Köln'deki Cem Evi'nin Oruç Açma Programına Yoğun İlgi - Son Dakika
Güncel

Köln'deki Cem Evi'nin Oruç Açma Programına Yoğun İlgi

Köln\'deki Cem Evi\'nin Oruç Açma Programına Yoğun İlgi

Köln'deki Cem Evi'nin oruç açma programına yoğun ilgi Almanya'nın Köln kentinde, Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cem Evi'nin oruç açma programı büyük ilgi gördü.

19.10.2015 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Köln'deki Cem Evi'nin oruç açma programına yoğun ilgi

Almanya'nın Köln kentinde, Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cem Evi'nin oruç açma programı büyük ilgi gördü. Leonardo Royal Otel'deki programa siyasetçiler, bürokratlar, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ve yüzlerce davetli katıldı. Programın başında Dede Abidin Bozdoğan, İhlas ve Fatiha surelerini Türkçe okuduktan sonra oruç açma duası okudu. Yemeğin ardından konuşmalar ve mersiyelerin okunmasıyla program sona erdi.

'BİZİM İÇİN MUHARREM MATEM DEMEK'

Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cem Evi'nin Başkanı Gülsüm Bozdoğan şunları söyledi 'Bizim için Muharrem matem demek. Zulme boyun eğmeyen İmam Hüseyin ve 72 yareninin zalimce Kerbela'da katledilmesinin hüznünü yaşamak demek. Bu dönemde olabildiğince dünya zevklerinden kendimizi soyutlamaya ve matemimizi yaşamaya gayret etmekteyiz. Bu ayda, Kerbela'da susuz bırakılan mazlumlar aşkına berrak su içilmez. Kesinlikle düğün ve benzeri eğlenceler düzenlenmez. Hiçbir canlıya zarar vermemek, gönül kırmamak zaten her zaman insanlık vazifemiz. Ama özellikle bu dönemde bu hususta daha hassas davranarak kan akıtmamak adına et yemiyoruz.

'KATLİAMLARA UĞRADIK'

Biz Aleviler Kerbela'dan günümüze kadar bir çok katliamlara uğradık. Osmanlı zamanında Kuyucu Murat'ın ve Yavuz'un katliamları hala hafızalarımızda. Biz Anadolu Alevileri inancımız ve yaşam tarzımız için binlerce şehit verdik. Bu dava uğruna Şeyh Bedrettin'i, Hallacı Mansur'u, Nesimi'yi, Pir Sultan'ı şehit verdik. Bizler Peygamberimizin göz bebeği İmam Hüseyin'in Kerbela'da yükselttiği direniş bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki bu kutsal davanın ve inancın yolcusu olduğumuz için Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta katliamlara uğradık. Maalesef bu tür katliamlar hala devam etmekte. Ama çok enteresandır, bu kadar zulme, ötekileştirmeye ve asimilasyona rağmen Aleviler bu tarz eylemleri hiçbir zaman kendilerine yol olarak seçmemişlerdir. Hiç kimsenin kapısını işaretlememişlerdir. Hiç kimseye kendi Alevi- İslam inancını dayatmamışlardır.?

CEM EVLERİNİN İBADETHANE OLARAK TANINMASINI İSTEDİ

Gülsüm Bozdoğan konuşmasında Alevilerin ayrı bir dine sahip olmadığını, dinlerinin İslam, kitaplarının Kuran-ı Kerim ve Peygamberlerinin Hz. Muhammed olduğunu ifade etti. Bozdoğan, Türkiye'de cem evlerinin ibadethane olarak tanınmamasını ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Alevilere pay verilmemesini de eleştirdi. Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Alevi Cem Evi'nin Başkanı Gülsüm Bozdoğan, oruç açma programını otelde yaptıkları için kendilerine eleştiriler geldiğini belirterek, 'Yoğun katılımlı programlarda dernekteki salonumuz çok küçük geliyor. Bu yüzden oteli tercih ettik' dedi.

Oruç açma programında Prof. Dr. Osman Eri ile Mustafa Cemil Kılıç, Kerbela üzerine birer konuşma yaptılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köln'deki Cem Evi'nin Oruç Açma Programına Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement