Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Afganistan'da 2014 Sonrasını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Afganistan'da 2014 Sonrasını Değerlendirdi

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Afganistan\'da 2014 Sonrasını Değerlendirdi

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), 2014 sonrasında Afganistan'da NATO varlığının sona ermesiyle ortaya çıkacak güvenlik sorunlarını değerlendirdi. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, 2014 sonrasına ilişkin olumsuz senaryolardan kaygılı olduklarını belirtirken, Rus temsilciler bölgedeki uyuşturucu üretimi ve dağıtımının neden olduğu tehlikeye dikkat çekti.

10.10.2013 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), 2014 sonrasında Afganistan'da NATO varlığının sona ermesiyle ortaya çıkacak güvenlik sorunlarını değerlendirdi. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, 2014 sonrasına ilişkin olumsuz senaryolardan kaygılı olduklarını belirtirken, Rus temsilciler bölgedeki uyuşturucu üretimi ve dağıtımının neden olduğu tehlikeye dikkat çekti.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) tarafından, Afganistan'da 2014 sonrasına ilişkin olası olumsuz gelişmelere karşı alınacak tedbirlerin değerlendirildiği bir uluslararası konferans düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Konutları'nda Konferans Salonu'ndaki konferansta konuşan Kırgızistan Dışişleri Bakanı Abdıldayev, ABD yönetiminin gelecek yıl Afganistan'da bulundurduğu askeri varlığının önemli kısmını çekeceğini, bu nedenle Kırgızistan'daki ABD Transit Sevkıyat Merkezi'ne ihtiyaç kalmayacağını ifade etti. Abdıldayev, dünya devletlerinin bu üssün kapatılmasını anlayışla karşılayacağını  düşündüklerini söyledi.

Afganistan'da ve Orta Asya'daki sorunların ortak olduğunu belirten Abduldayev, uluslararası koalisyon güçlerin 2014'te Afganistan'dan ayrılmasının ardından bu ülkeye ilişkin olumsuz senaryolardan kaygılı olduklarını belirtti.

KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Borduja da Afganistan'dan olası tehditlere karşı Örgüt'ün güç potansiyelini artırdıklarını, Afganistan'a sınırı bulunan Tacikistan'ın sınır güvenliğini güçlendirmesine yardımcı olacaklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Orta Asya Özel Temsilcisi ve BM'nin Orta Asya Bölge Merkezi Başkanı Miroslav Ença ise bölgenin ekonomik ve ticari olarak güçlenmesinin, Afganistan'a Orta Asya'dan enerji ihracatı, bölgede yeni demiryolların inşa edilmesi ve Afganistan'ın bölgedeki ülkelerle entegrasyonun sağlanması ile mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Rusya'nın Bişkek Büyükelçisi Andrey Krutko, konuşmasında, Afganistan'da son dönemde artan terör olaylarının ülkede 2014 sonrasında durumun ağırlaşacağını gösterdiğini söyledi. Krutko, Afganistan'da Taliban ile Özbekistan İslami Hareketi, İslam Cihad Birliği, Hizbut Tahrir, Ensar Cemaati ile bazı siyasi partilerin kollarının birlikte hareket ettiklerini savundu. Krutko, uyuşturucu üretimi ve dağıtımının, bölge ülkelerin istikrarına terör olaylarından daha fazla  tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Konferansın bitiminde kabul edilen sonuç bildirgesinde, uluslararası koalisyon güçlerinin ülkedeki güvenliğin sorumluluğunu Afgan güvenlik birliklerine devrinin kademeli ve düzenli olması gerektiği, Afganistan'ın içişlerine müdahale edilmesinden kaçınılması gerektiği kaydedildi.

Bildiride, Türkiye'nin öncülüğünde, Afganistan'ın güvenliği ve istikrarı için bölgesel işbirliğini güçlendirecek yeni güven artırıcı önlemlerin benimsendiği "Asya'nın Kalbi" denilen İstanbul sürecinin Afganistan ile diyalog ve işbirliğinin sağlanması konusunda önemli olduğu vurgulandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Afganistan'da 2014 Sonrasını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement