Kocaoğlu: İzmir'i Kimse Geri Çekemez - Son Dakika
Güncel

Kocaoğlu: İzmir'i Kimse Geri Çekemez

Kocaoğlu: İzmir\'i Kimse Geri Çekemez

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, önü açılan İzmir'in yükselişinin durdurulamayacağını belirterek "Mütevazı olmaya gerek yok" dedi.

15.01.2013 15:11  Güncelleme: 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önü açılan İzmir'in yükselişinin durdurulamayacağını belirterek, "Mütevazı olmaya gerek yok. Çünkü İzmir'de kimse sözden başka bir iş yapmadı. Bundan sonra kimsenin geriye çekmeye gücü yetmez. Ben bile olsam yetmeyecektir" dedi. Kocaoğlu, yatırımcıları İzmir'e yatırım yapmaya çağırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi' Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, bakanlık ve belediye yetkilileri ile çok sayıda sektör temsilcisi toplantıya katıldı.

'GERİYE ÇEKMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ'

Konuşmasında İzmir'in 2011 yılında Dünya'da en çok büyüyen 4'üncü büyük metropol şehri olduğunu belirten Kocaoğlu şunları söyledi:

"Biz 11 kilometre metro aldık, 96 kilometreyi tamamladık. Toplam 35 kilometrelik hat üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. Metro ve raylı sistem hatları hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Kent içindeki sanayi bölgelerine ulaşımı kolaylaştırıyoruz. İzmir, kim isterse istesin, kim ne düşünürse düşünsün, yaklaşık 30 yıllık durağanlık toprağını üzerinden atmıştır. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde yaptı. Mütevazı olmaya gerek yok. Çünkü İzmir'de sözden başka kimse bir iş yapmadı. Bundan sonra kimsenin geriye çekmeye gücü ben bile olsam yetmeyecektir."

Ege Bölgesi'nin beyni, finansı, yetişmiş insan gücünün İzmir'de olduğunu belirten

'İZMİR HEP VEREN OLDU'

Kocaoğlu, her ne kadar çeşitli teşviklerle bu bastırılmaya başlansa da, kentin başarısını devam ettirdiğini söyledi. İzmir'in, aldığının dört mislini merkezi bütçeye vergi olarak verdiğini kaydeden Kocaoğlu, "İzmir köy denildiği zaman bile 5 TL vergi verip 1 TL alan kenttir. Hep veren olmuştur. Bu durum, İzmir esnafının, tacirinin, sanayicisinin vergiyi ödeme bilincinden ve ahlakından kaynaklanıyor" diye konuştu.

TEŞVİK ADALETSİZLİĞİ

Belediye'nin icraatlarından örnekler veren Kocaoğlu, kentin en önemli sorunlarından biri olan teşvik adaletsizliğini de gündeme getirdi. Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir bir sanayi kenti. İzmir'de 10 tane aktif OSB ve sanayi bölgesi var. Sanayimizin başında engel var. Bir lobi var. Biz, kentimizden 30 kilometre uzakta olan Manisa ile aramızda teşvik problemi yaşıyoruz. İnsanlarımız, yetişkin insanlar, iş gücü sabahleyin Manisa'ya gidip akşam da geliyor. Bu teşvik meselesi sorun yaratıyor. Teşvik adaletsizliği var. İzmir'in OSB'leri belli bir seviyeye gelene kadar teşvikler eşitlenmelidir. Yapılan altyapı yatırımları çürümektedir. OSB'lerin dolması gerekiyor. Bunu bıkmadan dile getiriyoruz. Başbakan'a da anlattık."

İZMİR'DE GAYRİMENKUL ALAN KAZANACAK

İzmir'de gayrimenkul fiyatlarının çok düşük olduğunu, bunun nedeninin kentin hızlı büyüme trendine ulaşamaması olduğunu belirten Kocaoğlu şöyle konuştu:

"Şu anda yatırım yapanlar misli misli alacak. Konut, rezidans, sanayi kuruluşu, tarihi yatırım yapabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın bunların değeri en az 4- 5 misli artacaktır. Niye artacak? Kentin kent dönüşümü yapılabilmesi, kalkınabilmesi için insanlarıyla birlikte kalkınması gerekir. Bir çalışma olmalı ki insanlar konut talep etsin. Bugün İzmir'deki gayrimenkul fiyatı yarın bulunamayacak durumdadır. Tren kaçmış olacak. Treni kaçıranlar 'vah, tüh, alsaydım' diyecek."

YATIRIM ÇAĞRISI

Başkan Kocaoğlu, yatırımcıların Yeni Kent Merkezi, İnciraltı, Yarımada gibi bölgelerde farklı alanlarda yatırım yapabileceklerini belirterek, "Bütün yatırımcıları ister konut, ister otel, ister sanayi ne olursa olsun yatırım yapmaya çağırıyorum. Sadece kent değil gelecek kişiler de kazanacaktır. Biz buna öncülük yapıyoruz. Bundan sonra da destek vereceğimizi taahhüt ediyorum" dedi.

7.5 MİLYON KONUT İHTİYACI

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya ise, gayrimenkul sektörünün ekonomi içinde çok önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Gökkaya, "2023 vizyonu raporuna göre Türkiye'de 7.5 milyon adet konut ihtiyacı görünüyor. Konut kredilerinde de ciddi bir büyüme var" bilgisini verdi.

Açlış konuşmalarının ardından 'Ekonomik Değerlendirme' başlıklı oturum yapıldı. Doğan Media İnternational Başkanı Nuri Çolokoğlu'nun yönettiği oturumda Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve Vatan Gazetesi Ekonomi Müdürü Ercan İnan görüşlerini açıkladı.

ERÇEL: KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ EKONOMİYİ DE OLUMLU ETKİLER

Gazi Erçel, 2013 yılında IMF tarafındaN 2.7 olarak belirlenen Türkiye'in büyüme oranının 2013'de Yüzde 4 olacağının tahmin edildiğini söyledi. Enflasyonun da yüzde 6- 9 arasında olacağını tahmin edildiğini belirten Erçel, Türkiye ve dünyadaki olumlu, olumsuz gelişmelerin bu oranları etkileyebileceğini belirtti. Türkiye açısından son günlerde hızlanan PKK ve Kürt sorununu çözümün önemli bir öge olacağını belirten Erçel şöyle konuştu:

"Eğer ilerleme olur da sorunun çözümü için somut adımlar ortaya çıkarsa ekonomiyi olumlu etkiler. Suriye sorunuyla ilgili gelişmeler ve petrol fiyatları da ekonominin dengelerini belirlemede önemli rol oynayacaktır. 2013'teki büyümeye paralel olarak inşaat sektörünün de büyümesi bekleniyor. Faizler düşük kalacak. kredi konut faizleri düşecek. Talep artacak. 2013, 2012'den daha iyi bir yıl olacak."

Ercan İnan ise Türkiye'de 85 milyar TL konut kredisi kullanıldığını, ancak bu rakamın sanıldığı gibi yüksek değil, Avrupa'nın üçte biri olduğunu söyledi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da, İzmir'de teşvikle ilgili adaletsizliğin mutlaka giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aliağa OSB'de doluluk oranının yüzde 30 olduğunu, 10 kilometre ilerideki Manisa OSB'ye pek çok fabrikanın teşvik nedeniyle taşındığını belirtti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaoğlu: İzmir'i Kimse Geri Çekemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement