiğimiz halde gizli bir güç maalesef bu işin yapılmaması için özel gayret gösteriyor. Israrla engelleme var. Bu şehre gönül veren herkesi, özellikle de iktidar kanadını göreve davet ediyorum" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Haziran Ayı Toplantısı'nın birinci birleşimi, Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Mecliste, 32'si idare teklifi, 21'i komisyon raporu, 7'si gündem dışı olmak üzere 60 madde görüşüldü. Meclis toplantısına, Tarsus'ta yapılması düşünülen İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) ve fuar alanı, bir türlü çıkarılamayan 1/5 binlik planlar ile TOKİ'nin merkez Mezitli ilçesi Tece sahilinde yapmayı planladığı binalarla ilgili tartışmalar damga vurdu.

Meclis'te fuar tartışması

Toplantıda, Tarsus'un Yunusoğlu Mahallesi'ndeki iki taşınmazın İŞGEM veya fuar alanı olarak düzenlenmek üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına ilişkin komisyon raporu, meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Mersin-Adana karayolu güzergahında bulunan 74 bin metrekare ve 82 bin metrekare alana sahip iki taşınmazın satın alınmasının 70-80 milyon lira gibi çok yüksek kamulaştırma bedelini beraberinde getireceğini, ayrıca Mersin'de bir fuar alanı olduğunu gerekçe gösteren AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya, komisyonların oy birliğiyle kabul ettiği rapora AK Parti Grubu olarak karşı olduklarını söyledi.

"Çukurova çanağında tek bir fuar alanı olmalı"

Bunun üzerine konuşan Başkan Kocamaz, belediyenin her kuruşunun harcanması konusunda çok daha fazla hassas olduklarını vurguladı. Merkez Yenişehir ilçesinde bir fuar alanı olduğunu, ancak yılda 4-5 fuar açıldığını belirten Kocamaz, "Adana'da da bir fuar alanı var. Orada da senede 7-8 tane fuar oluyor. Aslında Çukurova çanağında tek bir fuar alanı olması ve Adana'ya da Mersin'e de hitap etmesi lazım. Bu fuarları Adana ile Mersin'in ortak yürütmesi lazım. Her zaman böyle bir yer denk gelmez. Allah kimsenin başına vermesin, orası memleket ekonomisine çok büyük katkılar sağlarken, bugün atıl vaziyette. Bu alanın bir kısmı Vakıflar Bankası'na, bir kısmı da TMSF'ye geçmiş. Bu alanın en önemli özelliği, yeni havaalanına yakın, otoban bağlantısına da çok yakın olması. Dolayısıyla oraya tarla alınsa daha uygun olur mantığıyla değil, burada hazır bir tesis var, o tesisin maliyetini de göz önüne almamız lazım" diye konuştu.

"Burayı birilerine rant sağlamak için değil, gerekirse belediyemize rant sağlamak için değerlendiriyoruz"

Yerlikaya'nın, 70-80 milyon lira kamulaştırma bedeli olacağı öngörüsüne de karşı çıkan Kocamaz, "Biz burayı kamulaştırdığımızda göreceksiniz ki, o söylediğiniz rakamın yarısını bile tutmayacak. Biz belediyenin her kör kuruşunun peşinden koşarken burayı birilerine rant sağlamak için değil, gerekirse belediyemize rant sağlamak için değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞGEM'leri çok önemsediklerini dile getiren Kocamaz, buraların sanayiciler, işadamları için kuluçka merkezi olduğunu kaydetti. "Bizim bu tür yerlerin sayısını artırmamız lazım" diyen Kocamaz, şöyle devam etti: "Geldiğim günden beri Mersin'de, Erdemli'de böyle yerler arıyorum. Böyle yerleri bulursak, insanlara işadamı olabilmesi için bir mekan oluşturalım. Ama burada öncelikli düşüncemiz, fuar alanı yapmak, o olmadığı takdirde İŞGEM yapmak."

CHP'li Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise Adana'da da Mersin'de de birer fuar merkezi olduğunu, Yenişehir Fuar Merkezi'nde yılda 10 fuar yapılması konusunda sözleşmeleri olduğunu anlattı. Yenişehir Fuar Merkezi'nde geçmişte görkemli fuarlar düzenlendiğini, ancak daha sonra siyasi olarak bazı grupların buranın çalışmaması için ellerinden geleni yapmaya başladıklarını dile getiren Genç, fuarı büyütme olanakları olduğunu, çelik yapı olarak 6 ay içinde iki hol daha kazandırabileceklerini kaydetti. Böyle bir olanak varken, Mersin ve Adana arasında Tarsus'a bir fuar alanı yapmanın doğru olmadığını ifade eden Genç, "Önce Mersin fuarını güçlendirelim. Şu anda yapılan, bir ihtiyaçtan doğmuyor. Fuar alanını artırarak, fuar enflasyonu yaratarak başarı sağlamak mümkün değil. Mevcut bir fuar alanı var ve şu anda işliyor. Büyükşehir ve özellikle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası desteğini verirse gerçekten başarılı olur. İŞGEM için yer arıyorsanız, biz değerlendirelim ve bölgemizde bulduğumuz bir yeri bedelsiz olarak size verelim. Buna hazırız" şeklinde konuştu.

