Konut Fiyatları Aralıkta Yüzde 0,80 Arttı - Son Dakika
Güncel

Konut Fiyatları Aralıkta Yüzde 0,80 Arttı

Türkiye genelinde satılık konut fiyatları aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,80 yükselirken, en çok artış yüzde 2,04 ile Balıkesir'de yaşandı.

15.01.2018 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelinde satılık konut fiyatları aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,80 yükselirken, en çok artış yüzde 2,04 ile Balıkesir'de yaşandı.

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan "REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" ve "REIDIN Emlak Endeksi" aralık ayı sonuçları açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,39, geçen yılın aynı dönemine göre yüze 4,02, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 78,5 artış yaşandı.

İstanbul'daki markalı konut projelerinde fiyatlar kasım ayında Asya yakasında yüzde 0,16, Avrupa yakasında yüzde 0,46 arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11,1 puan fazla artış gösterdi.

Aralık ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranı yüzde 31, banka kredisi kullanım oranı yüzde 34 ve senet kullanım oranı yüzde 35 olarak gerçekleşti. Aralıkta kasıma göre peşinat kullanım oranı 5 puan, banka kredisi kullanım oranı 4 puan yükselirken, senet kullanım oranı 9 puan geriledi.

Satışların yüzde 82'si bitmemiş konut stoklarından

Geçen ay satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18'i bitmiş, yüzde 82'si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Aralık ayında stok erime hızı adet bazlı yüzde 3,9, metrekare bazlı yüzde 3,8 oldu. Bitmemiş konutların satış oranında 13 puanlık bir artış yaşandı.

Aralıkta bir önceki aya göre konut satışları 1+1'de yüzde 0,11, 2+1'de yüzde 0,33, 3+1'de yüzde 0,50, 4+1'de ise yüzde 0,45 arttı.

Satışlar, 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0,12, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0,29, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0,38, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,45, 151 metrekare ve daha büyük konutlarda ise yüzde 0,26 artış kaydetti.

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 3'ü yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar ağustosta yüzde 6, eylülde yüzde 3, ekimde yüzde 5, kasımda yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

Satılık konut fiyatları en çok Balıkesir'de arttı

REIDIN Emlak Endeksi kapsamında, Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde ise aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,80, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,97 artış gerçekleşti.

Aralık ayında metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,04 artan Balıkesir, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 0,14 ile Bilecik oldu.

Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, aralık ayında satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il, Balıkesir (yüzde 26,90), Giresun (yüzde 26,82), Edirne (yüzde 26,82), Bursa (yüzde 25,89) ve Aksaray (yüzde 23) oldu.

Kiralık konut fiyatlarında artış yüzde 0,16

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ise aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,19 artış gerçekleşti.

Aralık ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 artan Nevşehir, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 2 ile Adıyaman oldu.

Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok yükseldiği 5 şehir ise Aydın (yüzde 22,57), Yozgat (yüzde 22,43), Zonguldak (yüzde 21,57), Kırklareli (yüzde 20,47), Muğla (yüzde 18,83) olarak sıralandı.

Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında, aralık ayı itibarıyla Aydın, Van ve Kırklareli geldi. Aynı zamanda kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları da aralık ayında en yüksek Aydın, Van ve Kırklareli'de ölçüldü.

"2017'de ev kredisi piyasası hareketli geçti"

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, endekse ilişkin değerlendirmesinde, 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredisi hacminin 191,6 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Haki, İş Bankası'nın Eylül 2017 sonu itibarıyla yıl sonuna kıyasla yüzde 13,2 artışla ev kredisi hacmini 20 milyar liraya çıkardığını belirterek, bankanın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü dile getirdi.

İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu bildiklerini aktaran Haki, şunları kaydetti:

"Uçtan uca dijital ortamda sunduğumuz Anında Ev Kredisi çözümümüzle ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr'den Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyor. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne 1 yıl içerisinde toplamda yaklaşık 45 bin başvuru gerçekleşmesi hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor."

Recep Haki, ayrıca konut sektörüne desteğini sürdüren İş Bankası'nın, ev kredilerinde kullandırmak üzere International Finance Corporation (IFC) ile yeni bir anlaşmaya vardığını belirterek, "Anlaşma kapsamında 20 milyon dolarlık kısmı CTF'den, 105 milyon dolarlık kısmı IFC'den olmak üzere toplamda 125 milyon dolar kaynak sağlamış olduk. 125 milyon dolar tutarındaki bu kaynağın 80 milyon dolarlık tutarı enerji verimliliği yüksek olan konutların, kalan tutarı ise standart konutların finansmanında kullandıracağız." yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Konut Fiyatları Aralıkta Yüzde 0,80 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.


Advertisement