"Konuşan Kitap Şenliği" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Konuşan Kitap Şenliği"

"Konuşan Kitap Şenliği"

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül: "Ülke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten bir toplum haline gelebilmek için dün olduğu gi...

14.11.2013 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, üke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten toplum haline gelebilmek için her şeyden çok okumaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gül, himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği'nin yedincisinin düzenlendiği Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda yaptığı konuşmada, beş yıl önce çocuklara kitap okumayı sevdirmek ve daha çok kitap okunmasını sağlamak için yola çıktıklarını belirtti.

Yola çıktıklarında gelişmiş ülkelerde yılda ortalama 20 kitap okunurken bu rakamın Türkiye'de 7 olduğunu vurgulayan Gül, "Yapılan araştırmalar, Türkiye'de her 4 kişiden birinin okuma alışkanlığı olduğunu ve toplumumuzun yüzde 32'sinin hiç kitap okumadığını gösteriyordu. Oysa ülke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten bir toplum haline gelebilmek için dün olduğu gibi bugün de her şeyden çok okumaya ihtiyacımız var" dedi.

Gül, kitabın insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu, insanların onun aracılığıyla kendini geliştirebileceğinin altını çizerek, "Öğrenmenin en ucuz ve etkili yolu da okumaktır" diye konuştu.

Kitapların yol gösterici olduğunu anlatan Gül, bu nedenle etkinliğe "Konuşan Kitap Şenliği" adını verdiklerini, kitapların kendilerini anlatmasını istediklerini ifade etti.

Gül, şenlik kapsamında Şanlıurfa, Kayseri, Ordu, İzmir ve Erzurum'dan yollarının geçtiğini ve seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını gördüklerini, bunun da ümitlerini artırdığını söyledi.

Şenliklerde, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasını ve bu doğrultuda çok sayıda projenin hayata geçmesini büyük heyecanla takip ettiklerini anlatan Gül, salondaki öğrencilere şöyle seslendi:

"Biliyorum anne, baba, öğretmen ve büyükler olarak hepimiz size sürekli kitap okumanız konusunda telkinde bulunuyoruz ve belki bazen sizi sıkıyoruz, bıktırıyoruz ama inanın bu, o kadar önemli bir mesele ki belki de az bile söylüyoruz. İnsan kelimelerle düşünür. Ne kadar çok kelime bilirseniz düşünme ufkunuz o kadar genişler, zeka seviyeniz o oranda artar. Zekayı ölçen en önemli kriterlerden biri kelime hazinesidir. Okumak, sadece kelime hazinenizi, bilgi dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz, sosyal ve kültürel yönlerinizi de geliştirir, hayal dünyanızı zenginleştirir."

Hayrünnisa Gül konuşmasını, Karacaoğlan'ın "Elif" şiirini okuyarak tamamladı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da okumanın kendi evrenine yolcuk etmenin yanı sıra dünyayı tanımaya da vesile olduğunu anlatarak, "Bu nedenle çok okumalıyız. Bu proje okumaya yönelik farkındalığı artırdı" dedi.

Konuşan Kitap Şenliği'nin sonuncusuna ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını anlatan Güzeloğlu, Hayrünnisa Gül himayesinde başlatılan çeşitli projeler kapsamında Mersin'de gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ise "Ne kadar az kitap okuyoruz" denilen günlerden "Ne kadar çok kitap okuyoruz, ne seviyeye geldik" denilen günlere ulaşıldığını vurguladı.

Geçen yıl Türkiye'nin, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip olduğunu, yayıncılık sektöründe ise 13, yayınlanan kitap başlığında ise 11. sırada yer aldığını bildiren Zeynioğlu, "Son 10 yılda yayıncılığımız büyük mesafe kat etti. Bunda, yaratılan okuma seferberliğinin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı katından başlayan ve tüm yurda yayılan bu etkinlikler 81 ilde bir sinerji yarattı" diye konuştu.

Zeynioğlu, konuşmasından ardından Hayrünnisa Gül'e teşekkür plaketi verdi.

Etkinlikte gazeteci Yavuz Donat, yazar İpek Ongun, yayıncı Faruk Bayrak ve ressam Ahmet Yeşil, kitap okumanın önemini anlattı.

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu'nun gösterisinden sonra Gül, şenliğe katkıda bulunanlara plaket verdi. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Konuşan Kitap Şenliği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement