Kömür Karasına Dönen Zeytinköy'de Yaralar Sarılıyor - Son Dakika
Güncel

Kömür Karasına Dönen Zeytinköy'de Yaralar Sarılıyor

Menteşe ilçesinde çıkan, 64 evin yanmasına, çok sayıda hayvanın telef olmasına yol açan orman yangınının ardından bir taraftan vatandaşların yaraları sarılıyor bir taraftan da yanan ağaçlar kesilerek bölge temizleniyor.

14.11.2017 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Menteşe ilçesinde çıkan, 64 evin yanmasına, çok sayıda hayvanın telef olmasına yol açan orman yangınının ardından bir taraftan vatandaşların yaraları sarılıyor bir taraftan da yanan ağaçlar kesilerek bölge temizleniyor.

İlçenin Zeytinköy Mahallesi'nde 6 Eylül'de çıkan orman yangınından kaynaklanan zaranın telafisi için devletin tüm kurumlarının yanı sıra belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da seferber oldu.

İlk etapta AFAD ve Kızılay ekipleri tarafından çadırların kurulduğu mahalleye, evleri yanan vatandaşlar için AFAD tarafından 22 konteyner getirildi. AFAD ekiplerince hazırlanan zemine indirilen konteynerlerin elektrik ve su bağlantıları yapıldı.

Zeytinköy Mahallesi Muhtarı Güngör Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Eylül'deki orman yangınının rüzgarın ters esmesi nedeniyle hızlı bir şekilde yayıldığını ve 64 evin kullanılamaz hale gelmesine yol açtığını söyledi.

Yangının hemen ardından AFAD ile devletin bütün birimlerinin köylerine gelerek hızlı bir şekilde çalışmaya başladığını belirten Uzun, "Yangının hemen ardından AFAD ekipleri tarafından önce çadır, akabinde ise konteynerler kurularak mağdur olan vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları giderildi. Köyümüze çok fazla yardım geldi. AFAD ve Orman Bölge Müdürlüğü köyümüzde halen çalışıyor, kuruluşlar ellerini çekmiş değil." dedi.

Köy halkının yavaş yavaş günlük yaşamlarına dönmeye başladığını anlatan Uzun, yangında zarar gören evlerin yeniden inşasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Uzun, yanan evlerin yerine hızlıca yenilerinin yapılarak vatandaşların eski yaşam koşullarına kavuşmasını istediklerini dile getirdi.

Yangından sonra Türkiye'nin birçok bölgesinden belediyeler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kendilerine çok miktarda yardım ulaştırıldığını yineleyen Uzun, "İlk etapta Menteşe Belediyemiz bünyesindeki El Ele Butik desteğiyle afetzedelere giysi yardımları ulaştırıldı. Daha sonra Türkiye'nin her yerinden yardımlar geldi. Zeytinköy'de yaralar sarılıyor. Yardımlar konusunda herhangi bir sıkıntımız yok." diye konuştu.

- "Kara görüntü, bize kara yazı gibi oldu"

Uzun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ORKÖY programı kapsamında Zeytinköy'de gelir getirici türlerle ilgili de çalışma yürütüldüğünü aktararak, şöyle devam etti:

"Orman Bölge Müdürlüğünün köyümüzdeki çalışması henüz bitmiş değil. Bu konuda verilecek yardımlar ve yapılacak projeler önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Köyümüze gelir getirici türler dikilecek. Bunun için yerler hazırlanıyor. Orman yangınından sonra oluşan kara görüntü bize bir kara yazı gibi oldu. Bunu zaman iyileştirecek. Zamanla bölgemiz tekrar yeşerecek. Ben tekrar eski günlerimize döneceğimize inanıyorum. Yangının hemen ardından tüm illerimizden, yakın köylerimizden, bütün Türkiyemizden her türlü yardım köyümüze ulaştırıldı. Tüm ülkeme buradan teşekkür ediyorum."

- "Türkiye Cumhuriyeti devleti var olsun"

Zeytinköy Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Nihat Uludağ da yangının ardından devletin ve milletin bir bütün olarak Zeytinköy halkının yanında yer aldığını söyledi.

Zeytinköy'de yaraların sarıldığını belirten Uludağ, "Tüm ekipler halen burada köyümüzün eski haline kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor. Köylülerimizin şu anda hiçbir ihtiyacı yok. Tek beklentimiz evlerimizin bir an önce yapılması. Bu konuda da inanıyoruz ki devletimiz bizi yalnız bırakmayacak. Türkiye Cumhuriyeti devleti var olsun." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Feriştah Kelek de evi yandığı için AFAD tarafından kurulan konteynerde yaşadıklarını ifade etti.

Kelek, "Devletimizden Allah razı olsun. Yangından sonra bize başımızı sokacak bir konteyner verdi ve burada yaşamaya başladık. Yangında hayvanlarımı kurtardım. Gün boyu onlarla ilgileniyorum. İnşallah kısa sürede evlerimiz de yapılır ve tekrar eski düzenimize geçeriz. Yangından sonra psikolojimiz bozuldu, çok üzüldük. Her şeyimiz bir anda kül oldu. Canımız sağ ona çok şükür. Her türlü yardım bizlere ulaştı." dedi.

Necati Kellik de yangından sonra konteynerlere yerleştiklerini belirterek, "Allah razı olsun devletimiz, milletimiz bize her türlü şefkati gösterdi. Yangında her şeyimizi kaybettik, hiçbir şeyimiz kalmadı. Giyecek, yiyecek, içecek, yatak, yorgan her türlü ihtiyacımızı verdiler. Şu anda evlerimizden başka eksiğimiz yok." diye konuştu.

Yangında evini kaybeden Akif Çınar da yangın sırasında hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunduğunu ve olayı orada öğrendiğini söyledi. Çınar, "Yangını öğrendiğimde şok oldum. Döndüğümde köyümde bir afet yaşandığını gördüm. Türk halkı bir bütün olarak bize sahip çıktı ve her türlü yardımı köyümüze ulaştırdı. İnşallah böyle bir felaketi bir daha yaşamayız." dedi.

Yangın nedeniyle kara bir görüntüye bürünen köyde ekipler tarafından yanan ağaçlar kesilerek bölge temizlenmeye çalışılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kömür Karasına Dönen Zeytinköy'de Yaralar Sarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement