Köksal Toptan, etik ihlali hakkında konuştu: "Bu işin üstesinden geliriz" - Son Dakika
Güncel

Köksal Toptan, etik ihlali hakkında konuştu: "Bu işin üstesinden geliriz"

Köksal Toptan, etik ihlali hakkında konuştu: "Bu işin üstesinden geliriz"

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, İzmir'deki çalıştayda, "Yerel yöneticiler için yüzde 94 oranında etik ihlali vardır kanaati mevcut. Biz özellikle medya desteği ile bu işin üstesinden geliriz diye düşünüyoruz" dedi.

06.01.2020 14:51  Güncelleme: 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, İzmir'deki çalıştayda, "Yerel yöneticiler için yüzde 94 oranında etik ihlali vardır kanaati mevcut. Biz özellikle medya desteği ile bu işin üstesinden geliriz diye düşünüyoruz" dedi.

İzmir'de bir otelde "Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması için Teknik Destek Projesi" kapsamında düzenlenen çalıştay başladı. Çalıştaya İzmirli bazı belediye başkanlarının yanı sıra birçok yerel yönetici ve öğretim görevlisi katıldı.

Söz konusu çalıştayla ilgili olarak Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkan Vekili Selçuk Hondu, Kamu Görevlileri Etik Kurulundan; Asım Aykan, Ahmet Karayiğit ve Ahmet Demirok basın toplantısı düzenledi.

"Yerel yöneticiler için yüzde 94 oranında etik ihlali vardır kanaati mevcut"

Köksal Toptan, basın toplantısında, etik ihlaline değindi. Toptan, "Yerel yöneticiler için yüzde 94 oranında etik ihlali vardır kanaati mevcut. 'Bunlar düzelir mi, Türkiye etik kuralları uygulayan bir ülke olabilir mi?' sorusuna ise yüzde 44 'evet' demiş. Bu bizi heyecanlandırdı ve umutlandırdı. Demek ki bu kadar şikayetçi olunmasına rağmen, 'yüzde 94 oranında etik ihlali vardır' kanaatine rağmen, önemli bir kısım da bu düzelebilir kanaatinde. Biz özellikle medya desteği ile bu işin üstesinden geliriz diye düşünüyoruz. Dünyada sık sık önemli kavram değişiklikleri, önemli yeni yükselen değerler, özellikle genç kuşaklarda çok önemli etkiler bırakıyor. Bir zamanlar sivil itaatsizlik yeni bir kavram olarak dünyamıza girdi ve dalga dalga tüm dünyayı etkiledi. Şimdi de etik üzerine dünya yoğunlaştı. Gençler adalet kavramını çok öne çıkarmaya başladı. Dünyada ve Türkiye'de gençler arasında adalet kavramı ki ilkelerimizden biridir çok öne çıkmaktadır. Adil yönetim, adil davranış gibi. Sadece kendilerine değil, arkadaşlarına da adil davranılmasını isteyen bir kuşak geliyor. Biz yöneticilerin bunu çok iyi bilmeleri, medya çalışanlarının da bunu çok iyi işlemeleri, gündemden düşürmemeleri lazım. Bunları vatandaşlarımıza, yöneticilerimize anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

"Türkiye'de yapılması gereken şeyler var"

Kamu Görevlileri Etik Kurulu hakkında bilgilendirmede bulunan Köksal Toptan, "Etik Kurulu 11 kişiden meydana geliyor. Doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor. Kurul üyeleri, kendi istekleri dışında seçildikleri 4 yıl için görev yapıyorlar; onun dışında görevden alınmıyorlar. Devletin çeşitli birimlerini temsilen seçiliyorlar. Selçuk Hondu Danıştayı, Ahmet Demirok büyükelçileri, Eski Trabzon Belediye Başkanı Asım Aykan belediye başkanlarını, Ahmet Karayiğit Yargıtayı temsil ediyor. Odalar Birliğini temsilen bir arkadaşımız var, Sayıştay'ı temsilen valileri temsilen üye var. İdarenin hemen hemen tamamını temsil eden bir kurulla bize verilen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. 13 çalıştay düzenleniyor. Belediye başkanları ve yardımcıları katılıyor. Ruhsatlar, ihaleler, işe alımlar, kara delikler tespit ediliyor; bunlar yasal boşluklardan mı, kişisel tutumlardan mı, süreçlerde nerede tıkanmalar var, bunun tespiti yapılıyor. Sonra 5 tane de mevzuat çalıştayı yapılacak. Hibe şirketler üzerinden belediye hizmetlerinin belli şirketlere verilmesi gibi yeni tespitler yapıldı. 100'e yakın alan belirlendi. Bunlar kamuoyuna yansıtılacak, 7 tane de farkındalık çalıştayı olacak. Türkiye'de yapılması gereken şeyler var. Bir takım boşluklar ortaya çıkıyor. Dünyanın her yerinde insan, aynı insan. Bir takım boşluklar var. Bu çalışma, mevzuat boşluklarını önümüze getirecek; o önerilerimizi rapor kesinleştiğinde devleti yönetenlere vereceğiz" sözlerine yer verdi.

"İş adamları İzmir'e gelip mülk almaya başladığını söylediler"

Trabzon Belediyesi eski Başkanı ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi Asım Aykan de "Türkiye Belediyeler Birliği ile birlikte çalışıyoruz. 3 parametre var; biri Türkiye hızlı biçimde kırsaldan kentlere taşındı. Demografik yapıyı incelediğimizde bunu görüyoruz. Bu önemli bir yüktür ve bunu Avrupa'nın bir ülkesinde görmek çok zor. İkincisi; alt yapı yatırımlarını, batı bizden çok erken yaptı. Mesela; İzmir örneğinde anlatacak olursak İstanbul-İzmir otoyolunu daha yeni yaptık. İzmir için çok önemli bir olay. Nefes borusu gibi bir şey. İstanbul'daydım, oradaki iş adamları haftanın birkaç günü İzmir'e gelip mülk almaya başladığını söylediler; çünkü ulaşım kolaylaştı. Bu alt yapı hamlelerini batı bizden çok önce yaptı. İzmir örneğinde olduğu gibi yapılması gereken çok iş var. İstanbul'da başka kentlerde de böyle. Üç para yönetimi bir sanattır, önceliklerin çok iyi belirlenmesi lazım. Belediyelerin çok dağınık bir iş alanı sorumluluk alanı var. Başkanlarımızın biraz rüştüne kalmış bu. Bir sanatçıyı bir beldeye çağırıyorlar. Kanalizasyon kentin ortasında akıyor, kendisi de görüyor, 10 bin lira para toplamışlar. Herhalde iş adamlarından toplamışlar, parayı aldıktan sonra o sanatçı, parayı başkana iade ediyor. 'Kardeşim sizin kanalizasyon sokakta akıyor, ben bu parayı alamam, alın önce kanalizasyonu yapın' diyor. Bu yaşanmış bir olaydır. Burada biraz merkezi yönetimin de denetimine ihtiyaç var. Sadece yolsuzluk olarak bakmamak lazım. Büyük projeleri genelde merkezi yönetim yerelde yapıyor. Trabzon'a Kanuni Sultan Süleyman çevre yolu yapıyoruz. 3 milyar TL para harcanacak. Belediyenin bünyesinden kaç para ayırabilirdik? Belki 15-20 milyon. Bunu hesaplarsanız 200 senede biter ama karayolları bu yolu yapıyor. Bu da bir imkandır, merkezi bütçenin yüzde 12'sini yerel yatırımlarda kullanıyoruz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Köksal Toptan, etik ihlali hakkında konuştu: 'Bu işin üstesinden geliriz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi
    12:15 İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

    İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde Deniz Polisi tarafından düzenlenen operasyonda, 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube ekipleri, Beylikdüzü ilçesi Kavaklı sahilinde kaçak midye avcılarına yönelik bir dizi operasyon gerçekleştirdi. Polis, 60 çuval içinde 1,5 ton ağırlığında kaçak ve yasak bölgede midye ele geçirdi. Gözaltına alınan kaçak midye avcılarına para cezası kesildi ve ele geçirilen midyeler denize geri döküldü.

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi
    12:14 Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi

    Muş İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, kış boyunca sorumluluk sahalarındaki köy ve mezralarda çalışma yürüten karla mücadele ekipleri, vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşamaması için kilometrelerce yolu kardan temizledi. Ekipler, 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu temizleyerek karla mücadele çalışmasını tamamladı. Muş Valisi Avni Çakır, yapılan çalışmaları değerlendirerek, kış sezonunda yaklaşık 23 bin kilometre yolu kardan temizlediklerini belirtti ve mayıs sonunda altyapı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

  • Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu
    12:14 Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu

    Tekirdağ'da düzenlenen Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Afyonkarahisar'daki Taşoluk Fatih Ortaokulu öğrencileri takım halinde Türkiye Şampiyonu oldu. Bu büyük başarı, okul ve şehirde büyük bir gurur yaşattı. Sporcuların azmi ve disiplinli çalışmaları bu zaferde önemli bir rol oynadı. Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı
    12:13 Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ve Döşemealtı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte içki üretimi yapıldığı belirlenen bir depoya operasyon düzenledi. Operasyonda 3 ton etil alkol ele geçirildi ve 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Tokat'ta 4,7'lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı
    12:12 Tokat'ta 4,7'lik depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

    Tokat'ta yaşanan 4,7 ve 4,1 büyüklüğündeki depremlerin güvenlik kameralarına yansıyan yeni görüntüleri ortaya çıktı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Deprem nedeniyle herhangi can ve mal kaybı yaşanmadı.

  • Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına Serdar Topraktepe yönetiminde çıkacak
    12:12 Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına Serdar Topraktepe yönetiminde çıkacak

    Beşiktaş, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında MKE Ankaragücü'nü ağırlayacak. Teknik Direktör Fernando Santos ile yollarını ayıran siyah-beyazlılarda takımın başında Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe olacak. Beşiktaş, son 5 maçta galibiyet alamadı ve 4 oyuncu sarı kart ceza sınırında bulunuyor.

  • Yalova'da 15 yıl hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
    12:08 Yalova'da 15 yıl hapis cezası bulunan zanlı yakalandı

    Yalova'da jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, 4 ayrı suçtan toplamda 15 yıl 6 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.U. isimli zanlı yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, zanlının Dere Mahallesi'nde olduğu bilgisine ulaşarak operasyon düzenledi. Yakalanan zanlı, adli makamlara sevk edilmek üzere yasal işlemlere tabi tutuldu.

  • Elazığ Belediye Başkanlığı Koşusunu Hasoğlum Kazandı
    12:08 Elazığ Belediye Başkanlığı Koşusunu Hasoğlum Kazandı

    Elazığ Hipodromunda düzenlenen yılın en önemli mücadelelerinden biri olan Elazığ Belediye Başkanlığı koşusunu Hasoğlum isimli safkan at kazandı. Koşuda Hasoğlum, 1.50.51'lik bitiriş derecesiyle galibiyete ulaştı.


Advertisement