Konut Kredisi Çektiyseniz Bu Haberi Okuyun! - Son Dakika
Emlak

Konut Kredisi Çektiyseniz Bu Haberi Okuyun!

Konut Kredisi Çektiyseniz Bu Haberi Okuyun!

Konut kredisi kullanmış olanlar, faiz oranlarının düşmesi nedeniyle kredilerinde yeniden yapılandırma arayışında...

05.06.2013 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2012'nin son çeyreğinden itibaren düşen konut kredileri, gayrimenkul alım hareketliliğinin arttığı şu günlerde, son KDV avantajını yakalamak isteyen alıcıların takibinde… Önceki dönemlerde konut kredisi kullanmış olanlar ise, faiz oranlarının düşmesi nedeniyle kredilerinde yeniden yapılandırma arayışında…

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kullanılmış olan kredilerde faiz oranlarının daha da aşağı düştüğünde, kredi kullananların ödemelerini azaltabilmeleri için iki alternatif olduğunu belirterek şunları söyledi: "İlk ve en etkili yöntem kendi kredi kuruluşları ile anlaşma yoluna gitmek. Bankaların bu işlem için zorunlulukları olmaması önemli bir engel. Daha önce yüksek faizle konut kredisi kullanmış olan kişiler kredilerini yeniden yapılandırarak, taksitlerini azaltıp, daha az faiz ödeyebiliyor. Diğer yöntem ise kullanılmış bir konut kredisinin, daha uygun faiz oranıyla başka bir bankaya aktarılması, yani 'Refinansman'dır. Krediyi yeniden yapılandırmak her zaman avantajlı değildir. Avantajlı olması için faiz indiriminden elde ettiğiniz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekmektedir."

Refinansman'da Dikkat Edilmesi Gereken Masraflar

Refinansman sisteminde bir takım masrafların olduğuna dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, refinansmana karar vermeden bazı maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çiziyor. Hakan Erilkun dikkat edilmesi gereken masrafları şöyle özetliyor:

Eğer sabit faizle konut kredisi çekildi ise kalan anapara borcunuz üzerinden yüzde 2 ceza komisyonuna tabisiniz.

Daire ile ilgili daha önceden ekspertiz yapılmış olsa da, kredi çekmek istediğiniz yeni banka yeni bir ekspertiz raporu isteyecektir.

Farklı bir bankadan çekilen krediler, yeni kredi olarak tanımlandığı için tekrar dosya masrafı, işletim ücreti gibi bir takım masraflar söz konusu olacaktır. Hesaplamalarda bu masrafları da ihmal edilmemelidir.

Konut kredisi kullanıldığında banka ilgili konuta ipotek koyar. İpotek ancak tüm borç kapandığında kaldırılır. İpoteğin kaldırılması için tapu müdürlüğüne hitaben yazılan belgeye ise Fek Yazısı denir. Bu süreç vadenin dolup borcun tamamen ödenmesi ile gerçekleşeceği gibi, peşin ödeme ya da refinansmanla vadesinden önce kapamalarda da aynı şekilde yaşanacaktır. Fek yazısında herhangi bir standart olmaması nedeniyle kapatma kararını verilmeden önce ücret konusunda mutabakata varılmalıdır.

Ödeme Avantajı

Hakan Erilkun, geçen yılın aynı döneminde konut kredisi faiz oranı 120 ay vade için 1.20 seviyelerindeyken, mevcut durumda aynı vadede 0.70 seviyesi üzerinden bunu bir örnekle şöyle açıklıyor: "Örneğin 100 bin TL ve 120 ay vade ile geçen yıl aynı dönemde çekilen kredide aylık taksit oranı yaklaşık 1.570 TL iken, bu ay içinde çekilen bir kredide aylık taksit oranı 1.235 TL. 0.5 puanlık bu farkın toplamda 40.000-TL civarında bir ödeme avantajı sağladığı görülmektedir."

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak Konut Kredisi Çektiyseniz Bu Haberi Okuyun! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi
    12:57 Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi

    Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Taşkın, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldı ve vatandaşların daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedeflediklerini belirtti.

  • Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor
    12:53 Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor

    Burhaniye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin çeşitli bölgelerinde altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bahçelievler Mahallesi, Kocacami Mahallesi ve Öğretmenler Mahallesi'nde parke taşı döşeme, tamirat ve onarım çalışmaları yapılmaktadır.

  • Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
    09:10 Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, Kadınlar Denizi Mahallesi'nde kilit parke taşı döşeme işlemi gerçekleştirerek yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    18 Nis Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    18 Nis Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı
    18 Nis Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı

    Merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi'ndeki bir apartmanın balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesi üzerine inceleme başlatıldı. Olayı fark eden ev sahibi, durumu polise bildirdi. Polis ekipleri olay yerine gelerek inceleme yaptı ve mermi çekirdeğini emniyete götürdü. Ev sahibi, balkonda oturamama korkusu yaşadığını ve insanları duyarlı olmaya çağırdı.


Advertisement