Konya'da "Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Konya'da "Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme" Paneli

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından, yerli üretime ilişkin bilgilendirme yapılması ve farkındalık sağlanması amacıyla düzenlenen panelde, ithalatı yüksek ara ürünlerin Türkiye'de üretilmesi konusu tartışıldı.

07.11.2018 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından, yerli üretime ilişkin bilgilendirme yapılması ve farkındalık sağlanması amacıyla düzenlenen panelde, ithalatı yüksek ara ürünlerin Türkiye'de üretilmesi konusu tartışıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansı Koordinasyon Daire Başkanı Nuri Barış Tartıcı, bir otelde düzenlenen, "Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme" panelinde, dışa bağımlılığın azaltılmasında yerli üretimin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Yerli üretimin daha etkin hale getirilmesi için ülke çapında çalışmalar yapıldığını belirten Tartıcı, şöyle konuştu:

"Eğer ticarette ithalat lehine bir açığınız varsa, bunun finansmanı gerçekten bir ülke için hayati öneme sahip oluyor. Finansal dar boğazlar yaşadığımız bu dönemde, bunun önemini daha yakından yaşıyoruz. Dolayısıyla sürdürülebilir bir üretim yapısı, sürdürülebilir bir dış ticaret yapısını da gerekli kılıyor. Bizim için kıymetli olan şu, aslında Türkiye ekonomisinin, üretiminin önemli bir kısmı Anadolu'nun belirli sayıda kentinde yoğunlaşmış durumda. Dolayısıyla 8-10 ilimiz Türkiye'deki üretimin, sanayinin yüzde 80'den fazlasını karşılıyor."

Tartıcı, çalışmaların ithal ara malı bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.

"Ara malları, ithalatımızın yüzde 70'ini oluşturuyor"

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da ülkede 7'den 70'e herkesin milli duygularla yerlileşme ve millileşme seferberliğine katkıda bulunduğunu söyledi.

Konya sanayisinin bu konuda önemli adımlar atabilecek potansiyele sahip güçlü bir sanayi olduğunu belirten Toprak, "Ara malları, ithalatımızın yüzde 70'ini oluşturuyor. 2000 yılında yaklaşık 20-30 milyar dolarlık ara malı ithalatı varken, bugün 170 milyar dolar civarında. Bu, dışarıya bağımlı olmak, dış ticaret açığımızın yükselmesi demek." diye konuştu.

Ülkede üretimi mümkün ürünlerin hızla üretilmesiyle dışa bağımlılığın azalacağına işaret eden Toprak, bunun millileşme ve yerlileşmenin büyük bir başlangıç adımı olmasını diledi.

MEVKA Genel Sekreteri Savaş Ülger de yaptıkları saha çalışmasında ithalat oranı yüksek, Türkiye'de üretilebilecek 43 ürün tespit ettiklerini dile getirdi.

Ürünleri mümkün olduğunca yerlileştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Ülger, "Sanayide bu ürünleri üretme potansiyeline sahip şirketlerin belirlenmesini amaçlıyoruz. Tespitlerin tamamlanmasının ardından 2019 yılında açıklanması planlanan 'mali destek programı' ile ithal ara malının bölgemizde üretilmesine mali destek vermeyi planlıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Sanayi Hizmetleri Daire Başkanı Ali Murat Sürekli ile Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, katılımcılara ara malı ithalatı ve yerli üretime ilişkin bilgi verdi.

Konya\'da "Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme" Paneli
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Konya'da 'Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı
    09:48 Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı

    Turizm Haftası dolayısıyla sektör temsilcilerini ağırlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilk 5 yılda Pamukkale'ye gelen turistlerden 1 milyonunu Denizli'de ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği bu bölge, zeminin sağlam olması nedeniyle ilgi çekiyor. Şehir merkezindeki birçok iş yeri deprem sonrası bu alana taşındı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte daha fazla faaliyetin olacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.


Advertisement