Kocamaz ise boş arsa değil, bina aradıklarını belirterek, Mersin'de iş geliştirme merkezleri kurmak istediklerini vurguladı. Meclis üyelerine, Tarsus İŞGEM'i görmeleri önerisinde bulunan Kocamaz, " Türkiye'de 17 tane İş Geliştirme Merkezi yapıldı. Tek örnek Tarsus örneği, 11 tanesi ilgisizlikten, belediyelerin duyarsızlığından kapandı. Şu anda Tarsus İŞGEM'de bin 200 kişinin istihdam ediliyor, hatta artık ihracat yapılıyor" şeklinde konuştu.

Kocamaz'dan Başkan Tarhan'a destek

Toplantının bitiminde söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise TOKİ'nin, Tece bölgesinde denize sıfır bir alanda hazineye ait 70 dönümlük spor ve park alanının konuta açılacağına yönelik kendilerine yazı geldiğini anlattı. Buna karşı olduklarını geçen hafta kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatan Tarhan, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin ve meclis üyeleri ile tüm kamuoyundan kendilerine destek olmalarını istedi.

Başkan Kocamaz, bunun üzerine bu tür emrivakilere karşı olduklarını her zaman dile getirdiklerini söyledi. TOKİ yasasında TOKİ'ye çok büyük yetkiler verildiğine işaret eden Kocamaz, şunları söyledi: "Bu yasaya göre, TOKİ isterse şehrin merkezine isteğini yapabilir. Aslında bu yasaya topyekun Türkiye'nin karşı çıkması lazım. TOKİ'yi sadece kentsel dönüşüm olarak değerlendirmek gerekir. Deniz kenarında binalar yapılıp üst gelir düzeyindeki insanlara satılmasına kökünden karşıyım. Bu konuda bize düşen bir görev olursa gerekirse bir meclis kararı da alarak, bunu yetkililere ulaştırabiliriz."

"5 binlik planlarla ilgili gizli bir güç tarafından engelleme var"

Meclis Üyesi Mustafa Güler'in, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından hala 5 binlik planların meclise gelmediğini, kentin plansız kaldığını söylemesi üzerine de konuşan Kocamaz, bu konuda engellendiklerinin altını çizdi. 1/100.000'lik plana askı süresinde itirazlar olduğunu belirten Kocamaz, bu itirazlarla ilgili görüşlerini Bakanlığa bildirdiklerini kaydetti. 5 binlik planları da zaman kaybetmemek için paralel yürüttüklerini anımsatan Kocamaz, "O da mecliste görüşülme aşamasına kadar geldi ama bazı kurumlardan bir türkü yazı alamıyoruz. Bunun başında da Devlet Su İşleri (DSİ) geliyor. Yenişehir Belediyesi'nin en yoğun inşaatların yapıldığı bölgeler halen DSİ haritasında sulak alanlar görünüyor. Oralarla ilgili dahi biz DSİ'den yazı alamıyoruz" diye konuştu.

"İktidar kanadını göreve davet ediyorum"

DSİ'nin, burada yaptığı yatırımların ve deplase masraflarının tamamını belediyenin kabul etmesini istediğini aktaran Kocamaz, bu taahhüdü verdikleri halde DSİ'nin önlerini açmadığını söyledi. Kocamaz, "Israrla anlaşılmayan bir bürokrat mantığıyla bu deplase yapılacak yerlerin fiyatlarının belirlenmesi gerektiğini ve belirlenmesinin de çok büyük zaman alacağını söylüyorlar. Bizim beklemeye tahammülümüz yok ki. Kaldı ki, 10 sene, 20 sene sonra imara açılacak bir yerin deplase maliyetini bu günden belirleme şansınız var mı? Ama gizli bir güç maalesef bu işin yapılmaması için özel gayret gösteriyor. Benim gibi düşünseler şimdiye kadar 100 defa bu işler olurdu. Biz taahhüt ettikten, 'bunları biz karşılayacağız' dedikten sonra 1 lira olur, 5 lira olur, bu belediyenin göze alacağı bir durum, DSİ'yi ilgilendiren bir durum değil ki. Ama ısrarla böyle bir engelleme var. Bu konuda da bu şehre gönül veren herkesi, özellikle de iktidar kanadını göreve davet ediyorum" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kocamaz: '5 Binlik Planlarla İlgili Gizli Bir Güç Tarafından Engelleme Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement